Bécsben úgy csökkentik az energiafelhasználást, hogy senkinek se kelljen fáznia

400 ezer háztartást állítanak át gázfűtésről. De hát mit értenek ők hozzá.

Összetartunk, hogy senki se fázzon – ez is lehetne a mottója Bécs energiatakarékossági tervének, amely a napokban készült el. Az osztrák fővárosban szisztematikus intézkedésekkel csökkentik az energiafelhasználást és még inkább felgyorsítják a megújuló energiahordozókra való átállást.

Az ukrajnai háború következményeként az Európai Bizottság az őszi-téli időszakban energiaválsággal számol, így már nyáron arra kérte a tagállamokat, hogy 2023. március 31-ig önkéntesen 15 százalékkal csökkentsék az energiafelhasználásukat.

Az osztrák főváros az elmúlt hetek során energiatakarékossági tervet dolgozott ki, hogy szisztematikusan csökkenteni tudja a város energiaigényét, illetve felgyorsítsa a megújuló energiahordozókra való átállást - közölte lapunkkal a város külképviseleti irodája.

„A járvány során beigazolódott, hogy a bécsieknek együtt minden nehézséget sikerül leküzdeniük. Így lesz ez most is. Összetartunk, hogy senkinek se kelljen fáznia” – mondta Michael Ludwig polgármester az energiatakarékossági terv elkészülte kapcsán.

400 ezer háztartást állítanak át egyedi gázfűtésről alternatív fűtési módszerekre és tovább zöldíti a távfűtést is
Józing Antal

Az intézkedések egyik fontos eleme, hogy tovább folytatják a közvilágítás cseréjét energiatakarékos LED-es lámpatestekre.

Ez összesen 153 ezer világítótestet érint, a cserével 60 százalékos energiamegtakarítás érhető el. A programba bevonják a mintegy 7300 történelmi utcai lámpát is, illetve folyamatosan optimalizálják a közvilágítást. Ott, ahol kicsi a forgalom, 22 órától 75 százalékra csökkentik a közvilágítás fényerejét, 24 órától pedig 50 százalékra.

Folyamatosan figyelik és optimalizálják a Bécsi Városházához tartozó távhős épületek és hivatalok energiafelhasználását, amivel évente mintegy 330 ezer eurót tudnak megtakarítani.

Az új iskolaépületek kizárólag megújuló energiaforrásból fedezik az energiaszükségletüket: minden épületre telepítenek napelemeket és geotermikus energia adja a fűtés-hűtés alapját.

Mivel az osztrák főváros 2040-re klímasemleges szeretne lenni, évek óta arra törekszik, hogy függetlenné váljon a fosszilis energiahordozóktól. Az energiaválság miatt most még inkább felgyorsítják az átállást: 2022 és 2026 között 6,2 milliárd eurót fordítanak az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítésére. A hálózat stabilitásának növelésére például hárommilliárd eurót költenek. Az összes beruházás 91 százaléka közvetlenül hozzájárul majd a klímavédelemhez.

Az osztrák főváros energiavállalata, a Wien Energie például a közeljövőben mintegy

400 ezer háztartást állít át egyedi gázfűtésről alternatív fűtési módszerekre és tovább zöldíti a távfűtést is.

Itt a jövőben a hulladékégetés mellett geotermiával és hőszivattyúkkal biztosítja a klímasemlegességet, illetve váltja ki egyre nagyobb arányban a földgázt.

Bécsben tovább folytatódik a napelem-offenzíva is:

minden alkalmas tetőre és felületre napelem-rendszereket telepítenek.

Hivatalok, önkormányzati épületek, iskolák, kórházak válhatnak így legalább részben függetlenné a földgáztól. A cél, hogy 2030-ra a mostani 50 MWp-ről 800 MWp-re növeljék a Bécsben található napelemrendszerek összkapacitását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech