Azt ígérik, kevesebb lesz az áramszünet - Néhány hónapon belül elindul az E.ON 7 milliárdos építkezése Szombathelyen

A város egyik legnagyobb beruházása lesz, ami a napelemek csatlakoztatása szempontjából is fontos. A napokban írták ki a közbeszerzést.

„A város és a térség minőségi változást tapasztal majd a villamosenergia-szolgáltatásban. Az alállomás és a távvezeték együttes hatása, hogy Szombathely északi részén jelentősen nőni fog az üzembiztonság, azaz lényegesen kevesebb lesz a rövid idejű feszültség kimaradások és az üzemzavarok száma.”

Többek között ezt válaszolta az E.ON arra a kérdésünkre, hogy mi változik az új szombathelyi távvezeték megépítésével.

És azt is hozzátették:

„Rövidebbek lesznek a hálózathosszak, ami minden szempontból javítja a szolgáltatás minőségét. Ügyfeleink energiaigényét és a megújuló energiaforrások hálózatra csatlakozását a jelenlegi 10 MVA helyett 40 MVA rendelkezésre álló kapacitás szolgálja majd ki. Ez teret enged az újabb bővítési igényeknek, a gazdasági növekedésnek.”

Azért kerestük meg a céget, mert néhány nappal ezelőtt az uniós értesítőben megjelent a vezeték kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési felhívás.

Habár korábban már jelentek meg hírek Szombathelyt is érinti az E.ON észak-dunántúli gigaprojektje 2022. March 11. 20:06 a város egyik legnagyobb beruházásáról, mi most azt szerettük volna megtudni, hogy a műszaki tartalmon túl ez mit jelent az itt élőknek.

A Bem József utcai alállomást kinőtte a város
Mészáros D. Zsolt

Megtudtuk, hogy Szombathely és a környezetében lévő ipari területek villamosenergia-igényei annyira megnövekedtek, hogy azokat a meglévő, Bem József utcai alállomásból a jövőben nem lehet kiszolgálni, mert az műszakilag tovább nem bővíthető. Így egy új alállomás épül majd „a Muskátli utca közelében”.

Ennek az új alállomásnak a megtáplálása miatt szükség van a 132 kV-os távvezeték megépítésére.

A távvezeték egy városon kívüli, 4,5 kilométeres 132 kV-os szabadvezetékből, és egy városon belül 3,9 kilométeres nagyfeszültségű földkábeles szakaszból áll majd. A vezeték a Vépi úttól indul, a 87-es út és a vasút keresztezésénél vált kábelvezetékre és jut el az új transzformátorállomásig.

Mivel jár az építkezés?

Az alállomás kivitelezési munkálatai közül jelenleg a régészeti feltárások zajlanak. A konkrét fejlesztés 2024 júniusában indulhat, és 2025 harmadik negyedévében készülhet el.

„Az építkezés miatt előre bejelentett, tervezett üzemszünetekre nem kell számítani” – ígéri az E.ON.

A Vépi útról indul el a vezetéképítés
Mészáros D. Zsolt

A távvezeték építése során a szabadvezetékezési munkálatok nem jelentenek a lakosságra nézve korlátozást. A városon belüli földkábel nyomvonal kialakítása során előfordulhatnak majd időszakos forgalomkorlátozások, ezek azonban leginkább a gyalogosforgalmat érintik majd – tudtuk meg.

Mennyibe kerül?

A korábbi hírekben Szombathelyt is érinti az E.ON észak-dunántúli gigaprojektje 2022. March 11. 20:06 még ötmilliárdos összeg volt megnevezve a beruházásra, de a cég most arról tájékoztatta lapunkat, hogy „a projekt jelenlegi állása alapján az új alállomás építése és a nagyfeszültségű távvezeték létesítése mintegy hétmilliárd forintba kerül majd”.

Az E.ON a Danube InGrid projektről

"A magyar-szlovák együttműködésben megvalósuló Danube InGrid projekt keretében az Észak-Dunántúl legnagyobb villamosenergia-hálózati fejlesztése valósul meg. A 2020-ban indult projekt intelligens hálózati technológiák használatával segíti elő a modern energiainfrastruktúra fejlődését. Célja az egyre növekvő mértékű megújuló alapú villamosenergia-termelés hálózati integrációjának elősegítése, valamint az ellátásbiztonság garantálása intelligens hálózat kiépítésével és működtetésével. Magyarországon mintegy 60 milliárd forintnyi beruházást valósítunk meg az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén 2025-ig. A projekt keretében már több megépült és működő új létesítmény, és kibővített alállomás szolgálja ügyfeleinket, többek között Gyermelyen, Öttevényben, Székesfehérváron és Kisbéren. A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. A Danube InGrid projekt része a Szombathely Észak alállomás és nagyfeszültségű távvezeték megépítése 2024-2025 folyamán."

A projekttel és annak műszaki tartalmával korábban lapunk részletesen foglalkozott Szombathelyt is érinti az E.ON észak-dunántúli gigaprojektje 2022. March 11. 20:06 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech