Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem lesz gyorsforgalmi Zalaegerszeg és a Balaton között, több fejlesztést is lefújtak

Elmarad a balatoni vasút és a bicikliút korszerűsítése is. Az EU-támogatásával tervezték eredetileg.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hvg.hu szúrta ki , hogy a pénteki közbeszerzési értesítőben megjelent közlemény szerint visszavonták a Balaton funkcionális térségének komplex közlekedésfejlesztési koncepciója elkészítéséről szóló nyílt közbeszerzést.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A közbeszerzési pályázatot még április 12-én írták ki, az ajánlattételi határidő május 16. volt. Ezért is érdekes a visszavonás indoklása, azt írták, az ajánlattételi határidőn belül a felhívás visszavonható.

A nagyívű tervek között ilyenek voltak:

 • A vasúti fejlesztések között szerepel a Szabadbattyán-Tapolca-Keszthely vonal szűk keresztmetszetének a kiváltása, a vonal villamosítása és a központi forgalomirányítás kiépítése. Az első ütembe a Szabadbattyán-Balatonfüred közötti szakasz tartozik. A déli parton Lepsénytől Balatonszentgyörgyig a korszerűsítés nagyrészt elkészült, itt a kiegészítő munkákra kell koncentrálni. Javítani kell a Fonyód-Kaposvár vasútvonal állapotán. A listán szerepel a balatoni vasútállomások korszerűsítése is, a MÁV START pedig kilenc motorvonatot vásárol.
 • A közúti fejlesztések körébe tartozik a Zalaegerszeget - Keszthelyen át - az M7-es autópályával összekötő R76-os jelű gyorsforgalmi út megépítése.
 • A balatoni kerékpárút is befejezetlen marad
  welovebalaton

 • A kerékpáros fejlesztések része a balatoni bringakör bezárása, a Budapest- Balaton kerékpárút megépítése és egy kerékpáros kölcsönzőrendszer létrehozása.
 • A légi közlekedés kapcsán feladat a Hévíz-Balaton Airport légijárat-forgalmának növelése és a kapcsolódó Sármellék-Zalavári iparterületek fejlesztése.
 • A vízi közlekedés fejlesztésébe tartozik a sokat emlegetett Badacsony és Fonyód közötti kompjárat megvalósítása, valamint a BAHART Zrt. kikötőfejlesztései.
 • A fejlesztést az Európai Unió támogatásából tervezték, így a visszavonásnak most köze lehet ahhoz, hogy az EU gyakorlatilag leállította a jelenlegi költségvetési ciklusban szerelő támogatásokat. Mindezt a közbeszerzések és a kivitelezések során felmerült korrupció gyanú és átláthatatlanság miatt.

  Mivel a kormány a tavaszi kampány hevében saját költségvetésből fizette ki az előlegeket az uniós támogatásokhoz, most az év végére komoly költségvetési hiány várható, ami akár pénzügyi összeomláshoz is vezethet. Igaz, ugyan, hogy nemrég kiderült Brüsszel mégis megnyitja a pénzcsapot? - Megmenthetik a magyar kormányt a pénzügyi összeomlástól 2018. October 10. 12:24 , az előző, 2012-ig tartó költségvetési ciklusból van még hátra mintegy 500 milliárd forintnyi támogatás, de ahhoz, hogy azt megkapja Magyarország, egyeztetésekre van szükség.

  Az már most látszik, hogy a kormány sorra húzza be a kéziféket az uniós pénzekből tervezett fejlesztéseknél, nemrég az önkormányzatokat és az állami cégeket arra kötelezték, hogy a már náluk lévő, de még fel nem használt uniós pénzeket utalják vissza az államkincstárba A kampány hevében túl sok pénzt adott a kormány az önkormányzatoknak, most visszahívja ezek jó részét az Államkincstárba 2018. September 21. 10:25 . Arról egyelőre nincs szó, hogy ezeket a pénzeket elveszik a nyertesektől, de segítségükkel könyvelési trükkökkel csökkenteni lehet az v végére jelzett költségvetési hiányt.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés