Nagyon új zene, tánccal és Bartókkal (július 9-19.)

Jövő héten startol Szombathely legnívósabb komolyzenei seregszemléje, a fókuszban Bartókkal, kortársakkal és a tánccal. Mint 28 éve mindig, idén is kuriózumokkal.

Ahogy a mai szombathelyi sajtótájékoztatón Igric György fesztiváligazgatótól megtudtuk, a Nemzetközi Bartók Fesztivál és Szeminárium fő célja idén is a névadó zeneszerző életművét az egykori kortársak, valamint a következő alkotó nemzedékek művészetével, az új zene értékeivel együtt népszerűsíteni. Az idei szombathelyi programban külön érdekesség, hogy a zenéhez legközelebb álló és azzal összefonódott társművészet, a tánc is megjelenik. A fesztivál Bartók A csodálatos mandarin c. pantomimjével indul (július 13-án, 20 órakor) és Liszt Ferenc Mefisztó keringőjével zárul (július 19-én), ezzel is jelképezve a tánc legkülönbözőbb megjelenési formáit a zenében.

Bartók Fesztivál 2012 sajtótájékoztató
A mai sajtótájékoztatón
Vágvölgyi Bálint

Tánc, tényleg minden szinten

A Savaria Szimfonikus Zenekar mellett idén (több éves kihagyás után) fellép a világhírű Amadinda Ütőegyüttes, Howard Williams, Monica Germino, Steffen Schleiermacher, Rohmann Imre, Lakatos György, Farkas Rózsa, további hangszeres szólisták, népzenei- és jazz együttesek (Lukács Miklós Quintet), kortárs táncformációk.

A táncművészet szinte minden ága, egészen a legkülönlegesebb formákig bemutatásra kerül: például a zeneszerzés mesterkurzus professzorának, Louis Andriessen művének magyarországi bemutatóján (a nyitókoncerten) a hegedűművész szólista énekel és táncol is a színpadon, de megjelenik a tánc az Amadinda koncertjén és a fagott-művész, Lakatos György műsorában is.

Kuriózum, hogy Szombathelyen koncertezik John Cage (születésének 100. évfordulója tiszteletére) leghivatottabb zongorista előadója, Steffen Schleiermacher is (július 16. 20 óra, Képtár). Az Amadinda Ütőegyüttes műsorával (július 15-én, 20 óra WSSZ) szintén a világhírű amerikai zeneszerző, Cage életműve előtt tiszteleg.

Elektroakusztikus koncert a jáki templomban

A teljesség igénye nélkül, különleges csemegének ígérkezik a fagott-művész Lakatos György és volt tanítványainak (Bazsinka Ivett, Stefán Zsófia, Tóth Sára Rebeka, Dufek Mihály) elektroakusztikus koncertje. Amelynek különlegességét a helyszínen (jáki templom) túl az is adja, hogy Bach művei mellett kortárs szerzeményeket is megszólaltatnak, egy hangmérnök, Horváth István segítségével.

Hatvan diák startol a szemináriumon

Ahogy Széll Ágnestől, a szeminárium és fesztivál menedzserétől megtudtuk, az idei Bartók Szemináriumra hat országból (hazánkat nem számítva) összesen hatvanan látogatnak, vesznek részt a szombathelyi kurzusokon. A tanítványokat elismert karmesterek, (Peskó Zoltán és Tihanyi László), zeneszerzők,(Louis Andriessen, Fabio Nieder) a zongorista Rohmann Imre tanítják, a hegedű és a fagott fortélyaira is neves művészek(Pauk György, Lakatos György) okítják.

A rendezvény másik különlegessége, hogy a koncertek és mesterkurzusok (pl. zongora, kamarazene, ének, zeneszerzés, számítógépes zene, karmester) mellett zenetudományi előadásokból, népzenei programokból és egyéb évenként változó kiegészítő programokból áll (filmvetítések, kiállítások, kirándulások). A fiatal muzsikusok és a zenei intézmények tanulói Bartók zenéje mellett az általános zenei képzésből hiányzó huszadik századi és kortárszenei repertoárt valamint annak speciális hangszerkezelési technikáit sajátíthatják el. (A szeminárium egyébként a művészeti akadémiák felsőfokú szakképzési programját kiegészítve működik, mint művészi és (2004-től már mint akkreditált) pedagógiai továbbképzés.)

Monica Germino is fellép a nyitókoncerten
Nyugat.hu

Kevesebb pénzből, magas színvonalat

A szervező Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. idén a tavalyihoz képest is kevesebből, összesen 25 millió forintból kívánja mindezt megvalósítani. A programok jó részét a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert pénzből finanszírozzák, a fesztivált és szemináriumot Szombathely 5 millió forinttal támogatja.

A nyitóhangverseny napján a Bartók Rádió stábja is Szombathelyre települ, és egész nap élőben, a városból jelentkezik műsoraival.

A fesztivál részletes programja itt megtekinthető...

Bartók Fesztivál anno

A Bartók Szemináriumot 1967-ben alapították Budapesten, de 1977 óta Szombathelyen működik. A rendezvény 1985-ben megújult, fesztivállá bővült, felvette a „Bartók - Új zene” mottót és mára Magyarország egyik legfontosabb zenei eseményévé vált. 1996-ban az alapítóhoz és a rendező intézményhez csatlakozott a társadalmi hátteret, támogatást nyújtó Baráti Kör, mely azóta is működik.

1990-től az Interart Festivalcenter, majd 2000-től 2005 végéig a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht, 2006-tól pedig a Filharmónia Budapest és Nyugat-Dunántúl Kht. kapta meg a rendezvény szervezés feladatát.

A Szeminárium és Fesztivál szereplői magyar és külföldi művészek, művésztanárok, együttesek. A rendezvény színvonalát olyan kiváló művészek fémjelezték az elmúlt évtizedekben, mint Kocsis Zoltán és Eötvös Péter, Kurtág György, Ligeti György, John Cage, és Perényi Miklós.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra