Ásatás Nagytilajban és megújuló Herkulesek Körmenden - Öt vasi örökségvédelmi projekt kap támogatást

A Savaria Múzeum is a kedvezményezettek között.

Nagytilaj, Bérbaltavár, Szombathely és kétszeresen Körmend: ezek a vasi helyszínek kapnak kisebb-nagyobb támogatást a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiumától. Soroljuk a friss, összesen 14,5 millió forintos, vasi érintettségű döntéseket.

A Savaria Múzeum 1,5 millió forint támogatással szerepel az Örökségvédelem Kollégiuma döntései között, méghozzá a nagytilaji templomi-dűlő lelőhellyel, ahol tervásatásra készülnek.

A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázisában 2006-os a legutóbbi nagytilaji kutatás, akkor a település délkeleti határában, a Hervadtfa falurész és a Nagytilaj-patak között, a patak déli oldalán, annak kanyarulatában, a Hévíz és Szombathely közötti 400 kV-os nagyfeszültségű vezeték nyomvonalán végzett terepbejárás során lokalizáltak lelőhelyet. A domboldalakon több helyen téglatöredékeket, mész- és homokkődarabokat találtak, a patakhoz közeli részen késő középkori kerámiatöredékeket gyűjtöttek.

A Vasi-Hegyhát egy másik támogatott tervben is szerepel: Humli Tamás 4 millió forint támogatással, amit tetőszerkezet felújítására fordít, méghozzá a 641/1 helyrajzi számú műemléképület istállóján cserélnek tetőhéjazatot.

A Savaria Múzeum nemzetközi konferencia megrendezéséhez kap 1 millió forintot, a „Communicatium along the Amber road in the iron age” című konferenciához kötet kiadását is tervezik.

Körmend városa kétszeresen kedvezményezett a most nyilvánosságra hozott döntési körben: szerepel egyrészt 3,5 millió forinttal a Batthyány-Strattmann-kastély Herkules szobrainak restaurálásával, másrészt 4,5 millió forinttal a kastély területén a keleti tiszti lak szerkezetének megerősítésével.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra