Bebukta a Fidesz a Derkót: Megállt az úthenger a Rohonci útnál?

Most, hogy lecsillapodtak a kedélyek, akár el is beszélgethetünk róla józanon: lehetett volna másként? Lesz-e másként?

Habár papíron csak egy egyszerű időközi önkormányzati képviselő-választásról volt szó, mindenki érzi, tudja, hogy a múlt vasárnapi derkovitsi eredmények Nagyon megverte a Fidesz jelöltjét az ellenzéki László Győző a szombathelyi időközi választáson 2018. October 14. 20:26 jóval túlmutatnak önmagukon.

Először is fény derült arra, hogy a választókat nem különösebben befolyásolja Czeglédy Csaba ügye, hiszen az ott lakók helyére ugyanúgy baloldali képviselőt választottak, ráadásul azt, akit a tavaly nyár óta előzetesben lévő politikus ajánlott.

Kiderült az is, hogy működőképes az ellenzéki összefogás. A fragmentált baloldal mellett komolyan az ügy mellé állt a helyi LMP és a Momentum, ami azért is figyelemre méltó, mert az országban csak kevés helyen tudtak megegyezni ilyen hatékonyan.

Most már azt is tudjuk, a Fidesz-úthengernek megvannak a maga határai, és vannak olyan terepviszonyok, ahol nem működik az országos szinten letaglózó erejű agitprop.

És azt se felejtsük el: az ellenzéki győzelem azt is jelenti, a szombathelyi közgyűlés változatlan összetételben folytatja munkáját: azaz hiába van a városnak fideszes polgármestere Puskás Tivadar személyében, a mérleg nyelve továbbra is Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria), akivel - úgy tudni - az együttműködés közel sem annyira harmonikus, mint lenne azzal valaki mással egy stabil egy fideszes többség esetén. (Erről itt olvashatók részletek.)

Kovács Dávid

A kérdés tehát eldöntetett, a számok adottak, de a jövő miatt érdemes elmélázni a részleteken.

Érdemes büszkének lennünk például a választás kulturált hangnemére, a jelöltek “gentleman” viselkedésére. Hogy egyik sem  ment le kutyába, hogy egyetlen rossz szót sem szóltak egymásról, hogy a klasszikus negatív kampány tulajdoképpen egyetlen last minute “lakói levélre” korlátozódott.

Melega Miklós kampányába besegített a városvezetés
Józing Antal

Emlékszem, kissé meglepődtem, amikor a két jelölt egymástól öt méterre gyűjtötte az aláírásokat Nyugat.hu 2015 hirdetés magnum,ad,szalag cikk + magnum,ad adverticum 2016. May 12. 11:34 a Domusnál, ahogy azon is, hogy augusztus 20-án Hőség és politikai szűzbeszéd a szombathelyi augusztus 20-i ünnepségen 2018. August 20. 15:16 Melega Miklós többet beszélt kedvenc írójáról, Ottlik Gézáról, mint a migránsveszélyről.

A kampány központi témája amúgy sem az olyan nagy és elvont dolgok voltak, hogy meg kell védeni Magyarország kultúráját vagy hogy mekkora diktátor Orbán Viktor, hanem olyan földhözragadt kérdések, mint hol tud parkolni az, aki este 10 után hazaérkezik a délutános műszakból.

És ezen a pályán jobb volt az ellenzék.

De nem csak ebben volt jobb. Abban is, hogy beletették a munkát. Hogy kimentek a terekre, bekopogtak a lakókhoz, és ha már bent voltak, László Győző személye majdnem elég is volt a meggyőzéshez.

Első szabály: találj egy megfelelő jelöltet
Kovács Dávid

Kissé hasonló volt a recept, mint Márki-Zay Péter esetében. Keress egy minél több ember által támogatható, hiteles jelöltet, szervezd meg a hatékony ellenzéki összefogást, és ami a legfontosabb: higgyél az ügyben!

A sikerhez - most már tudjuk - mind a három összetevő kell, ha bármelyik hiányzik közülük, leereszt a lufi.

Ehhez képest a kormánypárt meglehetősen sápadt volt. Mintha nem is igazán hittek volna az ügyben, vagy éppen ellenkezőleg: úgy gondolták, rutinból és erőből is átugorható a léc. Hogy elég, ha a városvezetőkkel fotóztatjuk a jelöltet, ha egy nappal a választás előtt átadjuk a Rohonci utat.

Nos, kiderült, hogy nem elég. Kiderült, hogy a nehezebb terepeken nem elég az országos média hátszele, az abból folyó émelyítő migránsozás, hogy komolyan bele kell feküdni az ügybe, hogy a helyi szinten - értsd városmenedzselés, közlekedésszervezés stb. - jobban visszaüt, ha a szakértelem helyett a lojalitás a fő szempont, ha megannyi területen megint a politikai által támogatott dilettantizmus üli a tort. Az egykori  szocializmusra emlékeztetett például a választások előtti derkovitsi közlekedési káosz. Hogy valaki nagyon akart segíteni, csak éppen tragikomédiába fordult a nagy igyekezet.

Ugyanakkor már túl messzire ment a Fidesz a NER kiépítésében ahhoz, hogy visszaforduljon. Egyirányú utca ez, kizárt dolog, hogy a szombathelyi választásból bármi országos érvényű következtetést levon majd a párt a káros segítőkről, ha csak azt, nem hogy nem kifizetődő úriemberként viselkedni a kampányban.

Ennél már csak az ellenzék téved nagyobbat, ha túlértékeli a győzelmet.

A Derkovits ugyanis az a körzet, ami mindig is baloldalé volt. Az ugyan nyilván bizakodásra ad okot, hogy megállították a Rohonci útnál a fideszes úthenger beleragadt az aszfaltba, de megnyugváshoz kevés.

A 4305 főből csak 1663 (38%) ment el szavazni, így eleve csak óvatosan lehet komoly következtetéseket levonni a vasárnapi számokból, de az is figyelemre méltó, hogy a választókerület baloldali elkötelezettsége koránsem magától érthetődő.

2002-ben az MSZP-s Tóth Kálmán még igencsak magabiztosan, 62,3 százalékkal vitte a körzetet, miközben a későbbi országos karriert befutott Ágh Péternek (Fidesz) csak 26,9 százalékot sikerült összeszednie.

A későbbi években Czeglédy Csaba hozta az 50 százalék körüli eredményt, miközben a Fidesz váltakozó eredménnyel maradt alul.

Az utolsó, 2014-es választásnál mindenesetre ezek az eredmények születtek választókörzetben:

Igaz, nehéz az összehasonlítás, hiszen látható, korábban más pártok is tarkították a versenyt, és nehéz megmondani, hogy melyik párt szavazói éppen kit támogattak most, de mindenképpen van egy olyan olvasata, hogy a Fidesz többet javított a helyzetén, mint amennyit az összefogás hozott az ellenzéknek.

Szóval a vasárnapi időszaki választási forduló után a helyzet úgy néz ki, hogy a Fidesz sakkot kapott ugyan, de a játszma maga maximum döntetlenre áll, és a tábla - ne legyenek illúzióink - még mindig a Fidesz felé lejt.   

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény