Miért mindig a Fidesz nyer a vasi 3-as választókerületben?

Egyszerű a válasz, és erre az előválasztás világított rá.

„A 106 egyéni választókerület közül a Vas megye 3-asban van a legkisebb esély legyőzni a Fideszt.” Ezt a kijelentést sokan megfogalmazták az elmúlt hetekben, és állítólag senki sem tudja, miért van ez így.

Aztán, mivel úgysem lehet nyerni, az ellenzék nem fordított rá különösebb figyelmet, energiát és pénzt erre a körzetre, így a jóslat önbeteljesítővé vált.

A választókerületben 1990 és 1998 között SZDSZ-es képviselő volt, 1998-ban megválasztották a vasvári, kezdetben MDF-es, majd fideszes V. Németh Zsoltot, aki többször is 50 százalék felett nyert, és azóta is veretlen. Bárki indult el ellene, esélytelennek bizonyult. Ezért könyvelték el fideszes körzetnek Körmend, Vasvár és Szentgotthárd térségét.

Hatszor választották meg V. Németh Zsoltot.
Forrás: Facebook / V. Németh Zsolt

Az 1990-es szabad demokrata győzelmet akkor az SZDSZ markáns kommunistaellenességével magyarázták, akkori nagy ellenfelük, az MDF kevésbé volt radikális. 1994-ben még tartott ez a lendület, de aztán az SZDSZ koalícióra lépett az MSZP-vel, és így vége lett a varázsnak.

A Fidesz egyik fő mondanivalója mindig is a kommunizmusellenesség volt, és ez éppen elég volt ahhoz, hogy V. Németh könnyedén nyerje a körzetet hatszor.

De jött a 2021-es előválasztás, némi meglepetéssel. A volt jobbikos, baloldalinak nehezen mondható Bana Tibor 66 százalékkal nyerte Márki-Zay mint nyertes miniszterelnök-jelölt, a hat szavazatnyi különbség, a kétharmados győzelem 2021. October 01. 11:43 az előválasztást, ellenfele sokszínű támogatottságával szemben.

És jött Márki-Zay Péter.
Mészáros D. Zsolt

És a másik meglepetés: ez az egyetlen körzet, ahol Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt – ha kevéssel is –, de a legtöbb szavazatot Márki-Zay mint nyertes miniszterelnök-jelölt, a hat szavazatnyi különbség, a kétharmados győzelem 2021. October 01. 11:43 kapta. Úgy, hogy ehhez Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát is meg kellett előznie, ahogyan Jakab Pétert is.

És miért sikerült? Márki-Zay az antikommunista ember archetípusa lehetne. Hétgyermekes, hívő, konzervatív, aki ráadásul jól érvel és jól kommunikál.

Mindez azt mutatja, korántsem olyan erős a Fidesz beágyazottsága a 3-as körzetben. Csak eddig olyan kihívói voltak, akiket valamilyen módon kapcsolatba lehetett hozni az MSZP-vel vagy a DK-val, és így Gyurcsánnyal.

És ha van valaki, akit nem terhelnek ezek a kapcsolatok, akiről el lehet hinni, hogy antikommunista, akkor sokan szívesen választják őt.

Jó, tudjuk, ez csak egy előválasztás volt, ahol nem is volt fideszes jelölt. De a tendencia világosan látszik. A receptet pedig sok helyen meg lehetne fontolni. Vas 2-ben meg sok minden függ attól, ki is lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény