Eddig: 1 654 863 / 3 000 000 Ft, 77 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Megtudtuk, mennyiért bérli majd az Illés Akadémia az új szombathelyi fociakadémiát

Nem igazán értjük, hogy miért maszatolták el ennyire a 6 milliárdos akadémia történetét, így több érintettnek is elküldtük kérdéseinket. A Nemzeti Sportközpontoktól kaptunk egyedül értékelhető választ, kezd kitisztulni a kép.

Valószínűleg keveseknek mondunk már újat azzal, hogy a hányatott sorsú 16 milliárdos Haladás stadion után egy 6 milliárdos labdarúgó akadémia is épül Szombathelyen, éppen az Illés Akadémia szomszédságában. A maszatos történetről nemrég beszámoltunk egy terjedelmes cikkben Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 , hiszen számos szál fut össze, de mégis minden egy irányba mutat.

A történet még 2014 márciusában kezdődött, amikor összeült a kormány és egy határozatban (1100/2014. (IX. 18.) kijelentették, egyetértenek a „nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum megvalósítására irányuló beruházási programmal” , valamint azzal is, hogy az érintett szombathelyi ingatlan a Nemzeti Sportközpontokhoz kerüljön. A rendeletet pedig maga a miniszterelnök, Orbán Viktor írta alá.

Ez év novemberében aztán újra összeültek és elfogadták a megvalósítási koncepciót is és az előzetes tervek szerint 2017-re kellett volna elkészülnie az új sportlétesítménynek. A helyszín pedig nem véletlen, hiszen bár állami pénzből valósul meg az új fociakadémia és a kormányzati, valamint szakmai anyagokból sem derül ki, tulajdonképpen nyílt titok, hogy már a kezdetektől fogva az Illés Akadémia bővítésének szánták.

Így épül állami pénzből magánakadémia.
Mészáros D. Zsolt

Még 2014 decemberében az akkor még fideszes vezetésű szombathelyi önkormányzat is terítékre vette az ügyet és az állam kérésére rendezték a tulajdonviszonyokat. Sok képviselőnél azonban felmerültek kérdőjelek is a beruházással kapcsolatban, többek közt a fényszennyezés ügye is, ami valószínűleg akkor tudatosul majd mindenkiben, amikor majd esténként bekapcsolják a pályák szélén a reflektorokat. Ez egyébként ugyanaz a közgyűlés volt, amin az új stadion építését is megbeszélték. Viszont nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a városi képviselők már akkor Illés Akadémia beruházásnak nevezték a terveket.

2015 januárjában aztán ismét tárgyalta a közgyűlés az akadémia tervét, ami mellé bejött egy újdonság is: a dozmati víztározó ügye, amit Ipkovich György (MSZP) hozott fel. Erre Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly alpolgármester azt válaszolták, hogy már felvetették a víztározó ötletét, ami benne is lesz az uniós TOP-programban. Az akadémiával kapcsolatos új előterjesztéseket pedig végül konszenzussal fogadta el a szombathelyi közgyűlés.

Józing Antal

Egy időre pedig elcsitultak a dolgok. Szépen elkezdődött a víztározó építése is, 2017-ben pedig kiírták közbeszerzésre az új akadémia építését. Elsőre sikertelen volt, a hivatalos indok szerint ugyanis a „rendelkezésre álló anyagi fedezet nem elegendő a szerződés megkötéséhez” . Kiderült még emelett, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. 5,7 milliárd, a Tiborcz István üzlettársaként emlegetett Paár Attila cége, a West Hungária Bau Kft. pedig 6,1 milliárd forintért építette volna meg.

2019 elején aztán újra kiírták a közbeszerzést, amire ugyanez a két cég pályázott , végül pedig Mészárosék diadalmaskodtak 5,9 milliárdos ajánlatukkal. Így áprilisban el is kezdődhetett az új akadémia építése Szombathelyen.

Azt viszont nem igazán értjük, hogy miért maszatolták el ennyire a történetet, így több érintettnek is elküldtük kérdéseinket jó néhány héttel ezelőtt. A Nemzeti Sportközpontoktól kaptunk egyedül értékelhető választ, ugyanis megerősítették, hogy

Állami beruházásként a tulajdonos a Magyar Állam. A létesítmény bérlője és üzemeltetője – vagyonhasznosítási pályázatot követően – az Illés Sport Alapítvány. A beruházás önálló kormányhatározat alapján folyik. Egyelőre a kiviteli tervek alapján készült becslések állnak rendelkezésre, ezek a költségek a mindenkori üzemeltetőt terhelik majd.

Mészáros Zsolt

Aztán találtunk a Nemzeti Sportközpontok honlapján egy 2016-os pályázati kiírást a szombathelyi utánpótlás centrum 15 évre szóló bérleti jogáról. Olyan, a labdarúgásban tevékenykedő pályázóra vártak, amely civil szervezet és az alábbi tevékenységeket végzi: sportlétesítmény működtetés, sportegyesületi tevékenység, testedzési szolgáltatás, egyéb sporttevékenység.

A pályázattal kapcsolatos kérdéseinket elküldtük aztán a Nemzeti Sportközpontoknak. A minap pedig megérkezett válaszuk, amelyből kiderül, hogy - nem túl meglepő módon - mindössze

egyetlen pályázó volt, az Illés Sport Alapítvány.

A szerződés 15 évre szól.

A megkötött szerződés szerint:

 • létesítmény kizárólag sport célra használható,
 • a teljes létesítmény teljeskörű fenntartása és üzemeltetése, karbantartása a bérlő feladata
 • a közüzemi költségek megfizetése a bérlőt terheli
 • az árvízvédelemmel felmerülő árvízi védekezési, megelőzési, fenntartási és helyreállítási költségek és feladatok bérlőt terhelik, megtérítésre nem jogosult,
 • a felmerülő árvízvédelemmel, árvízi védekezési, megelőzési, fenntartási és az árvíz okozta károk helyreállítási feladatok elvégzésének elmaradásával kapcsolatos igények (a továbbiakban: Teljesítési Biztosíték) biztosítékaként a bérlő teljesítés biztosíték adására köteles.
 • Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mennyi bérleti díjat kell majd Illéséknek fizetniük az új akadémiáért, amit 6 milliárd forintból épít fel az állam és aminek felszereltsége kétségkívül magáért beszél. Lesz 5 darab füves és 1 darab műfüves pálya, 66 darab gépkocsiparkoló, 2 darab buszparkoló, 14 darab kerékpártároló, az oktatási épületben pedig helyet kapnak tantermek, öltözők, konyha, étkező, üzemeltetéshez kapcsolódó helyiségek és orvosi részleg, kollégium, irodák, tárgyalók, gépészeti helyiség és gondnoki lakás is.

  Az Illés Sport Alapítványnak pedig mindezért 400 ezer forint + áfát kell fizetnie majd havonta a sportlétesítmény teljeskörű fenntartásának és üzemeltetésének kötelezettsége és terhe mellett. Első blikkre ezt talán nehéz hova tenni, de ha hozzátesszük, hogy lapunk értesülései szerint Ezért zárt be a szombathelyi Fő téren a győrváriak tejivója 2019. June 28. 12:24 a Fő téren nemrég bezárt tejivó helyiségéért például félmillió forintot kértek el havonta, akkor lehet, hogy kicsit átértékelődik mindenkiben ennek a 400 ezres összegnek a súlya.

  Az árvízvédelmi költségeket is kordában lehet tartani, ugyanis időközben épült egy kétmilliárdos gát Dozmaton. Kellett, vagy nem kellett? – Átadták a kétmilliárdos dozmati víztározót 2019. October 08. 15:26

  Kérdéseinket egyébként az Illés Akadémiának is elküldtük már hetekkel ezelőtt, de válasz még nem érkezett.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet