Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eötvös Károly Intézet: Az egyetemek nemcsak fura, hanem egyre durvább urai

A kultúra, tudomány és egyetem működési elve, lényegi eleme és alapvető feltétele az autonómia.

Korábbi írásában Eötvös Károly Intézet: az újjászervezett Index lehet demokráciaesély 2020. July 28. 11:20 az Eötvös Károly Intézet azt ajánlotta a szabadság megmaradó szigeteinek, hogy támogassák a példamutató bátorsággal együtt felmondó Index-szerkesztőséget, és a demokratikus értékek érdekében működtessenek szabad sajtót.

Miközben újabb és újabb támadások érik azokat az intézményeket, amelyek legalább elvileg alkalmasak lennének a szabadság és autonómia megőrzésére, alig látszanak az önvédelmi reflexek. Mintha az autoriter rezsim végletesen kifárasztotta volna a politikai közösség szabadságra érzékeny részét. Az ellenállás, az autonómia védelme az otromba és primitív támadásokkal szemben persze erőfeszítést igényel és kockázatos - írták.

Az intézmény most az egyetemek autonómiájának korlátozásáról és a szabad gondolkodás ellehetetlenítéséről írta meg véleményét.

A kultúra, tudomány és egyetem működési elve, lényegi eleme és alapvető feltétele az autonómia. A diktatúrákban ezek a rendszer ellenében, a repedésekben működnek, alig tudnak hozzájárulni a közösség épüléséhez. A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása Vidnyánszky pápa - Jordán Tamás félti a színházi szakma függetlenségét 2020. August 08. 16:20 és kuratóriumának botrányos kinevezése sokadik példája a sanda, hazug, magánosításba burkolt szabadságmegvonásnak.

Vidnyánszky Attila nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi elnökévé.
Miniszterelnökség

A politikusokkal és rezsimközeli gazdasági potentátokkal feltöltött alapítványok közvetlen eszközei a miniszterelnöknek. Ezek az intézmények elvesztették autonómiájukat, ami pedig működésük alapfeltétele. Az egyetemi polgárok nincsenek biztonságban, a tanulás, oktatás és tudomány valamint a vélemény-nyilvánítás szabadsága strukturálisan sérült. Szemben az egyetemi közösség által választott testületek tevékenységével, ezeket az embereket a polipszerűen működő rezsimlogika mozgatja.

Közben érezhető szorongás lengi be a többi egyetemet, senki nem tudhatja, mikor kerül rá a sor. A legújabb hírek a Szegedi Tudományegyetem lehetséges feldarabolásáról szólnak. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az intézményi keretek átalakítása kivétel nélkül az egyetemi autonómia zsugorodását vonta maga után.

E bizonytalanság éppen elég ahhoz, hogy az érintettek óvatosak, lojálisak maradjanak a fenntartóval, vagyis az állammal szemben, lehetőleg ne húzogassák a fenevad bajuszát. Ez sok mindent jelent a mindennapi működés során, és gyorsan beépül az intézmény működési elvei közé.

A Vidnyánszky-jelenség a színházi képzésben, a Varga Judit-jelenség a jogászképzésben, a Hernádi-jelenség a közgazdász-képzésben pontosan betölti funkcióját. Semmi köze a magánosításhoz, amivel az egyetemek esetében önmagában is lenne bajunk, annál több köze van azonban a politikai alávetéshez és szabadságmegvonáshoz. Amivel szemben az egyetemi polgároknak egyet ajánlhatunk: próbálják megvédeni szabadságukat, ne hallgassanak, és mutassanak példát!

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Vidnyánszky pápa - Jordán Tamás félti a színházi szakma függetlenségét

Jordán a magyar színházi-színészi élet mai kétségeiről

Eötvös Károly Intézet: az újjászervezett Index lehet demokráciaesély

Az Index megszüntetése gyásznap, mert az intézményes sajtószabadság jóval az utolsó szabad sajtótermék elpusztítása előtt szűnik meg.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra