Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A tervek szerint 2021 elején indul be az új szombathelyi fociakadémia

Tudják, ami állami pénzből épül és már a kezdetektől fogva az Illés Akadémia bővítésének szánták.

Nagyjából egy éve kezdett el lapunk foglalkozni a 6 milliárd forintnyi állami támogatásból épülő nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrummal. Az utóbbi években ugyanis annyi pénzt öltek bele a fociba, mint Szombathely teljes éves költségvetése. Utánajártunk, Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 miért épül a 16 milliárdos stadion után most egy 6 milliárdos labdarúgó akadémia is Szombathelyen, tényfeltáró cikkünket pedig országos fődíjjal is jutalmazták. Büszkén jelentjük - Országos fődíjat nyert a Nyugat tényfeltáró cikke 2019. November 14. 14:59

A kissé maszatos történet még 2014-ben kezdődött, amikor a kormány eldöntötte, hogy bizony fociakadémiát építenek Szombathelyen, aminek tulajdonosa a Nemzeti Sportközpontok lesz. Eredetileg 2017-ben kellett volna elkészülnie az új sportlétesítménynek, méghozzá állami pénzből és bár semmilyen hivatalos dokumentumban nem írták, tulajdonképpen nyílt titok volt végig, hogy az Illés Akadémia bővítésének szánták. Erre már a 2014-es decemberi közgyűlésben fény derült Szombathelyen, ugyanis a városi képviselők Illés Akadémia beruházásnak nevezték a terveket.

Legközelebb 2015 januárjában tárgyalta a szombathelyi közgyűlés az akadémia tervét, ami mellé újdonságként bejött a dozmati víztározó ügye is, méghozzá az uniós TOP-program részeként. Az akadémiával kapcsolatos új előterjesztéseket végül konszenzussal fogadta el a közgyűlés.

Aztán egy kis időre elcsendesült minden, szépen elkezdték építeni a víztározót, 2017-ben pedig kiírták közbeszerzésre az új akadémia építését. Két pályázó volt: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Tiborcz István üzlettársaként emlegetett Paár Attila cége, a West Hungária Bau Kft. Előbbi 5,7 milliárdért, utóbbi pedig 6,1 milliárd forintért építette volna meg az akadémiát. A közbeszerzés végül sikertelen lett, a hivatalos indok szerint azért, mert a „rendelkezésre álló anyagi fedezet nem elegendő a szerződés megkötéséhez”.

A következő pályázatot aztán két év múlva, 2019 elején írták ki, meglepő módon pedig ugyanez a két cég pályázott, mint korábban. Végül pedig a ZÁÉV diadalmaskodott 5,9 milliárdos ajánlatával, így hát áprilisban végre elkezdődhetett az új akadémia építése Szombathelyen.

Így álltak a munkálatok 2020 februárjában.
Mészáros D. Zsolt

Mi pedig próbáltuk egy kicsit kibogozni az összekuszálódott szálakat, így több hivatalos szervhez és érintetthez is elküldtük kérdéseinket egy évvel ezelőtt. Valamit mondó választ pedig mindössze a Nemzeti Sportközpontoktól kaptunk, akik megerősítették, hogy mivel egy állami beruházásról van szó, az új akadémia tulajdonosa az állam.

Viszont kiderült az is, hogy egy rejtélyes vagyonhasznosítási pályázat megnyerése után az Illés Sport Alapítvány lett a létesítmény bérlője és üzemeltetője. Így elkezdtünk kutakodni a Nemzeti Sportközpontok honlapján és találtunk egy 2016-os pályázati kiírást a szombathelyi utánpótlás centrum 15 évre szóló bérleti jogára. Olyan pályázót kerestek, amely civil szervezet és a labdarúgásban tevékenykedik, valamint az alábbi tevékenységeket végzi: sportlétesítmény működtetés, sportegyesületi tevékenység, testedzési szolgáltatás, egyéb sporttevékenység.

Ez persze csak még több kérdést vetett fel bennünk, így újabb e-mailt küldtünk a Nemzeti Sportközpontoknak a pályázattal kapcsolatban. Válaszukból kiderült, hogy nem túl meglepő módon mindössze egyetlen pályázó volt: nem más, mint az Illés Sport Alapítvány.

A szerződés 15 évre szól és a következőket foglalja magába:

 • létesítmény kizárólag sport célra használható
 • a teljes létesítmény teljeskörű fenntartása és üzemeltetése, karbantartása a bérlő feladata
 • a közüzemi költségek megfizetése a bérlőt terheli
 • az árvízvédelemmel felmerülő árvízi védekezési, megelőzési, fenntartási és helyreállítási költségek és feladatok bérlőt terhelik, megtérítésre nem jogosult
 • a felmerülő árvízvédelemmel, árvízi védekezési, megelőzési, fenntartási és az árvíz okozta károk helyreállítási feladatok elvégzésének elmaradásával kapcsolatos igények (a továbbiakban: Teljesítési Biztosíték) biztosítékaként a bérlő teljesítés biztosíték adására köteles.
 • Az Illés Sport Alapítvány tehát bérelni fogja a 6 milliárd forintból felépített állami létesítményt, melynek felszereltségét nem kell megkérdőjelezni, hiszen 6 darab pályával, temérdek parkolóhellyel, tantermekkel, öltözőkkel, konyhával, étkezővel, orvosi részleggel, kollégiummal és még gondnoki lakással is büszkélkedhet.

  Mint kiderült, Megtudtuk, mennyiért bérli majd az Illés Akadémia az új szombathelyi fociakadémiát 2019. November 05. 09:03 a sportlétesítmény teljeskörű fenntartásának és üzemeltetésének kötelezettsége és terhe mellett potom 400 ezer forint + áfát kell fizetniük havonta. Bizony, potom, ugyanis hozzá kell tennünk, hogy lapunk értesülései szerint a Fő téren év elején bezárt tejivó helyiségéért félmillió forintot kértek el havonta. És lássuk be, van egy kis különbség a kettő között.

  Józing Antal

  Azóta pedig teltek a hónapok, jött a koronavírus is, de egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a járvány miatt bármiféle hátrány érte volna az építkezést. Nemrég ugyanis egy kollégánk a környéken járt egy másik cikk kapcsán és gondolt egyet, rákukkantott az akadémiára is. Értesüléseink szerint egyébként a tervek úgy szóltak, hogy 2020 nyarára készül el a centrum, az átadóra pedig legkésőbb ősszel, az iskolakezdéskor már sort is kerítenek.

  Felkerestük hát ismét a Nemzeti Sportközpontokat, hogy megerősítsék, valóban így szóltak-e az eredeti tervek és befolyásolta-e valamiféleképpen a járvány a munkálatokat vagy az ütemterv szerint haladnak, illetve hogy melyik fázisban tart jelenleg a munka.

  Válaszuk a következő volt:

  A pandémia a kivitelezési munka ütemét lassította, ennek ellenére a beruházás jelentős késéseket nem szenvedett. Jelenleg a külső munkálatok folynak: parkosítás, parkoló-, kerítés-, út-, és pályaépítés.

  Megkérdeztük mindemellett még azt is, hogy tudni-e már az átadó pontos vagy akár nagyjábóli dátumát, valamint azt, hogy mikortól kezdődik az oktatás a centrumban.

  Mint írták:

  A használatbavételi eljárást követően, az engedélyek beszerzése után, előre láthatólag a 2020/2021-es tanév II. félévében kezdődhet meg az oktatás.

  Józing Antal
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen

  Az utóbbi időben annyi pénz érkezett Szombathelyre futballra, mint a város teljes éves költségvetése. A 16 milliárdos stadion után most egy 6 milliárdos labdarúgó akadémia épül. Utánajártunk, miért is?

  Megtudtuk, mennyiért bérli majd az Illés Akadémia az új szombathelyi fociakadémiát

  Nem igazán értjük, hogy miért maszatolták el ennyire a 6 milliárdos akadémia történetét, így több érintettnek is elküldtük kérdéseinket. A Nemzeti Sportközpontoktól kaptunk egyedül értékelhető választ, kezd kitisztulni a kép.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra