Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ballonról küldene wifit a Google oda, ahol nincs internet

Ez annak a titkos kísérleti laboratóriumuknak a fejlesztése, ami a Google Glass okosszemüveget is kifejlesztette.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Internetet ballonról mindenkinek

- szól a szogenje a Google X labornak, ami, mint a világ egyik leggazdagabb webes óriáscégének kísérleti játszótere, nyilván megengedheti magának, hogy ilyen úri bolondságokkal próbálkozzon, pláne, ha annak még értelme is van. Márpedig ennek nagyon van: a Google ugyanis arra törekszik, hogy amikor olyanokat mondunk, hogy hát mindenki tud szörfölni a világhálón, akkor az tényleg valósággá is váljon, mert amúgy egyáltalán nem ez a helyzet. Most éppen Új-Zéland felett tesztelik a nagy, fehér lufikat, amik elvileg internetelérést szórnak majd lefelé.

Fotó: AP
AP

A kérdés persze elsősorban az: ki és hogyan fogja irányítani, kontrollálni ezeket a ballonokat, amiket úgy terveztek, hogy szabadon szálljanak a szelekkel? A Google-nél azt mondják, ennek megválaszolása érdekében nagyon komoly számolási erőket és algoritmusokat vetnek be, na meg a légmozgásokról tudományos adatokkal rendelkező National Oceanic and Atmospheric Administration -tól szerzett információkat.

Bekapcsolni a Föld lakosságának maradék kétharmadát

Eric Schmidt Google-elnök korábban már pedzegette annak fontosságát, hogy a világnak azt a kétharmadát is be kéne kapcsolni az internet-lefedettségbe, ami most nincs benne ebben a szuper buliban, a Project Loon pedig úgy tűnik, elindult ezen az úton. Ráadásul nem szimplán csak az a cél, hogy a hegyekbe, dzsungelekbe, elszigetelt szigetekre juttassanak netet, de az is, hogy a projekt révén csökkenjen az internet ára azokban a térségekben, ahol most sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy megnyissanak bármilyen weboldalt.

A ballonok a tervek szerint kétszer olyan magasan szállnának a sztratoszférában, mint a repülőgépek, és egymásnak dobálgatnák át a jelet, mígnem mindent sikerülne lefedni. De szépen is hangzik! Az első promóvideó ráadásul annyira cuki, hogy csak na - de a második, tudományosabb verziót is érdemes megnézni.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tech

Hirdetés