Barbie, Sandra, Bella és Mollie - Négy Oscar-jelölt filmet is sikerült megcsípnem a Savaria Moziban

Azt is elárulom, melyiknek adnám a díjat.

Már összeszámolni sem érdemes, hányszor temették el a mozit az utóbbi egy évszázad során. Legutoljára a covid-járvány alatt születtek olyan – nagyon is hihető - jóslatok, melyek szerint az emberek milliói, talán százmilliói, szoktak rá a streaming-szolgáltatásokra, és mivel sokkal kényelmesebb otthon melegítőben és papucsban filmet nézni, miért is mennének vissza a mozikba.

Ehhez képest esténként mégis újra felhúzzuk a cipőt és a farmert, megvesszük a cseppet sem olcsó jegyeket.

Valószínűleg vágyunk az emberek közé. Egy közösségi filmnézés egész más, mint otthon a képernyő előtt, de az is igaz, hogy a filmkészítők is ügyesen kitalálták, mivel csábíthatnak a nagy vászon elé.

Nem tartom magam nagy moziba járónak, de az utóbbi időben valamennyire rákaptam, és egyszer sem jöttem ki a vetítőteremből azzal, hogy erre a filmre kár volt időt és pénzt pazarolni.

Talán a véletlen műve, talán ráéreztem, mindenesetre az elmúlt néhány hónapban négyet is láttam „a legjobb film” Oscar-kategória tíz jelöltje közül a szombathelyi Savaria Moziban.

Azt is elárulom, én melyiknek adnám a közönségdíjat, ha lenne ilyen.

Megfojtott virágok

Martin Scorsese több mint háromórás (206 perc) westernje nemcsak a műfaji határokat hágja át, de a hollywoodi szabályokat is orron pöcköli. Amikor azt hisszük, tudjuk, hova fut ki a történet, az újabb és újabb hajtűkanyarokat vesz. A közepén azt gondoljuk, hogy a rendező túlnyújtotta a tésztát, de aztán a végén kiderült, erre jó oka volt. Scorsese nemcsak velünk játszik, de a történelemmel és a karakterekkel is, hogy új formába öltöztesse az emberiséggel talán egyidős tanítást a jóról és a rosszról, bűnről és bűnhődésről. Hogy a film belenyomjon a székbe, ahhoz kell Leonardo DiCaprio is, aki valószínűtlenül hitelesen hozza a talán jóra vágyó, szerelmes, de a becsületvizsgán mégis mindig elbukó férfit. Legalább ennyire fontos odafigyelni indián feleségére Mollie-ra (Lily Gladstone), ahogy az egész filmre is. (8/10)

Barbie

2023 talán legtöbbet emlegetett filmjétől, mi tagadás, kicsit többet vártam. Karcosabbat, harcosabbat, pukkasztóbbat. Greta Gerwig Barbie-ja feminista szemmel ábrázolja a világunkat, de a rikító és harsány külső mögött azért ott az óvatosság. Mindettől függetlenül nagyon szórakoztató két óráról van szó, a férfifricskák ülnek, a látvány beszippant, Margot Robbie (Barbie) és Ryan Gosling (Ken) pedig közben igazolást állít ki arról, hogy miért annyi a gázsijuk, amennyi. Erre a filmre adom a legkevesebb pontot, de a négy film közül ez az egyetlen, amit a közeljövőben még egyszer megnéznék. Mert vicces. (7/10)

Szegény párák

A görög Jórgosz Lánthimosz által rendezett Szegény párák valóban egy karcos, harcos, pukkasztó feminista film, amely jóval messzebb megy el a témában, mint a Barbie. Nem áll távol tőle a tabudöntögetés sem, merthogy nagy költségvetésű filmben eddig nem igazán volt téma például a női szexualitás. Mondjuk a film vége felé gyanút fogtam, ami be is igazolódott: nemcsak a rendező, de a történet alapjául szolgáló könyv írója (Alasdair James Gray) is férfi. Ha valakinek ez a vonal nem jön be annyira, még mindig ott a képi megvalósítás. A Szegény párák e téren páratlan élményt nyújt cyberpunk világával, a fantázia és valóság, horror és játék, a humor és filozófia valószínűtlen ötvözetével. És akkor még ott van a főszerepben Emma Stone mint Bella Baxter. (8/10)

Egy zuhanás anatómiája

Justine Triet francia filmrendező korábban nem készített kiemelkedő filmet, még jót sem. Így lehet, hogy ezzel a filmmel csak véletlenül talált el valamit. De azt nagyon eltalálta. Gyorsan tegyük hozzá, hogy az „Egy zuhanás anatómiája” nagyon megosztó film. Egy kritikában azt olvastam, hogy ha társasággal megyünk, olyan időpontot válasszunk, hogy utána még be tudjunk ülni egy nagy vitára. És valóban, velünk is ugyanez történt, hárman háromféleképpen láttuk és értékeltük a filmet, amely egyszerre bűnügyi történet, családi dráma és tárgyalótermi film. De a lényege mégsem ez, hanem a párkapcsolatok mibenléte. Mert amikor már azt hisszük, hogy nem lehet ebben a témában újat mondani, jön Justine Triet és Sandra. A négy film közül én neki adnám az Oscart. (9/10)

A valódi Oscar-díjakat majd március 10-én osztják ki, a hivatalos jelöltek hivatalos listája itt található.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra