Hamarosan kevesebb betűvel is le lehet írni a szombathelyi könyvtár és múzeum nevét

De a táblákat itt is cserélni kell.

Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum.

Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár.

Jelenleg ezeket a neveket viseli a két szombathelyi kulturális intézmény. Hivatalosan, mert nem tartjuk valószínűnek, hogy bárki is így nevezné őket.

A könyvtár bejárata felett eddig is a rövid név szerepelt.
Kiss Tamás

A köznyelvben Savaria múzeum és Berzsenyi könyvtár létezik, és most ehhez igazodik a hivatalos elnevezésük is. A jövő heti közgyűlésre készült anyag azt írja, az új elnevezés közérthetőbb, továbbá könnyebben alkalmazható a mindennapi gyakorlatban.

És mi lesz új nevük? Igen, az.

Savaria Múzeum és Berzsenyi Dániel Könyvtár.

Ehhez azonban kell még az illetékes miniszter hozzájárulása, a névváltoztatás ugyanis átszervezésnek minősül. Egy darabig még biztosan maradnak a régi nevek, ha megvan a hozzájárulás, akkor pedig a táblákat is le kell cserélni a kapukon.

A Savaria múzeum homlokzatán csak ennyi áll.

Persze, a névváltoztatás csak egy része a két intézmény körüli változásoknak. Egy kormányrendelet szerint a könyvtárak és a múzeumok szakfeladatait ki kell egészíteni ezzel: „Közművelődés – kulturális alapú gazdaságfejlesztés”. És ha már ezt beteszik a szakfeladatok közé, akkor lerövidítik az intézmények nevét. Valamit valamiért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra