Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Akkora titokzatosság övezi az Illés Akadémia új épületét, hogy még a szülők is a kerítésen kívül vannak

A 6 milliárdos létesítményben felkapcsolták a reflektorokat, megkezdődtek az edzések.

Lapunk is többször foglalkozott már azzal a bizonyos nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrummal, ami az Illés Akadémia közvetlen közelében, Sé és Szombathely határában épült fel állami pénzből. Hozzátesszük, nem véletlenül, hiszen mint kiderült, a kezdetektől fogva az akadémia bővítésének Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 szánták. A létesítmény közbeszerzésének nyertese a Mészáros Lőrinchez köthető ZÁÉV Zrt. lett és 2019 nyarán el is kezdődtek a munkálatok.

Az akadémiáról szóló tényfeltáró cikkünk Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 annak idején országos díjat nyert, Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 és azóta is figyelemmel követjük a fejleményeket. Így megtudtunk több részletet is a 6 milliárdos akadémia 2014-ben kezdődött, eléggé maszatos történetéről.

Például azt, hogy mivel állami beruházásról van szó, a Magyar Állam a tulajdonos és egy kissé rejtélyes vagyonhasznosítási pályázatot követően kapta meg egyedüli pályázóként az Illés Sport Alapítvány a bérleti és üzemeltetési jogokat. A szerződés 15 évre szól, minden költséget a bérlőnek kell állnia és bérleti díjként potom 400 ezer forint + áfát kell fizetnie havonta. Megtudtuk, mennyiért bérli majd az Illés Akadémia az új szombathelyi fociakadémiát 2019. November 05. 09:03

A centrum felszereltsége kétségkívül magáért beszél: 5 darab füves és 1 darab műfüves pályát, 66 darab gépkocsiparkolót, 2 darab buszparkolót, 14 darab kerékpártárolót alakítottak ki, az oktatási épületben pedig helyet kaptak tantermek, öltözők, konyha, étkező, üzemeltetéshez kapcsolódó helyiségek és orvosi részleg, kollégium, irodák, tárgyalók, gépészeti helyiség és gondnoki lakás is.

Átadott Lőrinc akadémia
Láthatóan készen van.
Mészáros D. Zsolt

Körülbelül fél éve afelől érdeklődtük, hogy befolyásolta-e a koronavírus-járvány a munkálatokat, értesüléseink szerint ugyanis eredetileg 2020 nyarára kellett volna elkészülnie a létesítménynek, az átadót pedig legkésőbb őszre, az iskolakezdésre időzítették. Mint a Nemzeti Sportközpontok válaszából kiderült, kissé lelassította a pandémia a munkálatokat, de jelentős késésekkel nem kellett számolniuk.

Akkor azt írták, A tervek szerint 2021 elején indul be az új szombathelyi fociakadémia 2020. June 30. 07:11 hogy „a használatbavételi eljárást követően, az engedélyek beszerzése után, előre láthatólag a 2020/2021-es tanév II. félévében kezdődhet meg az oktatás.” Ennek pedig most van itt az ideje és olvasóink beszámolói, illetve saját tapasztalataink alapján is ki merjük jelenteni, hogy az elmúlt napokban valóban elkezdett pezsegni az élet az Illés Akadémia körül.

Nagy mozgás azonban még nincs, a parkolóban sorakoznak az autók és elvétve látni csak embereket napközben. Amennyire láttuk a távolból, a konditerem és a pályák is kongtak az ürességtől, még a focikapuk is rendben sorakoztak, az ebédlőben és a bejáratnál azonban már lehetett látni néhány fiatalt, valószínűleg most költöznek be a kollégiumba.

Átadott Lőrinc akadémia
Vannak bent.
Mészáros D. Zsolt

Ennek kapcsán el is küldtük kérdéseinket az Illés Akadémiának, valamint a Nemzeti Sportközpontoknak is. Az előbbi azt írta, hogy kérdéseinkkel forduljunk a Nemzetközi Sportközpontokhoz, így ismét elküldtünk nekik egy e-mailt, mivel cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőlük választ.

Kíváncsiak vagyunk ugyanis többek között arra, hogy mikor lépett életbe a bérleti szerződés, történt-e bármiféle szerződés-módosítás, volt-e átadási ceremónia vagy hogy miként változik az akadémia működése, mindennapjai az új épület birtokba vételével.

Átadott Lőrinc akadémia
Már ott van az Illés Akadémia címere.
Mészáros D. Zsolt

A héten aztán a megyei napilap arról számolt be, hogy hivatalosan is átadták a „Nyugat-magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrumot”, vagyis az Illés Akadémia új épületét a Szarka Zoltán utcában, ráadásul Illés Béla készségesen nyilatkozott nekik és még az épületbe is bemehettek.

Ami már csak azért is érdekes, mert még a szülőket sem engedik be a létesítmény területére. Amikor késő délután visszamentünk az akadémiához, már edzettek a fiatalok. A szülők viszont az út és az erdő szélén szobroztak, mivel nem mehetnek be sehova, csak a kerítésen keresztül nézhetik a gyerekeket.

Edzés a Lőrinc akadémián este
Már edzenek. Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

Mennyire erősek a reflektorok?

Oladi olvasóink jelezték, ami már 2014-ben is felvetődött lehetséges problémaként: a fényszennyezés ügye. A pályákat megvilágító reflektorok valóban meglehetősen zavarók lehetnek a környéken élők számára, sőt, az egyik közeli tízemeletesről is szépen látszik sötétedés után a fényár.

Kollégáink azonban a helyszínen nem tapasztalták, hogy különösen zavaró lenne a világítás, ugyanis koncentrált a fény, szinte tényleg csak a pályákat világítják meg a reflektorok, pár méterrel arrébb már a sötétben kell botorkálni.

Edzés a Lőrinc akadémián este
Mészáros D. Zsolt

Ez ügyben várjuk a közelben lakók véleményét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra