Nem tudnak hol nyaralni a Vas megyei gyerekek

A megyei önkormányzat üdülőit átvette az állam, és az a cég működteti, amelyik az állami üdülési pályázatot irányítja. Az önkormányzat is a fejét vakarja.

Sokat írtunk már Albérlő lett a megye! Sötét lesz a jövő? 2011. December 29. 07:21 a megyei vagyon államosításáról, de sorra jönnek elő a tisztázatlan kérdések. Az állam nagyon rövid idő alatt vette át a megyei intézményeket, ingatlanokat, és most sokszor azt sem lehet tudni, ki miért felelős.

Az állami gondozottak is nyaraltak

A megyei önkormányzatnak új irodákat kell például kialakítani, mert a kormányhivatal viszi szinte az egész épületet – írtuk nemrégiben Pártállami helyszínre szorult vissza a megyei apparátus 2012. January 25. 17:30 . De az is kiderült, hogy gondok lesznek a vasi gyerekek üdülésével is.

A megyei önkormányzat tulajdonában ugyanis három gyermektábor volt, Balatonberényben, Kemeneskápolnán és Velemben. Előbbi kettő üdülőként, utóbbi alkotótáborként működött. Ezeket – a megye négy hoteljével együtt – átvette az állam.

Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke kérdésünkre elmondta, az üdülőkben elsősorban a rászorultak nyaralhattak, tavaly például az amerikai baptista szeretetszolgálat pénzéből egy hétig nyaraltak Berényben a vasi állami gondozottak. De volt lehetőségük kedvezményes üdültetésre, és éltek is vele a megyei és szombathelyi iskolák.

Működtet és bonyolít

A testvérmegyékkel csereüdültetést szerveztek, így a vasi gyerekek külföldre is eljuthattak. Ráadásul fogadtak gyerekcsoportokat Ausztriából, Németországból, természetesen ők teljes összeget fizettek, az elnök szerint ennek az a jelentősége, hogy a gyereklátogatókból lesznek később a felnőtt turisták.

Balatonberény - vasi gyerekek előtt zárva?
www.gyerekudulo.hu

Nos, úgy tűnik, vége ennek az állapotnak. Információink szerint ugyanis az üdülőket az állami tulajdonban lévő Humán Jövő 2000 Kft. működteti, a cég egyúttal az állami üdülési pályázat bonyolítója is. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány hirdetett pályázatot kedvezményes üdülésre több célcsoport számára, az iskolák nincsenek köztük.

Az állam közvetve több milliárd forintot fordít erre a célra, a részletek még nem ismertek, az alapítvány márciusra ígér pontos tájékoztatást. A pályázaton egyébként mindenki nyer, aki megfelel a feltételeknek, az ígéretek szerint 10 ezer forint önrész mellé 40 ezer forintot fizet az alapítvány. A nyertesek elhelyezéséről aztán a Humán Jövő 2000 Kft. gondoskodik.

Nem lesz hely a vasiaknak

A legutóbbi városi közgyűlésen Újraélesztik a várost 2012. January 18. 08:56 az ellenzék részéről el is hangzott, hogy a kft. így kiadhatja az üdülőket és a szállodákat az egész szezonra a pályázat nyerteseinek, hiszen nagyon sok pályázóra és nyertesre lehet számítani. Így viszont nem jut hely a vasi gyerekeknek, és az üdülők és szállodák nem lesznek képesek folytatni az elmúlt években megszokott gyakorlatot.

Kovács Ferenc is levelet írt és választ vár
sadness

Vagyis a vasi gyerekek nem tudnak hol üdülni, a rászorultak pedig ezt az egyetlen lehetőséget is elveszítik. A városi közgyűlésen elhangzott az is, hogy a megyei önkormányzat szerette volna megtartani a jelölési jogot az üdülőkre, szeretett volna beleszólni abba, hogy kik és mikor nyaralhassanak ezekben a hotelekben, üdülőkben, táborokban.

Kovács Ferenc a jelölési jogot firtató kérdésünkre nem tudott pontos választ adni, azt mondta, az állam által átvett vagyon felett most a kormányhivatalok rendelkeznek. Hozzátette, ők is nagy gondban vannak, ugyanis egymás után érkeznek az üdülési igények a korábbi partnerektől. Jelentkezett például az amerikai baptista szeretetszolgálat, hogy az idén is állná a vasi állami gondozottak nyaralásának költségeit.

Az önkormányzat is választ vár, mi is

De érdeklődnek a megyei és a szombathelyi iskolák, és a testvérmegyék is, de a megyei önkormányzat nem tud mit mondani nekik. Kovács Ferenc megemlítette, hogy levelet írt a szakminisztériumhoz, azt tudakolva, van-e a megyei önkormányzatnak joga beleszólni abba, kik használják az üdülőket. És most ő is várja a választ. Szerinte egyébként nem az a lényeg, hogy ki a tulajdonosa az üdülőknek, hanem az, hogy folytatódhasson az eddigi tevékenység. De ez már a minisztérium és a kormányhivatal felelőssége - mondta.

Természetesen megkerestük a Vas megyei kormányhivatalt is, ahol a Vas megyei Intézményfenntartó Központhoz Huszár Lilla lett az intézményfenntartó központ vezetője 2012. January 11. 19:24 irányítottak minket. Ötnapos várakozás után az alábbi választ kaptuk a kormányhivataltól:

A Vas megyei kormányhivatal válasza

" A Kormány a megyei önkormányzatoktól átvett, üdülési céllal használt vagyonelemek tekintetében az üzemeltetési, fenntartási feladatok ellátására a Humán-Jövő 2000 Egészségmegőrző és Oktatási Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaságot jelöli ki.

A 258/2011. (XII.7.) Kormányrendeletnek megfelelően a Human-Jövő 2000 Kft. - mint a Kormány által kijelölt -, 100 százalékban állami tulajdonban lévő nonprofit társaság, a megyei intézményfenntartó központtal működik együtt.

A szakmai kérdésekkel összefüggésben a megyei intézményfenntartó központ jár el, az üzemeltetési és fenntartási feladatok tartoznak a Humán-Jövő 2000 Kft.-hez tartoznak. Hivatkozva a Kormányrendelet 15. § (1)-ére: A megyei önkormányzatnál az átvett intézményekkel, valamint az ágazati jogszabályok által meghatározott szakmai feladatokkal összefüggésben folyamatban lévő ügyek tekintetében a rendelet hatálybalépését követően a megyei intézményfenntartó központ jár el.

Az egyeztetések jelenleg folynak. Megjegyezzük, az üdülő vagyon átadása a vasi gyerekek lehetőségeit nem korlátozhatják.

Ágh Ernőné
főigazgató

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Pártállami helyszínre szorult vissza a megyei apparátus

A vasi önkormányzat várja a feladatköreinek kijelölését, miközben egyes dolgozói a volt pártbizottsági szárnyba teszik át a székhelyüket.

Újraélesztik a várost

A Fidesz és az MSZP egyetért, hogy közös a felelősség az adósságért. A képviselők újraélesztést tanultak.

Huszár Lilla lett az intézményfenntartó központ vezetője

Január 1-től a kormánymegbízott mellett ő felel a megyétől átvett 25 intézmény működtetéséért. Döntöttek a vasi járási székhelyekről is.

Albérlő lett a megye! Sötét lesz a jövő?

Igazi feladatok, vagy további gyötrődés? Árulás, vagy szükségszerű átszervezés? Megyei és városi politikusok mondják el véleményüket a keddi döntésről.

Helló Balatonberény, és veled együtt a legszebb nyarak

A balatonberényi gyermeküdülőben sok-sok vasi diák töltött jó kis napokat. Úgy néz ki, az üdülőt eladják. Maradnak az emlékek, s belőlük egy kiállítás, ami a hétvégén nyílt meg.

Vas megye eladja balatonberényi gyermeküdülőjét - Frissítve

A megyei közgyűlés elnöke szerint azért van szükség az értékesítésre, hogy ne legyen szükség további elvonásokra és hitelekre. A büki gyógyfürdő tulajdonrészének eladásán is gondolkodnak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet