Ebből a tíz autócsodából csak egy van a világon

Mindegyik igazi műremek a maga nemében.

Bugatti Type 57 Atalante Gangloff

autoblog.hu

Ez a szépséget még Jean Bugatti és Joseph Walter tervezte, és 1938-ban kelt életre. Akkoriban nem is a nagy teljesítményért, hanem inkább a gyönyörű karosszériája miatt vásárolták meg. Ezt a példányt egyébként egy francia iparmágnás rendelte magának. Az autó igazi túlélő, hiszen sértetlenül vészelte át a második világháborút, és jó néhány tulajdonosa volt az évtizedek során.

Teljesítmény: 140Le
Végsebesség : 210Km/h
Gyorsulás : 0-60-ig 10 másodperc

Jaguar XK150 S Bertone

autoblog.hu

Ez a jaguár 1957-ben gördült le a futószalagról a híres XK120 és XK 140 nyomdokain, de sokkal modernebb kivitelben. Életét csupasz alvázként kezdte, amit Torinóba küldtek a Bertone stúdióhoz két másik alváz kíséretében. Mindhárom autónak Franco Scaglione tervezte a kupé karosszériát prototípusként. A háromból mára csak ez az egyetlen példány maradt fent.

Teljesítmény: 267Le
Végsebesség : 215Km/h
Gyorsulás : 0-100-ig 7,4 másodperc

Bentley 4.5-Litre

autoblog.hu

Ő itt Mr. Fred és 1928-ban látta meg a napvilágot, összesen kettő készült belőle. Becenevét egyébként a Bentley cégalapítójáról kapta, és valójában az ő saját használatú autója volt. Típusváltozatai sok versenyen indultak akkoriban, többek között a 24 órás Le Mans-on is, ahol több trófeát is bezsebeltek. A szívómotoros változatok rendkívül megbízhatónak bizonyultak, a kompresszorosok azonban már kevésbé. Ettore Bugattit is bosszantotta a Bentley-k teljesítménye, és némi gúnnyal a világ leggyorsabb teherautójának nevezte a típust.

Teljesítmény: 130Le
Végsebesség : ~220Km/h
Gyorsulás : N/A

Peugeot Onyx

Peugeot Onyx
Wikipedia

Az Onyxot a 2021-es párizsi autószalonban mutatták be először. A teljes egészében réz- és karbonkarosszériás autó azért készült, hogy bemutassa a világnak, milyen is lehetne egy modern, 21. századi szupersportkocsi, ami ráadásul még üzemanyagtakarékos is. Nem csoda, hogy az egész járgány mindössze 1100kg-ot nyom, amihez brutális, 600 lóerős motor társul. Persze van benne villanymotor is, ami még plusz 80 lóerőt tud hozzáadni, így akár 680 lóerőre növelve ennek a csodajárgánynak a teljesítményét.

Teljesítmény: 680Le
Végsebesség : 360Km/h
Gyorsulás : 0-100-ig 2,9 másodperc

Lamborghini Egoista

Lamborghini Egoista
topcarrating.com

Nomen est omen, szokták mondani, és hát a Lamborghini Egoista rá is szolgál a nevére. Kevés ennél futurisztikusabb járgány létezik a világon. Az Egoistát a márka fennállásának 50. évfordulóján mutatták be, a világ egyik leghíresebb dizájnere Walter da Silva alkotta. Szerinte az autó a szórakozásról és az önkifejezésről szól. Ezzel nem lehet vitatkozni.

Teljesítmény: 600Le
Végsebesség : 350Km/h
Gyorsulás : 0-100-ig 2,4 másodperc

Maybach Exelero

Maybach Exelero
autoblog.com

A szépség új fogalmaként a Maybach Exelero külsőre a 30-as éveket idézi, persze teljesen korszerű és bitangerős kivitelben. Ennél is érdekesebb, hogy valójában egy híres gumigyártó cég nagy sebességű gumiabroncsainak tesztelésére készült. Az autó egyébként hatalmas, mintegy 6 méter hosszú és tömege több mint 2 tonna. Motorját a Mercedes S600-tól kapta, ami egy V12-es ikerturbófeltöltős erőforrás. A Maybach Exelero prototípusa még a Cobra 11 című német sorozatban is szerepet kapott.

Teljesítmény: 700Le
Végsebesség : 355Km/h
Gyorsulás : 0-100-ig 4,4 másodperc

Ford GT 90

Ford GT 90
wikipedia

Ezt a hófehér csodát 1995-ben mutatták be a detroiti autószalonon. A gyártó minden szerénység nélkül a világ legerősebb szuperautójának nevezte. Talán ebben lehetett is valami, hiszen egy quad-turbo V12 motor hajtja, ami 720 lóerőt képes kipréselni magából. De ez még semmi. A kipufogója az űrsiklóknál is használt technológiára épülő hőpajzsot kapott, különben megolvasztaná az alumínium és szénszálból készült karosszériát.

Teljesítmény: 720Le
Végsebesség : 378Km/h
Gyorsulás : 0-100-ig 3,3 másodperc

McLaren x-1

McLaren x-1
automobile.fandom.com

A McLaren X-1 egy igazi öszvér. A tervezők ugyanis fogtak egy csomó fényképet olyan autókról, amiket az emberek a legszebbnek tartanak, és a formatervezésnél egyszerűen összeválogatták belőlük az alkatrészeket. Majd ezt a szép és fura négykerekűt gyúrták belőle.

Teljesítmény: 446Le
Végsebesség : 330Km/h
Gyorsulás : 0-100-ig 3,2 másodperc

Mercedes Benz GTA 300slc

Mercedes Benz GTA 300slc
youtube

Azt nem mondhatjuk, hogy a régi jó dolgokból mára már semmi nem maradt. Ezt az autót a Mercedes egy ismeretlen vevőnek egyénileg készítette. Fogták a valaha készült egyik legjobb kabriónak tartott legendás 300sc-t és megépítették a másolatát. Na persze ez nem egy sima koppintás, hiszen módosították a karosszériát, valamint a legmodernebb SMC AMG-től kapta a futóműveit.

Teljesítmény: 571Le
Végsebesség : 315Km/h
Gyorsulás : 0-100-ig 3,8 másodperc

Rolls-Royce Hyperion

Rolls-Royce Hyperion
player.hu

Ezt az olaszos stílusú kabriót Pininfarina tervezte, és egyetlen példányban készült el. Az alapját egyébként a Phantom Drophead Coupé ihlette, de egy teljesen egyedi karosszériát építettek köré. Az egyetlen létező példány hol máshol, mint Dubaiban volt, de a tulajdonosa már nagyon meg szeretett volna szabadulni tőle, hiszen évekig árulta. Mivel a hirdetés már nem elérhető, talán azóta új gazdára lelt ez az elképesztő járgány.

Teljesítmény: 409Le
Végsebesség : 250Km/h
Gyorsulás : 0-100-ig 5,7 másodperc

Források:

Wikipedia
player.hu
autoblog.hu
autoblog.com
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech