Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Békéscsaba jobb hely, mint Szombathely? - Újabb adalék a kelet-nyugati vitához

Szombathelyen is van fejlődés, csak itt ahhoz képest lényegesen lassabb – írja Békéscsabáról ideköltözött olvasónk. Sok példát is említ. Nem lepődnénk meg, ha lenne erről egy kis vita.

A Facebookon (is) meglehetősen nagy hullámokat keltett a tegnapi buszmegállós írásunk Ilyen helyeken várja a buszokat a szombathelyi munkásosztály 2019. January 10. 07:41 .

Ehhez érkezett reagálásként egy olvasói levél a Facebook üzenetküldőjén. A levelet gyakorlatilag változatlan formában – minimális szerkesztéssel – tesszük közzé, és ez úton köszönjük, hogy szerzője rászánta az időt és energiát gondolatainak leírására. A hölgy szeretné titokban tartani a nevét, és mi tiszteletben tartjuk kérését.


Tisztelt Nyugat.hu! Szeretnék reagálni a buszmegállókról szóló cikkükre.

Én ezt nem értem. Nem attól függ egy város fejlődése, hogy bal- vagy jobboldali a városvezetés hanem attól, hogyan tudnak gazdálkodni az önkormányzatnál a rájuk bízott pénzzel és az éves keretükkel és hogy mennyit lopnak. Munkám miatt szinte az ország összes megyeszékhelyén és nagyobb városában jártam, többször is.

Engedjenek meg egy példát a személyes tapasztalatomból: Békéscsaba. Azért ez, mert Szombathelynél kisebb város és nem nyugat, hanem kelet. Szóval Békéscsabán születtem és éltem 30 éves koromig. (Utána 5 évig Debrecenben, ami meg aztán pláne fejlettebb a Kósa Lajos és az odazúdított milliárdok miatt. 4 éve Szombathely mellett lakunk.

(Nem, nem a munka miatt jöttünk nyugatra hanem egészségügyi okokból kellett.)

Békéscsaba
Wikipédia

Szóval Békéscsaba dél-keleti város, régen 80 ezer lakossal, jelenleg kb. 63ezer. Szóval nem hatalmas. A városvezetés szocialista volt 2006-ig, fideszes 2012-ig, 2012 óta független polgármestere van. Az olyan épületeket, mint Szombathelyen az MMIK, az SZTK stb. 1994-1998 között, illetve 2010-ben felújították és azóta is modernek. A kórház tömbjei is. A vasútállomás és a buszpályaudvar egy helyen van kicsi gyerek korom óta, mindig is volt minden, helyi, helyközi, távolsági indulóhelyen, szélvédett tetővel és paddal ellátott megálló. A városban és a külső kerületekben is! A lámpás kereszteződések a városban mind térkővel kirakottak kb. 1999-2000 óta, ezzel elkerülve az aszfalt felgyűrődését a buszok és teherautók miatt. Javítani is egyszerűbb és gyorsabb, ha mégis kellene.

A zebráknál az utca nevének jelzésével a hangos lámpa segíti az átkelést a vakok-és csökkentlátók számára. A forgalom gyorsítása érdekében a kevésbé használt zebráknál nyomógombos a jelzőlámpa.

Az olyan 40 éves Ikarusokat, mint ami itt van Szombathelyen, ott nem nagyon sokat lehet látni kb. 2008 óta, kivéve, ha valami miatt szervizelnék az újabbakat, akkor cserélik kis időre.

Rengeteg kuka van a városban és a városgazdálkodás emberei folyamatosan mindenfelé szedik a szemetet, így nem szemetes a város. Folyamatos a fűnyírás, nincs térdig érő fű.

Az őszi falevelek sincsenek otthagyva tavaszig, vagy amíg el nem rohadnak. A kutyasétáltatóknak (sajnos csak néhol) vannak kialakított homokos helyek, ahol nagydolgukat elvégezhetik a kutyusok. (De pl. Debrecenben sokfelé van kihelyezve ingyenes nejlonzacskó-adagoló a kutyaürülék könnyebb összegyűjtésére, a közterület-felügyelet pedig 10 ezer forintra bünteti azt a gazdit, aki ennek ellenére nem szedi össze a kutyusa után).

Na de tovább Bcsaba. Minden zebránál és közintézménynél van mozgáskorlátozott fel- és átjáró, ezt egy önkormányzati rendelettel szabályozták, ha jól emlékszem 2003-körül, pont az első gyermekem születése előtt. A lakótelepi lépcsőházaknál is van. Gyönyörű terek, parkok, szökőkutak, rengeteg fa, bokor és virág van mindenfelé.

A folyó mellett végig a sétány mindig is gondozott volt, biztonságosan le lehet menni a vízpartra mindenhol. Nagyon sok új és folyamatosan karbantartott EU-s szabványnak megfelelő játszótér van, nem csak a városba,n hanem a külső kerületekben, községekben is 2002 óta.

Békéscsaba, gyermeknap
Békéscsaba.hu

Az egyik elkerülő utat, amin nagyon sok kamion közlekedik a határátkelő felé, 2008-2009 környékén elkészítették. Jelenleg is folyik az úthálózat fejlesztése a városon kívül. 2×2 sávos utak épülnek.

A városon belül gyönyörűen felújítottak 1-2 hidat, a vasúti felüljáró nagyon szép, modern és az egész vasútállomás is az. Az ipari parkokhoz rendszeres a helyi buszközlekedés, így megkönnyítve a gyárakba dolgozni járók közlekedését. A buszok elég újak a városban, a helyköziek is, szinte minden vonalon van olyan busz, amin minimum egy tv van, ezen folyamatosan reklám megy, ezzel is bevételt szerez magának a Volán, hogy igényes és fenntartható legyen a tömegközlekedés.

Természetesen a vakok-és csökkentlátók miatt hangos megálló bemondás is van. De pl. a közelmúltból: a legutóbbi adventi-karácsonyi vásár gyönyörű volt. Sok és változatos árukínálat, kis város-kis óriáskerék, kis vonat, színes programok, korcsolyapálya, sokféle ételkínálat, igényes, szinte fullos karácsonyi kivilágítás a városban. De egész évben rengeteg változatos program van, fesztiválok stb. Van stadion, még a régi nagy, de felújított, van vívócsarnok, jégpálya, bmx- és gördeszkás pálya.

Videó: Békéscsaba.hu

Nos, nem tudom mit hagytam ki, de biztosan van ilyen. Ez a kisebb keleti város egyáltalán nem gazdag, nincs világraszóló történelmi múltja, vannak látványosságai múzeumok, templomok stb., de nem a turizmusból él.

Szóval egy a lényeg: Egyáltalán nem attól függ egy város fejlődése, hogy fideszes, szocialista, jobbikos,lmp-s, független, dk-s stb. a városvezetés. Egyszerűen minden városban elhivatottnak kellene lenniük a vezetőinknek, megfontolni minden döntést és jól sáfárkodni a rájuk bízott javakkal és hatalommal. Ezzel megkönnyítve a város lakóinak az életét.

Esetleg annyival kiegészíteném (ha már odaírtam, hogy sok nagyvárosban jártam), hogy a többi keleti és duna-tisza közi városban is látható a folyamatos fejlődés. Persze Szombathelyen is, csak itt ahhoz képest lényegesen lassabban. Üdv.!

Amíg Szombathelyen vízcsapokat adnak át, Debrecen főváros lesz

Volt már példa arra a történelemben, hogy hátrány volt az osztrák határ mellett élni. Bármilyen hihetetlen, néhány évvel ezelőtt a politikus és az újságíró még egész jól el tudott beszélgetni egymással, egyenrangú félként, politikai pártállástól függetlenül.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek