Az ország első embere miért hanyagul feltűrt ingujjban jelentkezik be?

Aki azt hiszi, hogy csak trehányságból, annak rossz hírem van. Ez is a politikai marketing része.

Hétfő délelőtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke személyesen jelentette be Facebook-oldalán, hogy újra elrendeli az idősek vásárlási sávját. Újra jön az idősek sávja a boltokban, de most kicsit más lesz 2020. November 23. 12:54 A kommentelők legtöbbje azonnal ugrott is, ki-ki a maga meggyőződése szerint, ám figyelmes lettem egy hozzászólásra, ami kilógott a sorból.

Ha az ország közvéleményéhez fordul Szotyola, illő lenne nem feltűrt ingujjal tenni ezt. Én se mehetnék hozzá be valószínűleg így, de ha mégis kellene, ezt tisztességesen felöltözve tenném.

Orbán Viktor mai bejelentésén.
Orbán Viktor

A hozzászólás írójának igaza van. Politikushoz, különösen az ország első számú politikusához nem méltó, hogy feltűrt ingujjal kezdjen párbeszédet a választókkal, de mindez nem azért történt, mert Orbán Viktor trehány és feledékeny. Ez egy bevált politikai marketingfogás.

Amint megláttam a felgyűrt ingujjakat miniszterelnökünk szorgos karjain, eszembe jutott a Válságstáb című film (angolul: Our Brand Is Crisis), ami arról szól, hogy az USA legsikeresebb kampánytanácsadója hogyan éri el, hogy a bolíviai választásokon egy olyan jelölt nyerjen, akinek pár hónappal a szavazás előtt szinte nulla az esélye a győzelemre.

Jane, a tanácsadó nagy megfejtése szerint azt kell kommunikálni, hogy szörnyű válság fenyegeti az országot, amit csak úgy lehet elkerülni, ha erős, magabiztos és szigorú kezek irányítanak.

A kampány pálfordulatot vesz. Többé nem azt próbálják elhitetni egy korosodó, dúsgazdag nagykapitalistáról, hogy fontosak számára a szociális ügyek, ez ugyanis nem hiteles. Helyette felépítenek egy kifejezetten ellenszenves vezető karaktert, akire békeidőben senki nem szavazna, de mivel jön a válság, szükség van a határozottságára és erejére.

És mi köze van mindennek Orbán Viktor feltűrt ingujjához?

A filmben van egy jelenet, amiben először lép a sajtó elé az immár újragondolt politikus, a nyilvánosság elé állás előtt pedig az a tanácsadó utolsó tanácsa, hogy vegye le a zakót és tűrje fel az ingujját.

Castillo immár nem egy törtető dúsgazdag benyomását kelti, hanem egy elszántan dolgozó jóakaróét.
Warner Bros.

„Ez hülyeség. Csak lejáratnám magam és hiteltelennek tűnnék tőle” – válaszol Castillo, mire Jane azt feleli: „Nem! Ez azt sugallja, hogy ön fáradhatatlanul dolgozik a népért, és nem riad vissza a kemény munkától.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény