A szerbek szobrot állítottak Gavrilo Principnek Szarajevóban. Hogy mi van?!

A bosnyák diák arról híres, hogy ő követte el a szarajevói merényletet, és ezzel formálisan kirobbantotta az első világháborút. Ez a teljesítmény bizony szobrot érdemel, vagy mégsem? - Bakács Tibor írása.

Az elmúlt hét bizonyosan feketén vésődik be az utókornak, hisz halálos áldozatokkal járó terrorista támadás történt Tunéziában, Franciaországban, az USA-ban fekete bőrűeket lőttek halomra. Mindeközben a békés Balkánon, Szarajevóban szobrot állíttattak a szerbek annak a bosnyák diáknak, Gavrilo Principnek, aki agyonlőtte Ferenc Ferdinándot és feleségét, Zsófiát. A merénylet következményei súlyosak voltak, az utána következő négy évben meghalt tizenöt millió ember. Kitört a Nagy Háború.

Gavrilo Princip szobra Belgrádban
BETA

A hír hallatára megnyúlt az arcom, és arra gondoltam, a szerbek provokálnak. Azt már tudom, ha nem provokálod a szerbeket, akkor kedvesek, életteliek, önzetlenek. De mit szólnak ehhez a szoborhoz a horvátok, bosnyákok, sőt, mi magyarok is, akik mindig is szerettük a sógorokat, főleg, ha szent olajjal felkentek volna. Arról nem is beszélve, hogy úriember nőt nem gyilkolász, különösen akkor, ha más bűne nem is volt, mint hogy felesége volt a trónörökösnek. (Vajon, Eva Braun megúszta volna Nürnberget?)

A szobor lenne a válasz a kerítésre?

Persze, ez a Princip gyerek egy pipec terrorista volt, ami a kezében elsült pisztolyból kiköveztethető. Az ideológiai különbségek mára elhalványultak. Boszniát annektálta az Osztrák-Magyar Monarchia, főleg azért, hogy az oroszokat kiszorítsa a Balkánról. (Nem sikerült, sőt.) A szerb nacionalisták meg nem csak a német nyelvet törték, de nem folytatom, minek magyarázzam nektek kis Trianont, ami Szijjártó kijelentései ellenére is létezik. (A drótkerítést errefelé másképpen értelmezik a szerbek, mint a felcsútiak.)

Az egyiknek terrorista, a másiknak népfelszabadító szabadságharcos

Nyilvánvaló, hogy a történelem értelmezése alapvetően szemszög kérdése. Ki terrorista, ki a szabadságharcos? Utólag dől el, és mindig a jelen politikai rendszerének szájíze szerint. Martinovicsékat a vérmezőn jogi értelemben teljesen megalapozottan végezték ki, hisz egyszerre árulták el a birodalmat és a királyi fenséget is. Vagy mit mondjunk Rózsa Sándorról, akinek a celláját ma is mutogatják Kufsteinban? Itt láttam egyszer egy érdekes kiállítást a Habsburg Birodalom történetéről, amelynek fekete lapjai pont 1848-ra estek, amikor az anarchia és a terror pusztított, a lázadó banda élén meg egy Kossuth nevű ügyvéd állt. Az sem volt véletlen, hogy ebben a várbörtönben főleg magyarok és olaszok raboskodtak, szó szerint látástól vakulásig. A névsort olvasva büszke a nemzeti kebel, higgyétek el.

Kossuth Lajos
web

Hogy ki terrorista apokaliptikus világunkban, már nem meghatározható. Pussy Riots vagy Putyin? Snowden vagy a CIA? Bin Laden vagy Bush? Wall Street juppik vagy Tarsoly Csaba? Afgán gyerek fennakadva a dróton vagy Irénke néni a susnyásban? Egy biztos, a terroristának nem akadály sem a szögesdrót, sem a kőfal. Sőt, legtöbbször útlevele van, fegyverviselési engedélye, és jó helyi kapcsolatai. Vagyis attól félek, míg Hende Csabaként vakon a határt pásztázzuk, a spájz már rég megtelt. Oroszokkal, terroristákkal, romlott befőttel.

Menekülteket látok jönni!
Forrás: 444.hu/AFP Kisbenedek Attila

Néha az az érzésem, a kilőtt golyó még úton van, vagyis nem két világháború volt a történelemben, csak még nem értünk a végére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra