Nem kell messzire mennünk a példáért: továbbra is Bécs a világ legélhetőbb városa

Majdnem tökéletes hely. Nem feledünk, Lázár Jani!

Mindannyian emlékszünk Lázár János tavaly tavaszi bécsi bejelentkezésére, mikor is az azóta kegyvesztetté vált miniszter a Favoriten egyik főutcáján áll, és szomorú aláfestő zene mellett drámai hangon ecseteli, mivé válhat Budapest, ha nem figyelünk.

Kosz, mocsok, bűnözés, no és egy kis politikusi szalonrasszizmus.

Habár az operatőr és a vágó minden bizonnyal nagyon vigyázott, hogy mi kerül a képbe és mi nem, a háttérben így is látszanak a tiszta utcák, jól öltözött járókelők és a komoly vásárlóerőt sugalló kirakatok.

A Favoriten persze olyan, amilyen, de a legtöbb nagyváros – és minden bizonnyal hozzátartozik Budapest is – összetenné a két kezét, ha a legnagyobb gondja és leglepattantabb környéke ilyen lenne.

Bécs ugyanis egy nagyon jó hely.

Ezt érezzük, ha kívülállóként kiülünk egy kávéra a Duna-parton, elvegyülünk a Mariahilferstrassén, leülünk Grinzingben Borokról, fákról, szelíd szépségekről mesél a Bécsi-erdő 2017. November 13. 19:30 egy pohár borra vagy befizetünk egy koncertre Zenél a bécsi gyárudvar 2018. July 22. 08:42 .

Bécs, Dunapart és az üzleti negyed
Józing Antal

És az, hogy a szomszédunkban a világ egyik legjobban működő városa van, nemcsak a mi szubjektív véleményünk.

Bécset már többször választották meg a világ legélhetőbb városának; és idén is ez történt.

Az Economist-csoporthoz csoporthoz tartozó EUI öt fő csoportba (biztonság-stabilitás, egészségügy, oktatás, infrastruktúra, környezet-kultúra) tartozó mintegy 30 kritérium alapján osztályozta a világ 140 városát, hogy Bécs a megszerezhető 100 maximális pontból 99,1-et gyűjtsön be. Azaz majdnem tökéletes hely.

Bécs tavasszal
Lengyel Alexandra

Az élmezőnyt amúgy az ausztrál, kanadai és japán városok dominálják, az első tízbe csak egyetlen más európai város, Koppenhága került be.

Tegyük hozzá, hogy Budapestnek sincs oka a szégyenkezésre.

Economist

Az Economist elemzői szerint Kelet-Európában a mi fővárosunk a legélhetőbb, nagyjából a nyugat-európai átlagot hozva.

Ha még jobbá szeretnénk tenni, nem kellene messzire menni a példáért. És talán nem Lázár Jánost kellene szakértőnek hívni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény