Hamarosan kevesebb betűvel is le lehet írni a szombathelyi könyvtár és múzeum nevét

De a táblákat itt is cserélni kell.

Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum.

Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár.

Jelenleg ezeket a neveket viseli a két szombathelyi kulturális intézmény. Hivatalosan, mert nem tartjuk valószínűnek, hogy bárki is így nevezné őket.

A könyvtár bejárata felett eddig is a rövid név szerepelt.
Kiss Tamás

A köznyelvben Savaria múzeum és Berzsenyi könyvtár létezik, és most ehhez igazodik a hivatalos elnevezésük is. A jövő heti közgyűlésre készült anyag azt írja, az új elnevezés közérthetőbb, továbbá könnyebben alkalmazható a mindennapi gyakorlatban.

És mi lesz új nevük? Igen, az.

Savaria Múzeum és Berzsenyi Dániel Könyvtár.

Ehhez azonban kell még az illetékes miniszter hozzájárulása, a névváltoztatás ugyanis átszervezésnek minősül. Egy darabig még biztosan maradnak a régi nevek, ha megvan a hozzájárulás, akkor pedig a táblákat is le kell cserélni a kapukon.

A Savaria múzeum homlokzatán csak ennyi áll.

Persze, a névváltoztatás csak egy része a két intézmény körüli változásoknak. Egy kormányrendelet szerint a könyvtárak és a múzeumok szakfeladatait ki kell egészíteni ezzel: „Közművelődés – kulturális alapú gazdaságfejlesztés”. És ha már ezt beteszik a szakfeladatok közé, akkor lerövidítik az intézmények nevét. Valamit valamiért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra