Itt a legújabb cigarettaőrület, ami mágnesként vonzza a fiatalokat

Egyelőre mindenki ismerkedik a jelenséggel, az állam pedig készülődik a harcra.

Itt az újabb színes-szagos cucc, az Elf Bar, amivel egyre többen pöfékelnek. Egyelőre a fiatalok körében terjed, de mégis mi ez és miért olyan népszerű? Nikotinfüggési kiskáté nem csak általános iskolásoknak.

A hagyományos dohánytermékek fogyasztása az alternatív lehetőségek megjelenése és tökéletesítése óta hol lassabban, hol gyorsabban szorul vissza. Kétségbe esni nem kell, mert magától a nikotintól és a grátiszba járó függőségtől nehezebben szabadulunk. Ennél azért az elektromos cigaretták forgalmazásának kormányzati korlátozása Ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható mától 2020. May 20. 10:48 közepette is agyafúrtabbak a piac szereplői.

Apa, kezdődik

Ennek örvén tört be Magyarországra nagy lendülettel az Elf Bar, az elektromos cigaretták régi-új generációjának reprezentánsa. Régi-új, mert eldobható e-cigikkel találkozhattunk már itthon is (külföldön, elsősorban az USA-ban már régebb óta hódítanak), de efféle mánia az ilyen típusok körül idehaza még nem alakult ki.

Elf Bar
ELFBARVAPE

Az Elf Bar hazai forgalmazója egy 2021-ben, Szlovákiában bejegyzett kft. (Szlovákiában s.r.o.), a Bensons Europa. A cég webshopjában rengeteg különböző fajta Elf Bar kapható, az élettartamuk slukkban van megadva, ízekben pedig kifejezetten széles a választék. Létezik 2 és 5 százalékos, valamint nikotinmentes változat.

A készülékeket bárki megrendelheti, nagyjából annyi korlátozással, mint amivel egy pornóoldalt ér el, aki tud olvasni. A csomagot aztán csak 18 év felettiek vehetik át, ám a kérdés, hogy ez mit akadályoz meg, költőivé olvadt bennem a cikk megírása közben.

E-cigi evolúció

A tízes évek elején-közepén itthon is megjelentek a nehézkes és behemót, szájakba forró e-liquidet köpködő elektromos cigaretták. Sokan azért térhettek át ezekre, mert olcsóbban jöttek ki velük, mint a hagyományos cigarettával, ráadásul a kezdeti kutatások szerint lényegesen kevesebb egészségügyi kockázat merült fel a használatuk kapcsán.

Ez a technológia azonban egy nagy bumm után lassanként a szubkulturális térbe szorult vissza. Ebben a már emlegetett kormányzati beavatkozás mellett kisebbrészt az is szerepet játszhatott, hogy ilyenformán e-cigizni nem tűnt különösebben kényelmesnek vagy előnyösnek: a személyre szabhatóság ára rengeteg macera és meghibásodás volt.

Az eldobható elektromos cigaretták működési elvükben nem különböznek „tartós” társaiktól. Igaz, nem variálhatók az ízek és nem cserélhetők a porlasztók vagy az akkumulátorok, cserébe ezek a készülékek megbízhatóbbak és a szó szoros értelmében semmit sem kell velük csinálni. Az Elf Bar-nál még gombnyomásra sincsen szükség, csak szipákolásra. Aztán ha kifogy, carpe diem, ki is lehet dobni.

Elf-roham

A népszerűségnek több jele van: a hivatalos webshopot a készletfeltöltések után általában nagyon gyorsan kifosztják, a Facebook közösségi apróhirdetés-piacát, a Marketplace-t pedig ellepik az okosba’ újratöltött, és az innen-onnan (honnan?) beszerzett, webshopos áraknál lényegesen olcsóbb készülékek.

De a másodlagos piac egyéb színterein is találkozni az Elf Bar-ral. Jól példázza az utóbbi fenomént, hogy egyik reggel az egyetemi szakom közös chatcsoportjában a következő kérdés fogadott: „Tud valaki Elf Bar dílert?” (Tudtak.)

Sok esetben viszont tudni sem kell, mert az embert az utcán vagy a buszon is megtalálja az Elf, ahogy a használói körében egyesek becézik a szövegkihúzóra hasonlító rudat: a hajdanán gyanús parfümöt és hamis Ralph Lauren zoknit talán túl lelkesen tukmáló „mozgóárusok” kínálata (legalábbis Budapesten) átalakult; vagy teljesen áttértek az Elf Bar árusítására, vagy bevették a termékportfólióba, de megjelentek a már célzottan ezzel az eszközzel kereskedő dílerek is.

Az Elf beszállt az internetbe

Az Elf Bar a fiatal fogyasztók körében aratott sikerének köszönhetően a magyarországi mémkultúrába is beszivárgott, ott van a TikTokon, de a Facebook és az Instagram sem marad mémek nélkül, generációm remek humorának köszönhetően pedig ezeken a platformokon az Elf Bar szinte azonnal kapott egy magyarított nevet is az angol szóösszetétel tükörfordításából: manó rúd. A manó rúd pedig, ahogyan a hasonló őrületek ebben a térben járni szoktak, (általában elég szórakoztató) élcelődés tárgya lett.

Egy példa a sok közül.
90% utazási kedvezményre jogosult meme oldal / Facebook

A használók mindeközben köszönik szépen, elvannak, és nem telhet el úgy kocsmázás vagy rakparti hesszelés, hogy az ember orrát meg ne csapja a jellegzetes „barack ice” vagy „blue razz lemonade” (jelentsenek ezek bármit) illat.

Nincs minden rendben

Az elektromos cigaretták megjelenésekor a marketinggel megtoldott általános közvélekedés az volt, hogy az ilyen eszközök egyrészt hatékonyan segítik a leszokást, másrészt lényegesen kevésbé károsak, mint a hagyományos dohánytermékek.

Azóta az egészségügyi kockázatok terén nem egy kutatás árnyalta ezt a képet, és már az sem számít axiómának, hogy e-cigivel borzasztó jól megy a leszokás, ám abban máig nagyjából egyetértés látszik, hogy az elektromos cigaretták által kibocsátott anyagok a klasszikus cigaretta füstjénél kevésbé ártalmasak, de a legkevésbé sem biztonságosak, igazán hosszú távú hatástanulmányok pedig még mindig nem állnak rendelkezésre.

Átlagos Elf Bar élvező.
Fűzfa B. Mihály

Aki hagyományos dohánytermékekről vált elektromosra, esetleg jobban járhat, ám az e-cigik aromái könnyen vonzanak be olyanokat is, akik addig nem dohányoztak. Ebbe a csoportba pedig sok esetben a világot épp megismerni kívánó, a trendekre legérzékenyebb fiatal korosztály tartozik.

Az Egyesült Államokban az eldobható e-cigik legújabb megjelenésének előképeként is értelmezhető, cserélhető patronnal működő Juul 2017-2018-ban robbantotta fel a piacot, mikor alapvetően nem dohányzó tizenévesek millióit szoktatta rá a trendi, vékony és könnyen használható eszköz a nikotinra. Azóta a hatás némileg mérséklődött, a szabályozások is utolérték a jelenséget.

Ébredezik a hatóság

Az Elf Bar pedig már a Juul-nál is újabb, egyszerűbb, színesebb, esztétikusabb és jobb az érintése, népszerűsége itthon pedig talán csak most lódul meg igazán, legalábbis a Magyar Dohány Kiskereskedők Országos Szövetsége honlapján olvashatók alapján.

A szervezet álláspontja szerint „a dohánymentes, de nikotint tartalmazó hevítőrudak beletartozhatnak a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék fogalmába”, ezért azokat csak dohányboltokban volna szabad árusítani, valamint „a nikotint nem tartalmazó változatuk miatt” jogszabálymódosítást javasolnak.

A szabályozás ma még nem megoldott, az Elf Bar dohányboltokban nem kapható, csak online webshopokban és illegálisan szerezhető be. A fogyasztói pedig szeretik.

Kérdés, hogy ezt meddig engedik nekik. A válasz lassan megérkezik majd: a Tobaccomagazin szúrta ki, hogy az eldobható elektronikus cigarettákkal kapcsolatban május 12-én sajtóközlemény formájában életjelt adott a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH). Eszerint „a piac vizsgálata során az SZTFH látókörébe került a köztudatban elektronikus cigarettaként ismert, különböző ízesítésű, nikotint tartalmazó, vagy nikotinmentes, eldobható termékek jogsértő forgalmazása.”

Egyértelműnek tűnik, hogy így vagy úgy, de az állam végső soron felveszi a harcot az Elf Bar (et al.) ellen, hiszen Magyarországon eleve, a dohányboltokban is tilos az ízesített elektronikus cigaretták forgalmazása.

Manó rudisok, készüljetek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód