Mégis működik a balatonberényi gyermeküdülő

A régi telefonszámok nem élnek, de az üdülőben vannak gyerekek, köztük szombathelyiek is.

Megpróbáltunk utánanézni, hogy az ígéreteknek megfelelően kinyitott-e a Vas megyei önkormányzat volt balatonberényi gyermeküdülője, és ha igen, kik azok, akik igénybe vehetik a szolgáltatásokat. Sikerült is szereznünk egy mobilszámot, ezt azonban közben kikapcsolták. Az üdülő korábbi vezetékes számát is hiába hívtuk. Így hivatalosabb helyekhez kellett fordulnunk.

Nem bőbeszédű a kft.

Az üdülőről többször írtunk már Ötszörösére drágul a gyermeküdültetés? 2012. May 11. 13:59 , a történet egész komoly anyaggá állt össze. Az üdülő január 1-én került át a megyei önkormányzat többi vagyonával egyetemben az államhoz, a kezelési jogot a Humán Jövő Nonprofit Kft. kapta meg. A céghez hiába fordultunk többször is információkért, nem kaptunk választ, pedig Ipkovich György és Nemény András ellenzéki országgyűlési képviselőket is elkísértük a kft. budapesti központjába Ipkovichéknak sem árulták el, mi lesz Balatonberénnyel - izgalmas közleménnyel frissítve! 2012. April 17. 13:04 . Ők is dolguk végezetlenül távoztak.

Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke az Erzsébet-program hivatalos oldalára irányított minket, közben ugyanis az is kiderült Majthényi László dönt az üdülésekről? 2012. April 11. 15:30 , Majthényi a Nemzeti Üdülési Alapítvány Erzsébert-táborokért felelős projektvezetőjeként is tevékenykedik. A honlapon valóban szerepel a volt vasi gyermeküdülő, mint üdülési helyszín, a részletek iránt viszont csak nyertes pályázók érdeklődhetnek.

Az üdülő szóba került az Erzsébet-tábor programban is, ahová az iskolák jelentkezhetnek csoportjaikkal. Itt is megjelent helyszínként a berényi ürülő, kiderült azonban, hogy az Erzsébet-tábor lehetőségei nem olcsóbbak, mint ha piaci alapon keres valaki üdülési lehetőséget. Ráadásul az iskolák bizonytalanok Nyeli a közpénzt az állami üdülési alapítvány? 2012. May 18. 08:21 , hiszen nyerni is kell a pályázaton, márpedig nekik biztosra kell menniük, különben hoppon maradnak a nyaralni vágyó gyerekek.

Leszervezték nekünk az interjút

Szóval, az üdülőt nem sikerült elérnünk telefonon, ahogyan már írtuk, nem működnek a telefonok sem. De a Nemzeti Üdülési Szolgálattal sikerült beszélnünk, olyan készségesek voltak, hogy gyakorlatilag leszerveztek nekünk egy telefonos interjút Majthényivel.

Tavaly összesen 4000 vendégéjszaka volt Balatonberényben, ami 600 gyereket jelent – mondja Majthényi László. Tavalyelőtt 1000-1200 gyerek 8000 vendégéjszakát töltött a táborban, most turnusonként van 250-300 gyerek, ami a szezonban kb. 18 000 vendégéjszakát jelent.

A tábor megnyílt - erősíti meg. Úgy tudja, tavaly a táborban nem volt szombathelyi gyerek, most már az első turnusban is vannak szombathelyiek, a Dési-Huber iskolából például harmincan, a jánosházi általános iskolából tízen.

Minden szép és minden jó

Felvetjük, hogy egy korábbi cikkünkben megkérdeztünk több szombathelyi iskolát, jó részüknél azt mondták, nem pályáznak az Erzsébet-táborra, mert bizonytalannak tartják. Majthényi azt mondja, megteltek a táborok, most 97 százalékos a kihasználtságuk. Ha túljelentkezés van, akkor pedig lehet kontingenst vásárolni más táborokban, például Zánkán.

Hozzáteszi, a gyerekek napi ötszöri étkezést kapnak az eddigi hárommal szemben, minden este meleg vacsora van. Megkérdezzük, hogy előnyt élveznek-e vasi gyerekek. Majthényi azt mondja, a Nemzeti Üdülési Alapítvány által kiírt pályázat szociális alapú, tehát nem a lakóhely, hanem a rászorultság alapján döntenek a jelentkezők között. De most minden vasi pályázó nyert.

A végén még felajánlja, hogy akár a helyszínen is körülnézhetünk, megígérjük, hogy átgondoljunk, és valószínűleg élünk majd a lehetőséggel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nyeli a közpénzt az állami üdülési alapítvány?

Kicsit kisebb, kicsit drágább, kicsit bizonytalanabb. Kevesen jelentkeznek az állami támogatású iskolai táborokra, a piacon jobb lehetőségek vannak.

Ötszörösére drágul a gyermeküdültetés?

Ezt írja bloggerünk, aki bizonyítékokkal is szolgál. Folytatódik a balatonberényi gyermeküdülő története.

Ipkovichéknak sem árulták el, mi lesz Balatonberénnyel - izgalmas közleménnyel frissítve!

"Senki nem nyilatkozhat" - fogadták a vasi szocialista képviselőket a Human Jövő irodájában.

Majthényi László dönt az üdülésekről?

A Vas megyei közgyűlés alelnöke is azok között van, akik kijelölhetik a balatoni gyermeküdülők kedvezményezettjeit. Ő egy honlapra irányított minket.

Teljes a bizonytalanság a gyermeküdülők körül

Senki nem tudja, ki és hogyan gazdálkodhat a megyétől az államhoz került gyermeküdülőkkel, táborokkal. Aki talán tudja, az hallgat.

Nem tudnak hol nyaralni a Vas megyei gyerekek

A megyei önkormányzat üdülőit átvette az állam, és az a cég működteti, amelyik az állami üdülési pályázatot irányítja. Az önkormányzat is a fejét vakarja.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet