„Az utasok azt szokták mondani, ide való vagyok” – 40 éve nem volt női taxis Szombathelyen, aminek Szalai Vivi vetett véget

A csinos taxis lány arról is beszélt, mennyire akarnak beleszólni a férfiak a vezetésbe, érezte-e már magát veszélyben, és hányan akartak vele kikezdeni útközben.

„40 éve volt utoljára női taxis Szombathelyen. Most ketten vagyunk. Én körülbelül egy éve viszem az utasokat, a másik hölgy néhány hónapja kezdett. Én az egyik, ő a másik társaságnál, kettő van a városban” – mesélte Szalai Vivi, amikor egy esős délutánon bepattantam mellé a taxiba. És miután elmondtam, hova szeretnék eljutni, rögtön hangot adtam meglepettségemnek, hogy egy női taxissal utazom. Ő viszont már hozzászokott, hogy szinte mindenki ledöbben, hogy nőként ezt a munkát választotta. Az első döbbenet után pedig a legtöbben rá is kérdeznek, miért.

A közvetlen, mosolygós lány – ahogy nekem - mindenkinek szívesen válaszol. 24 éves, egyetemre jár és táncot tanít, mellette ez ideális munka, hiszen rugalmas az időbeosztás és mivel a párja szombat éjszakánként taxizik, kézenfekvő volt, hogy hét közben ő használja a kocsit. Csak hétvégére, nem lenne értelme fenntartani egy taxit.

Amúgy pedig nagyon szeret vezetni, és szereti az embereket. Közben oda is értünk az úti célomhoz, így megkértem Vivi, folytassuk a beszélgetést egy másik időpontban. Néhány héttel később pedig már fotósunkkal együtt vett fel a Nyugat.hu szerkesztőségénél.

Szalai Vivien interjú
Vivi mosolygós, karakán, laza. Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

Vivi azt mondja, az már jó napnak számít, amikor 15 fuvart megcsinál. Hét közben főleg az idősek utaznak: boltba, kórházba, MÁV-rendelőbe. Hétvégente pedig a fiatalok szórakozni.

Az idősek nagyon örülnek annak, hogy beszélgethetnek: unokákról, boltról, orvosi problémáikról. Az általános témák: időjárás, forgalom, globális felmelegedés, utak állapota. Érdekes módon a politikát a legtöbben inkább kerülik.

Megtudjuk tőle, hogy akár egyetlen kérdésből is fel lehet mérni, hogy az utas szeretne-e beszélgetni vagy sem. „Felteszek egy általános kérdést, például, milyen volt a napja, és abból az egy válaszból leszűröm. Ha nem akar, akkor felhangosítom kicsit a rádiót arra a 10 percre és úgy megyünk tovább. Én szívesen beszélgetek, de ha az utas éppen nem, azzal sincs semmi baj” – mondja a fiatal lány és hozzáteszi, nagyon sok területről kap információkat, ami jó, mert lehet, hogy egy másik beszélgetésben újra előjön a téma és ő mond valami újat egy másik utasnak.

Szalai Vivien interjú
Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

Amikor arról kérdezem, volt-e már konfliktusa, vagy akadt-e olyan pasi, aki ki akart vele kezdeni, mindkettőre nem a válasz. „A férfiak valamiért eleve megszeppennek, amikor szembesülnek vele, hogy nő vezeti a taxit. Van, aki zavarba is jön. Nagyon udvariasak, tisztelettudóak” – meséli Vivi, de azért megjegyzi, a kollégáktól már hallott durvább eseteket.

„Előfordul, hogy estefelé a férfiak, ha egy kicsit több alkoholt ittak, akkor megkérdezik, hogy miért erre jöttem, miért nem arra, szerintük a másik irányba rövidebb, de különösebben nem akarnak beleszólni a vezetésbe.” Egyébként a taxis dönti el merre megy, Vivi kitapasztalta már, hol, mikor, mekkora a forgalom. Mivel fix árral dolgoznak, mindegy, hogy a hosszabb vagy a rövidebb úton megy, az a fontos, hogy időben odaérjenek. Ezt meg is értik az utasok.

Közben megérkeztünk Vivi törzshelyére, ahol kávézni szokott a kollégákkal, akik nagyon hamar befogadták. Most velünk ül be egy gyors feketére. Míg várjuk a kávét, a lány elgondolkodik, hogy igazából lehetne konfliktusa, ha nem olyan lenne a személyisége amilyen. „Az utasok azt szokták mondani, ide való vagyok.”

És valóban, Vivi nyitott, karakán, laza, érdeklődő, aki azt vallja, amíg lehet, addig az utasnak van igaza. Persze fontos a türelem is, az is kell ehhez a munkához. Nemcsak az emberekhez, a vezetéshez is.

Szalai Vivien interjú
Egy gyors kávé munka közben
Mészáros D. Zsolt

„Szombathelyen sajnos egyáltalán nem előzékenyek az autósok, nem segítik egymást. Napközben lehet gördülékenyen közlekedni, viszont reggel nyolckor, vagy délután kettő körül, a műszakváltásnál, és a négy órás csúcsnál őrület, hogy mi van, és mit vált ki ez az emberekből. Hiába lehetne több fuvart csinálni, képtelenség olyankor” - magyarázza Vivi. Szerinte a beígért elkerülőkre, főleg a kőszegire nagy szükség lenne. A most felújított utak jók, de a többivel sok probléma van. Akadnak olyan útszakaszok Szombathelyen, amik járhatatlanok, “az ember otthagyja az autó alját”.

A kávé után visszaülünk a taxiba, hogy Vivi visszavigyen minket a szerkesztőségbe, de közben még arra megkérem, meséljen egy olyan taxis történetet, amire szívesen emlékszik vissza.

Szalai Vivien interjú
A fiatal lány imád vezetni
Mészáros D. Zsolt

A sok ilyen közül azt ragadta ki, amelyben egy idős bácsi rossz vonatra szállt fel a szombathelyi vasútállomáson. Ezért az első megállónál leszállt Kámonban, taxit hívott, mert 10 perc múlva indult az a vonat, amire valójában fel kellett volna szállnia. Vivit küldték érte. A bácsinak három bőröndje, egy táskája és egy macskája volt hordozóban, ráadásul gyengénlátó és nagyothalló volt. Nagyon aggódott, hogy lekési a vonatot. Szerencsére az első vágányról indult a vonat.

„Mikor odaértünk az állomásra, gyorsan megfogtam a bőröndjeit, a macskát, és előre rohantam. A kalauz már majdnem indította a vonatot. Mondtam neki, hogy ez a vonat sehova nem megy addig, amíg a bácsi ide nem ér. Rendes volt a kalauz, megvárta a nehezen közlekedő bácsit, akit felsegítettem a vonatra. Nagyon hálás volt, én meg nagyon boldog, hogy sikerült.”

Mire a történet végére érünk, mi is megérkezünk, és nem foglaljuk már tovább a taxit. A lehúzott ablaknál Vivi még megjegyzi, lehet, hogy volt némi szerepe abban, hogy miután ő elkezdett dolgozni, egy másik hölgy is taxizásra adta a fejét, hiszen, miért ne lehetnének női taxisok Szombathelyen is, ahol eddig ez Győrrel, Sopronnal, Budapesttel ellentétben nem volt bevett szokás. De majd most...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek