Az Elf Bar-jelenségre figyelmeztet a Vas megyei rendőrség

Lapunk korábban foglalkozott a problémával.

„Itt a legújabb cigarettaőrület, ami mágnesként vonzza a fiatalokat”írtuk még május végén Itt a legújabb cigarettaőrület, ami mágnesként vonzza a fiatalokat 2022. May 28. 16:21 a fiatalok körében hihetetlenül gyorsan terjedő Elf Barról, ami gyakorlatilag egy eldobható elektromos cigaretta.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A bizonytalan egészségügyi hatásokkal járó, komoly jogi kérdéseket is felvető terméket aztán még nyáron elkezdték üldözni Már telefonon is fel lehet jelenteni bárkit, aki Elf Bart árul 2022. July 09. 09:59 a magyar hatóságok.

Hogy milyen hatékonysággal, azt egyelőre nem tudjuk, azt viszont igen, hogy a mai nap két tájékoztató dokumentumot kaptunk a Vas megyei rendőrségtől.

A szülőknek és a pedagógusoknak szólót változtatás nélkül közöljük, míg a diákoknak szólót innen lehet letölteni.


ELF Bar tájékoztató

Szülőknek és pedagógusoknak

A hazai illegális piacon egyre nagyobb teret hódít egy új típusú eldobható elektronikus cigaretta, egy többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható eszköz. Az ízesített, rajzfilmfigurával díszített, akár magas nikotin tartalmú és az egészségre súlyosan ártalmas, illegális termékek egyik legnagyobb veszélye, hogy gyakran általános iskolás gyerekeknek értékesítik. A gyártók leplezetlenül a fiatalokat, nem ritkán a 10-14 éves gyermekeket célozzák meg ezzel a dohánytermékkel, média felületeket is használva (Facebook, TikTok, Instagram). A termékcsoport legnagyobb veszélye épp az a téves látszat, hogy nem veszélyes és nem okoz függőséget, sőt, leszokást támogató eszközként sem érdemes rá tekinteni.

Hogyan ismerhetik még az Elf Bart?

Magic Bar, a Manórúd, a Manórudi néven ismert változatok, vagy a Fume, a PuffBar, a Nutristick, a Beco Bar, és a Geek Bar is.

Police.hu

Miről ismerhetők fel ezek az illegális termékeket?

Legkönnyebben a színes hengeres formájáról ismerhető fel, dobozán gyakran színes grafikával. Olyan elektronikus termékek, amelyek töltőfolyadékkal vannak feltöltve és a szopókán keresztüli szívás során felszabaduló – gyakran illatában is érezhetően ízesített – pára biztosítja az élvezeti értékét. Nem összetévesztendő a hevítéses technológiát használó, a Nemzeti Dohányboltokban is kapható eszközökkel.

Miért veszélyes ez a termék?

A pontos összetevői ismeretlenek, ellenőrizetlenek, egészségügyi hatósági bevizsgálásukra azok forgalmazási tilalma miatt nem került sor. Viszont annyi tudható róluk, hogy a termékben a szívás hatására nikotin sóval átitatott vatta hevül, majd ez a nikotinos pára különböző ízesítéssel vegyül. Veszélyessége éppen abban áll, hogy nagyon kevés a hiteles információ a termék összetevőit illetően, és hogy a belélegzett, különböző kémiai folyamatok során keletkező párának mik az élettani hatásai. Még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltéssel rendelkező termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotin túladagoláshoz vezethet. Vannak már arra vonatkozó kutatási eredmények, amelyek szerint a csomagoláson feltüntetett nikotintartalomtól lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmazhat erős addikciós tulajdonsággal bíró idegmérget (neurotoxint).

Miért illegális az Elf Bar termékek forgalmazása?

Alapvetően az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalmazása nem illegális, ha az ízesítés nélküli, és a forgalmazó dohánytermék- kiskereskedelmi jogosultsággal, és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által kiadott dohánytermék-kiskereskedelmi engedéllyel rendelkezik (azaz e termékkategória kizárólag dohányboltban forgalmazható). Viszont a termékkört az ízesített jellege beszűkíti, amelyek forgalmazása tilos Magyarországon.

Mivel számolhat, aki Elf Bar terméket hirdet, vagy forgalmaz?

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja az elkövetőt.

Mivel számolhat, aki Elf Bar terméket birtokol?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki bírságot szabhat ki.

Mit tegyen ha Elf Bar termék árusításával találkozik?

Az ingyenesen hívható 1828-as számon bárki szabadon bejelentheti az illegális tevékenységet

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Itt a legújabb cigarettaőrület, ami mágnesként vonzza a fiatalokat

Egyelőre mindenki ismerkedik a jelenséggel, az állam pedig készülődik a harcra.

Már telefonon is fel lehet jelenteni bárkit, aki Elf Bart árul

Zöld számot indítottak, amelyen akár névtelenül is bejelentést lehet tenni az illegálisan árult manórudakról.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód