Itt a legújabb cigarettaőrület, ami mágnesként vonzza a fiatalokat

Egyelőre mindenki ismerkedik a jelenséggel, az állam pedig készülődik a harcra.

Itt az újabb színes-szagos cucc, az Elf Bar, amivel egyre többen pöfékelnek. Egyelőre a fiatalok körében terjed, de mégis mi ez és miért olyan népszerű? Nikotinfüggési kiskáté nem csak általános iskolásoknak.

A hagyományos dohánytermékek fogyasztása az alternatív lehetőségek megjelenése és tökéletesítése óta hol lassabban, hol gyorsabban szorul vissza. Kétségbe esni nem kell, mert magától a nikotintól és a grátiszba járó függőségtől nehezebben szabadulunk. Ennél azért az elektromos cigaretták forgalmazásának kormányzati korlátozása Ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható mától 2020. May 20. 10:48 közepette is agyafúrtabbak a piac szereplői.

Apa, kezdődik

Ennek örvén tört be Magyarországra nagy lendülettel az Elf Bar, az elektromos cigaretták régi-új generációjának reprezentánsa. Régi-új, mert eldobható e-cigikkel találkozhattunk már itthon is (külföldön, elsősorban az USA-ban már régebb óta hódítanak), de efféle mánia az ilyen típusok körül idehaza még nem alakult ki.

Elf Bar
ELFBARVAPE

Az Elf Bar hazai forgalmazója egy 2021-ben, Szlovákiában bejegyzett kft. (Szlovákiában s.r.o.), a Bensons Europa. A cég webshopjában rengeteg különböző fajta Elf Bar kapható, az élettartamuk slukkban van megadva, ízekben pedig kifejezetten széles a választék. Létezik 2 és 5 százalékos, valamint nikotinmentes változat.

A készülékeket bárki megrendelheti, nagyjából annyi korlátozással, mint amivel egy pornóoldalt ér el, aki tud olvasni. A csomagot aztán csak 18 év felettiek vehetik át, ám a kérdés, hogy ez mit akadályoz meg, költőivé olvadt bennem a cikk megírása közben.

E-cigi evolúció

A tízes évek elején-közepén itthon is megjelentek a nehézkes és behemót, szájakba forró e-liquidet köpködő elektromos cigaretták. Sokan azért térhettek át ezekre, mert olcsóbban jöttek ki velük, mint a hagyományos cigarettával, ráadásul a kezdeti kutatások szerint lényegesen kevesebb egészségügyi kockázat merült fel a használatuk kapcsán.

Ez a technológia azonban egy nagy bumm után lassanként a szubkulturális térbe szorult vissza. Ebben a már emlegetett kormányzati beavatkozás mellett kisebbrészt az is szerepet játszhatott, hogy ilyenformán e-cigizni nem tűnt különösebben kényelmesnek vagy előnyösnek: a személyre szabhatóság ára rengeteg macera és meghibásodás volt.

Az eldobható elektromos cigaretták működési elvükben nem különböznek „tartós” társaiktól. Igaz, nem variálhatók az ízek és nem cserélhetők a porlasztók vagy az akkumulátorok, cserébe ezek a készülékek megbízhatóbbak és a szó szoros értelmében semmit sem kell velük csinálni. Az Elf Bar-nál még gombnyomásra sincsen szükség, csak szipákolásra. Aztán ha kifogy, carpe diem, ki is lehet dobni.

Elf-roham

A népszerűségnek több jele van: a hivatalos webshopot a készletfeltöltések után általában nagyon gyorsan kifosztják, a Facebook közösségi apróhirdetés-piacát, a Marketplace-t pedig ellepik az okosba’ újratöltött, és az innen-onnan (honnan?) beszerzett, webshopos áraknál lényegesen olcsóbb készülékek.

De a másodlagos piac egyéb színterein is találkozni az Elf Bar-ral. Jól példázza az utóbbi fenomént, hogy egyik reggel az egyetemi szakom közös chatcsoportjában a következő kérdés fogadott: „Tud valaki Elf Bar dílert?” (Tudtak.)

Sok esetben viszont tudni sem kell, mert az embert az utcán vagy a buszon is megtalálja az Elf, ahogy a használói körében egyesek becézik a szövegkihúzóra hasonlító rudat: a hajdanán gyanús parfümöt és hamis Ralph Lauren zoknit talán túl lelkesen tukmáló „mozgóárusok” kínálata (legalábbis Budapesten) átalakult; vagy teljesen áttértek az Elf Bar árusítására, vagy bevették a termékportfólióba, de megjelentek a már célzottan ezzel az eszközzel kereskedő dílerek is.

Az Elf beszállt az internetbe

Az Elf Bar a fiatal fogyasztók körében aratott sikerének köszönhetően a magyarországi mémkultúrába is beszivárgott, ott van a TikTokon, de a Facebook és az Instagram sem marad mémek nélkül, generációm remek humorának köszönhetően pedig ezeken a platformokon az Elf Bar szinte azonnal kapott egy magyarított nevet is az angol szóösszetétel tükörfordításából: manó rúd. A manó rúd pedig, ahogyan a hasonló őrületek ebben a térben járni szoktak, (általában elég szórakoztató) élcelődés tárgya lett.

Egy példa a sok közül.
90% utazási kedvezményre jogosult meme oldal / Facebook

A használók mindeközben köszönik szépen, elvannak, és nem telhet el úgy kocsmázás vagy rakparti hesszelés, hogy az ember orrát meg ne csapja a jellegzetes „barack ice” vagy „blue razz lemonade” (jelentsenek ezek bármit) illat.

Nincs minden rendben

Az elektromos cigaretták megjelenésekor a marketinggel megtoldott általános közvélekedés az volt, hogy az ilyen eszközök egyrészt hatékonyan segítik a leszokást, másrészt lényegesen kevésbé károsak, mint a hagyományos dohánytermékek.

Azóta az egészségügyi kockázatok terén nem egy kutatás árnyalta ezt a képet, és már az sem számít axiómának , hogy e-cigivel borzasztó jól megy a leszokás, ám abban máig nagyjából egyetértés látszik, hogy az elektromos cigaretták által kibocsátott anyagok a klasszikus cigaretta füstjénél kevésbé ártalmasak , de a legkevésbé sem biztonságosak, igazán hosszú távú hatástanulmányok pedig még mindig nem állnak rendelkezésre.

Átlagos Elf Bar élvező.
Fűzfa B. Mihály

Aki hagyományos dohánytermékekről vált elektromosra, esetleg jobban járhat, ám az e-cigik aromái könnyen vonzanak be olyanokat is, akik addig nem dohányoztak. Ebbe a csoportba pedig sok esetben a világot épp megismerni kívánó, a trendekre legérzékenyebb fiatal korosztály tartozik.

Az Egyesült Államokban az eldobható e-cigik legújabb megjelenésének előképeként is értelmezhető, cserélhető patronnal működő Juul 2017-2018-ban robbantotta fel a piacot, mikor alapvetően nem dohányzó tizenévesek millióit szoktatta rá a trendi, vékony és könnyen használható eszköz a nikotinra. Azóta a hatás némileg mérséklődött, a szabályozások is utolérték a jelenséget.

Ébredezik a hatóság

Az Elf Bar pedig már a Juul-nál is újabb, egyszerűbb, színesebb, esztétikusabb és jobb az érintése, népszerűsége itthon pedig talán csak most lódul meg igazán, legalábbis a Magyar Dohány Kiskereskedők Országos Szövetsége honlapján olvashatók alapján.

A szervezet álláspontja szerint „a dohánymentes, de nikotint tartalmazó hevítőrudak beletartozhatnak a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék fogalmába” , ezért azokat csak dohányboltokban volna szabad árusítani, valamint „a nikotint nem tartalmazó változatuk miatt” jogszabálymódosítást javasolnak.

A szabályozás ma még nem megoldott, az Elf Bar dohányboltokban nem kapható, csak online webshopokban és illegálisan szerezhető be. A fogyasztói pedig szeretik.

Kérdés, hogy ezt meddig engedik nekik. A válasz lassan megérkezik majd: a Tobaccomagazin szúrta ki , hogy az eldobható elektronikus cigarettákkal kapcsolatban május 12-én sajtóközlemény formájában életjelt adott a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH). Eszerint „a piac vizsgálata során az SZTFH látókörébe került a köztudatban elektronikus cigarettaként ismert, különböző ízesítésű, nikotint tartalmazó, vagy nikotinmentes, eldobható termékek jogsértő forgalmazása.”

Egyértelműnek tűnik, hogy így vagy úgy, de az állam végső soron felveszi a harcot az Elf Bar (et al.) ellen, hiszen Magyarországon eleve, a dohányboltokban is tilos az ízesített elektronikus cigaretták forgalmazása.

Manó rudisok, készüljetek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód