Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Eötvös Károly Intézet: Az egyetemek nemcsak fura, hanem egyre durvább urai

A kultúra, tudomány és egyetem működési elve, lényegi eleme és alapvető feltétele az autonómia.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korábbi írásában Eötvös Károly Intézet: az újjászervezett Index lehet demokráciaesély 2020. July 28. 11:20 az Eötvös Károly Intézet azt ajánlotta a szabadság megmaradó szigeteinek, hogy támogassák a példamutató bátorsággal együtt felmondó Index-szerkesztőséget, és a demokratikus értékek érdekében működtessenek szabad sajtót.

Miközben újabb és újabb támadások érik azokat az intézményeket, amelyek legalább elvileg alkalmasak lennének a szabadság és autonómia megőrzésére, alig látszanak az önvédelmi reflexek. Mintha az autoriter rezsim végletesen kifárasztotta volna a politikai közösség szabadságra érzékeny részét. Az ellenállás, az autonómia védelme az otromba és primitív támadásokkal szemben persze erőfeszítést igényel és kockázatos - írták.

Az intézmény most az egyetemek autonómiájának korlátozásáról és a szabad gondolkodás ellehetetlenítéséről írta meg véleményét.

A kultúra, tudomány és egyetem működési elve, lényegi eleme és alapvető feltétele az autonómia. A diktatúrákban ezek a rendszer ellenében, a repedésekben működnek, alig tudnak hozzájárulni a közösség épüléséhez. A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása Vidnyánszky pápa - Jordán Tamás félti a színházi szakma függetlenségét 2020. August 08. 16:20 és kuratóriumának botrányos kinevezése sokadik példája a sanda, hazug, magánosításba burkolt szabadságmegvonásnak.

Vidnyánszky Attila nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi elnökévé.
Miniszterelnökség

A politikusokkal és rezsimközeli gazdasági potentátokkal feltöltött alapítványok közvetlen eszközei a miniszterelnöknek. Ezek az intézmények elvesztették autonómiájukat, ami pedig működésük alapfeltétele. Az egyetemi polgárok nincsenek biztonságban, a tanulás, oktatás és tudomány valamint a vélemény-nyilvánítás szabadsága strukturálisan sérült. Szemben az egyetemi közösség által választott testületek tevékenységével, ezeket az embereket a polipszerűen működő rezsimlogika mozgatja.

Közben érezhető szorongás lengi be a többi egyetemet, senki nem tudhatja, mikor kerül rá a sor. A legújabb hírek a Szegedi Tudományegyetem lehetséges feldarabolásáról szólnak. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az intézményi keretek átalakítása kivétel nélkül az egyetemi autonómia zsugorodását vonta maga után.

E bizonytalanság éppen elég ahhoz, hogy az érintettek óvatosak, lojálisak maradjanak a fenntartóval, vagyis az állammal szemben, lehetőleg ne húzogassák a fenevad bajuszát. Ez sok mindent jelent a mindennapi működés során, és gyorsan beépül az intézmény működési elvei közé.

A Vidnyánszky-jelenség a színházi képzésben, a Varga Judit-jelenség a jogászképzésben, a Hernádi-jelenség a közgazdász-képzésben pontosan betölti funkcióját. Semmi köze a magánosításhoz, amivel az egyetemek esetében önmagában is lenne bajunk, annál több köze van azonban a politikai alávetéshez és szabadságmegvonáshoz. Amivel szemben az egyetemi polgároknak egyet ajánlhatunk: próbálják megvédeni szabadságukat, ne hallgassanak, és mutassanak példát!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Vidnyánszky pápa - Jordán Tamás félti a színházi szakma függetlenségét

Jordán a magyar színházi-színészi élet mai kétségeiről

Eötvös Károly Intézet: az újjászervezett Index lehet demokráciaesély

Az Index megszüntetése gyásznap, mert az intézményes sajtószabadság jóval az utolsó szabad sajtótermék elpusztítása előtt szűnik meg.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vélemény

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra