Aszály, szárazság, erdő- és hulladéktüzek, és ez nem sci-fi

Még a végén igaza lesz Smith ügynöknek.

A pokol lángjai csaptak fel Vas és Veszprém megye határán - írtuk A pokol lángjai csaptak fel Vas és Veszprém megye határán July 26. 11:27 egy hete. Közel egy egész napig égett egy hulladéktelep Kerta határában, még a sokat tapasztalt tűzoltók is azt írták az esetről, hogy "ezt nem tudjátok elképzelni. Ezt látni kell."

Közben Dunaújváros mellett három hektár területen napokig égett az erdő, Kiskunhalas mellett száz tűzoltó három nap alatt fékezett meg egy erdőtüzet. A Csongrád megyei Felgyő és Pálmonostora között négy napig égett a kommunális hulladék, kilenc tűzoltóegységnek sikerült eloltania.

Ezek a tüzek egyetlen hétvége környékén gyulladtak ki elszórva az ország egész területen. Miközben ezt a cikket írom, száraz fű és aljnövényzet gyulladt ki több mint három hektáron Budapest IX. kerületében, a Gyáli út és az Ecseri út közötti területen.

Tűz a kertai hulladéktelepen
Forrás: Facebook / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Az idei nyár sokkal szárazabb és melegebb eddig a szokásosnál. A folyók, tavak vize elapadt, Sopron mellett egy tó kiszáradt Ennyi volt, kiszáradt egy Sopron melletti tó July 22. 08:41 , a Velencei tó és a Balaton sorra dönti a legalacsonyabb vízállási rekordokat.

Akár hiszünk a tudósoknak és környezetvédőknek, akár szkeptikusak vagyunk a klímaváltozással kapcsolatban, a szemmel is látható jelek itt vannak körülöttünk. Nemrég a Nyugat-podcast vendége volt Podcast péntek: Lesznek-e sivatagok és lesz-e tornádóveszély Magyarországon? July 10. 11:21 Pétervári Tibor meteorológiai észlelő, aki többek között azt mondta, a klímaváltozás hatásait igazán nyáron vesszük észre.

Télen már korábban eltűntek a havazások, de most is vannak napokig eltartó kemény fagyok, és ezek maradnak is. A nyarak viszont melegebbek és szárazabbak lesznek. És ezt már látjuk is.

Forrás: időkép.hu

A jelenlegi néhány nap enyhülés után az előrejelzés szerint a hét második felére visszatér a kánikula, és várhatóan marad is a hónap végéig. Persze, közben záporok, zivatarok is lesznek, de a hirtelen nagy mennyiségben lehullott csapadékot nem tudja beszívni a talaj, és a hőmérséklet sem esik vissza jelentősen.

Mindez pedig azt jelenti, hogy további aszály, ennek következtében szárazság várható, ami újabb erdő- és hulladéktüzeket, kiégett réteket, kiszáradó folyóvizelet, tavakat jelent.

Közben lángra kap fél Európa, délen, Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban tombolnak az erdőtüzek. Az Alföldön a szél viszi a homokot, a Velencei tavon a kikötőben álló vitorlások alól fogy el a víz.

Európa most éppen az energiaválságot próbálja legyőzni, a pandémiát köbvető gazdasági visszaesés és a háború kibillentette a gazdaságot, dörömböl az infláció.

Nagyon nem vagyunk könnyű helyzetben, és nincs már időnk. Olvasom, hogy a rezsicsökkentés-csökkentés miatt visszaesett az áramfogyasztás. Hát, ha csak ettől térünk észhez,. akkor jöjjön a rezsicsökkentés teljes eltörlése.

Hiába a magas üzemanyagár, amikor a kormány - az állami költségvetésből, közpénzből - kifizeti helyettünk annak egy részét, és semmi sem motivál a takarékosságra. Akkor inkább legyen piaci az üzemanyagár.

Lehet, hogy Smith ügynöknek van igaza a Mátrixból. Az emberiség olyan, mint a vírus, és elkezdett működni a Föld immunrendszere. És ez tényleg nem sci-fi.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Időjárás