Mégsem száll ringbe a szombathelyi Művészetek Házáért a bérlő

Csak augusztus közepéig tudott volna várni - de addig nincs közgyűlés. Azt is elmondta, miért nem fizeti a bérleti díjat.

A szombathelyi közgyűlés még tavasszal hozta nyilvánosságra azoknak az ingatlanoknak a listáját, amelyeket el akar adni. Két értékes főtéri ingatlanról is szó volt, az egyiket - a volt csemegeboltot - már megvásárolták Nem biztos, hogy élelmiszerbolt lesz a Fő téri Match helyén 2013. June 26. 11:32 . A másik, a Művészetek Háza épületének története régre nyúlik vissza.

Az alpolgármester opciója

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Az épület a város egyik legszebb háza. A hátsó részén és emeletén az Agora Kulturális Központ működik, tulajdonképpen itt van a székhelyük, a központi irodákkal, a pincegalériával és a szalonnal. Az utóbbi kettőben rendezvényeket is tartanak. A földszinti utcafront viszont kávéházként működik, már 12 éve.

Művészetek Háza
A Főtér egyik legszebb épülete
VB

Az Art Café bérleti szerződését 2001. február 28-án írták alá. A bérlő a Vasi Interix Kft., amelyben akkor még tulajdonos volt Molnár Miklós Pro Savariás egykori városi képviselő, ma alpolgármester. Molnár bő két éve eladta a cégnél viselt tulajdoni hányadát, azonban ötéves visszavásárlási opciót kötött le, ami jelenleg is érvényes. Két éve ennek bővebben utánanéztünk Mi van a szombathelyi Art Caféval? Ki, hol és miért hibázott? 2011. May 04. 09:12 .

Tíz éven keresztül nem is volt különösebb vita a kávézó körül, hacsak az nem, hogy a bérleti szerződés szerint irodalmi kávéházként kellene működnie Minden a legnagyobb rendben?! – Átvizsgálták az Art Café szerződését 2010. June 02. 08:10 , de egy szakértő szerint sem lehet ezt a jelzőt ráhúzni a kávézóra. Két éve azonban kiderült, hogy a bérlő jogtalanul használja a helyiséget.

Honnan számoljuk a tíz évet?

A 2001. február 28-án aláírt szerződés ugyanis tíz évre szólt, a tíz év 2011. február végén lejárt, a bérlőnek 60 nappal a lejárat előtt, azaz 2010. december végéig lett volna lehetősége kérni a szerződés meghosszabbítását. Ezt nem tette meg. Panda István, a kft. ügyvezetője szerint viszont nem hibáztak – ezt mondta lapunknak Mi van a szombathelyi Art Caféval? Ki, hol és miért hibázott? 2011. May 04. 09:12 két éve. Az ő olvasatában a tíz év nem a szerződés aláírásakor, hanem a működési engedély megszerzésekor kezdődött, ami 2001 júniusában történt meg.

Művészetek Háza
Főtéri terasz - Art Café
VB

2011 júniusában Panda István levelet is írt az önkormányzatnak, amiben kérte, hogy öt évre hosszabbítsák meg a szerződést, de ha nem teszik, akkor igényt tart az általa beszerzett bútorok ellenértékére, 28 millió forintra. Ekkor az önkormányzat bírósághoz fordult Bíróság elé kerül az Art Cafe-ügy 2011. June 15. 12:19 , hogy állapítsák meg a bérleti jog megszűnését.

Később kiderült, hogy ez nem volt igazán jó ötlet, ugyanis az Art Café bérleti szerződése már nem az önkormányzatnál, hanem az Agoránál volt, mivel közben az Agora lett az épület kezelője. Mindezek után minden maradt a régiben, a kávézó működött tovább. A szerdai, rendkívüli közgyűlés Kádár köpenyéből bújtak elő 2013. July 24. 19:19 elé került anyagból kiderül, hogy a bérlő 6,2 millió forint bérleti díjjal tartozik az Agorának - versenyhátrányra hivatkozik. A lényeg: tulajdonképpen március óta nem fizetnek a helyiségért.

Vérzik a torka

Az is kiderül, hogy a bérlő továbbra is igény tart a 28 millió forintra, ha távoznia kell az épületből. Viszont két ajánlatot is tett, az egyik 47 millióról (+Áfa) szól, ezért megvenné a kávéházat. De akár megvenné az egész Művészetek Házát is, 125 millió (+Áfa) összegért. (Itt kell megjegyezni, hogy három évvel ezelőtt százmillióból újíttatta fel az épületet az önkormányzat.) És ami igazán meglepő, Panda közölte, hogy ajánlatát csak úgy tudja fenntartani, ha augusztus 15-ig aláírják az adás-vételi szerződést.

Art Café - színvonalas környezet
Mészáros Zsolt

Nos, valószínűleg ez volt az a momentum, ami miatt meglepő egyetértés alakult ki a közgyűlés két oldala között. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) azt furcsállta, hogy az ajánlat pontosan megegyezik azzal az ingatlan értékbecsléssel, amit nemrég az önkormányzat készíttetett. Valamint több javaslata is volt - lásd lejjebb - , aminek egy részét el is fogadta a közgyűlés. Szakács Dávid (Fidesz) szerint erősen vérzik az ügy torka, ő a pénzügyi, gazdasági és jogi bizottság nevében tett Czeglédyéhez hasonló javaslatokat.

A végén a közgyűlésben megegyezés született, az épületet eladják, ám a Vasi Interix Kft. csak akkor pályázhat, ha előtte kifizeti az adósságát. És ha valóban csak augusztus 15-ig tartja az ajánlatát, akkor már ki is esik a pályázatból, hiszen a végleges pályázati kiírást szeptemberben fogadja el a közgyűlés.

Csak drágábban tudnak vásárolni

Felhívtuk Panda Istvánt, és először arról érdeklődtünk, mit is jelent az a bizonyos versenyhátrány, amire hivatkozva nem fizeti a bérleti díjat. Megismételte korábbi véleményét, ők úgy vélik, jelenleg is érvényes a 2001-ben kötött szerződés, amit tíz plusz öt évről szólt. Az önkormányzat bírósági keresetét kétszer is elutasította a bíróság, ennek ellenére nem hosszabbították meg a szerződést.

Művészetek Háza
A Művészetek Háza bejárata a Belsikátor felől
VB

Jelenleg is zajlik a jogvita, és évenként akarja a szerződést meghosszabbítani az önkormányzat. Ez viszont hátrányokkal jár, a cég nem tud hosszú távú, kedvező szerződéseket kötni a beszállítókkal, így a versenytársaknál drágábban tudják beszerezni az árut.

Hozzátette, időközben a kávéház belső felújítása is szükségessé vált, de a bizonytalan helyzetben ezt nem vállalják. És még valami. Panda szerint a kávéház működésének bizonytalanságai miatt kevesebb a vendég, és távoznak a megbízható alkalmazottak is.

Lemondanak a vételről

Ilyen helyzetben nem tudják fizetni a megemelt bérleti díjat, amit egyébként el sem fogadtak, nem írták alá az évenkénti bérleti szerződéseket, hiszen - mint írtuk - szerintük az eredeti szerződés érvényes most is.

Megkérdeztük, hogy a rendkívüli közgyűlési döntés után továbbra is meg akarják-e vásárolni az épületet, és hogy miért csak augusztus 15-ig tartják az ajánlatot. Az ügyvezető azt mondta, erre egyszerű a válasz. A vételhez hitelt akartak felvenni, és a bank által ajánlott, kedvező kamatozású hitel csak augusztus végéig áll a rendelkezésükre.

Panda István kijelentette, az új fejlemények miatt lemondtak a kávéház és az épület megvásárlásáról, most azon vannak, hogy az önkormányzat és a köztük lévő jogvitát rendezzék.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kádár köpenyéből bújtak elő

Kölcsönös kommunistázás, némi egyetértés, lehetséges surranópálya Ságinak. Rendkívüli szombathelyi közgyűlésen jártunk.

Nem biztos, hogy élelmiszerbolt lesz a Fő téri Match helyén

A volt nagycsemegének új tulajdonosai vannak, de a jövendő üzlet profilja még bizonytalan. A piac melletti Match-áruház helyén viszont szatócsbolt nyílik.

Bíróság elé kerül az Art Cafe-ügy

A bérlő szerint nem szűnt meg a szerződése, így öt évre hosszabbítana. Csak akkor nem teszi, ha 28 milliót fizet neki a város. A vitában a bíróság dönt majd.

Mi van a szombathelyi Art Caféval? Ki, hol és miért hibázott?

Miért nem éltek a Fő téri Art Cafe bérlői az 5 éves opciós jogukkal? Jogosan vagy jogtalanul történt tíz éve a kávézó bérbeadása? Miért szállt ki az üzletből Molnár Miklós alpolgármester?

Minden a legnagyobb rendben?! – Átvizsgálták az Art Café szerződését

Korábbi cikkünk nyomán nemrég átvizsgálták a Molnár Miklós által működtettet fő téri kávéház működését. Ott-jártunkkor azért továbbra is a kereskedelmi rádió szólt…

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet