Árcsúcs Körmendnél, házakat öntött el a víz Rönökön – Sárvárra érkezik az árhullám

A Rába árhulláma elérte Körmendet és Vasvárt, rövidesen Sárváron tetőzik a folyó. Rönökön házakat öntött el a víz, a lakosokat kitelepítették.

Több ezren dolgoznak a Rába-völgyében

Árvízvédelmi szakemberek, hivatásos tűzoltók, rendőrök, önkéntesek, a körmendi rendészeti szakközépiskola növendékei - vesznek részt az árvízvédelemben és a kárelhárításban a Rába folyó völgyében - tájékoztatta Kovács Ferenc, a Vas megyei védelmi bizottság elnöke az MTI-t. A folyó lassú apadásba kezdett, 460 cm-en áll Körmendnél, az árhullám jelenleg Rábahidvégnél tart.

Gaál Róbert védelemvezető-helyettes közölte: a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei most a töltések mögött álló vizet szivattyúzzák, ami a lezárt zsilipek miatt nem tud lefolyni. A Rába bal partján Körmendtől Vasvárig húzódó szakaszon lévő nyolc településen nincs kiépítve védelmi rendszer így ott valószínűleg eléri a folyó a közeli lakóépületeket is. A sárvári szakaszon az előrejelzések alapján vasárnap délelőtt tetőzik a Rába.

Értékmentés
Értékmentés
Tánczos Mihály

Útlezárások a megyében

Az útlezárások az alsóbbrendű utakat érintik. Az árhullám rövidesen eléri a Vasalja, Zsennye és Püspökmolnári szakaszt, itt pár órán belül útlezárásra lehet számítani. Ugyancsak lezárják a 86-os útról Répce völgy kereszteződésében leágazó a Nagygeresd Vasegerszeg útvonal is. A Szentgotthárd-Szombathely vasúti vonalon pénteken megindult a közlekedés, de Ausztria felé továbbra is autóbuszok szállítják az utasokat. A pénteken lezúduló nagy mennyiségű csapadék a Rába áradását nem érintette, de Rönökön épületeket öntött el a víz, és embereket kellett kimenekíteni házaikból.

A Rába a kertek alatt
A Rába a kertek alatt
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Vadvízi evezés a megáradt Perinten

Voltak olyanok is, akik örültek a Perint magas vízállásának, és egy gumicsónakkal eveztek le a patakon. A fiúk, igaz nem gumicsónakkal, de többször csorogtak már végig a Rábán is. (videóval)

Éjjel is megállás nélkül dolgoztak az árvízvédelmi szakemberek Vas megyében

A Perint patak vízhozama az átlagos érték több mint 270-szeresére emelkedett szerda éjjel. A Rábán harmadfokú készültség van érvényben, több helyen kritikus a helyzet.

Sár- és vízözön Kőszegen - Videók és képek a vízből

Percek alatt csapott le az ár Kőszegre a hegyekből. Az emberek nem hittek a szemüknek, amikor a sáros massza végighömpölygött az úton. Bozsok és Velem is úszik, a Gyöngyös patak rekordokat dönt a vízhozamával és a Rába is megmutatja a legcsúnyább arcát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló