Márki-Zay mint nyertes miniszterelnök-jelölt, a hat szavazatnyi különbség, a kétharmados győzelem

Érdekességek, különlegességek a Vas megyei választókerületek előválasztási adataiból.

Két nap kellett ahhoz, hogy hivatalos legyen az ellenzéki előválasztás eredménye. A Vas megyei 1-es választókerületnél már szerda este közölték Hivatalos: Czeglédy Csaba, a DK jelöltje nyerte a szombathelyi előválasztást 2021. September 29. 19:20 a végeredményt, a 3-asnál csütörtök délután, A 3. számú Vas megyei választókerületet simán vitte Bana Tibor 2021. September 30. 14:13 a 2-esnél csütörtök este. Előválasztás: Hencz Kornél nyert Vas megye 2. számú választókerületében 2021. September 30. 18:52

Mészáros D. Zsolt

Így most jött el annak az ideje, hogy megnézzük a megyei eredményekben rejlő érdekességeket.

 • A szombathelyi választókerületben mintegy 69 ezer választásra jogosult él, az előválasztáson 7751-en szavaztak. Ami 11 százalékos részvételi aránynak felel meg.
 • Czeglédy Csabára 3837-en, Ungár Péterre 3661-en szavaztak. A különbség mindössze 176 szavazat. Ami csupán 2,2 százalékos különbségnek számít.
 • Ungár Pétert hat párt támogatta: LMP, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, Momentum, ÚK. Köztük az Új Kezdet Párt, ők nincsenek a köztudatban. Egyébként Hohn Krisztina az elnökük, aki 2018 óta országgyűlési képviselő, és az LMP frakciójának tagja.
 • Czeglédy Csaba mögött egyedül a DK állt.
 • Szombathelyen Dobrev Klára nyerte a miniszterelnök-jelöltek versenyét 3283 szavazattal. Ez 554 szavazattal kevesebb, mint amit a DK jelöltje, Czeglédy Csaba kapott. Ami azt jelenti, hogy Czeglédy szavazói közül 554-nem nem a DK miniszterelnök-jelöltjére voksoltak.
 • A harmadik induló, Koczka Tibor (ÚVNP) 110 szavazatot kapott, ez jóval kevesebb, mint az a 400 ajánlás, amit az indulásához össze kellett gyűjtenie.
 • A 2-es választókerületben Hencz Kornél (MSZP, Párbeszéd, Jobbik, LMP) 47,41 százalékkal nyert, nem kellett sok ahhoz, hogy elérje az 50 százalékot.
 • Ebben a körzetben viszont a DK-s Dobrev Klára nyerte a miniszterelnök-jelöltek csatáját, méghozzá nagyon. Dobrev 1081, a második helyen végzett Karácsony Gegely 778 szavazatot kapott. Tehát itt nem a párthovatartozás döntött a képviselőjelöltek versenyében.
 • A 3-as választókerületben Bana Tibor (MMM-Közösen Vas Megyéért) kétharmados győzelmet aratott 2107 szavazat (66,83 százalék) Pleva Dániel (Momentum, DK, MSZP-P, ÚVNP) felett. A nagy szavazatkülönbség valószínűleg annak is köszönhető, hogy itt csak két jelölt volt.
 • A vasi 3. körzet azért is érdekes, mert Márki-Zay Péter (MMM) itt aratta egyetlen választókerületi győzelmét miniszterelnök-jelöltként. Igaz, csupán hat szavazattal előzte meg Dobrev Klárát. Márki-Zay 988, Dobrev Klára 983 szavazatot kapott ebben a körzetben.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Ellenzéki előválasztás 2021