Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A 150 millió forinttal alacsonyabb ajánlatot kizárták a szombathelyi Berzsenyi tér felújításából

Újabb információk a Berzsenyi téri közbeszerzési ügyről.

Alig egy napja írtunk arról 900 millióért újítja fel a szombathelyi Berzsenyi tér környékét a Frisss Rádió tulajdonosa és a helyi stadion építője 2017. March 12. 18:55 , hogy a 900 millióért újítja fel Szombathelyen a Berzsenyi tér, a Szily János utca és a Szent Márton templom környékét a Frisss Rádió tulajdonosa és a helyi stadion építője. A cikkben leírtuk azt is, hogy a közbeszerzési pályázatot többször módosították, és a négy jelentkezőből hármat kizártak. Így maradt végül egy pályázó, ő nyert. Azóta újabb információkhoz jutottunk.

 • A pályázatra összesen négy ajánlat érkezett.
 • A SZABADICS Közmű- és Mélyépítő Zrt. közel 1,2 milliárdért vállalta volna a munkát.
 • A Swietelsky – Alpok Terra Konzorcium 900 milliós ajánlatot tett.
 • A STRABAG Általános Építő Kft. 860 millió forinttal pályázott.
 • A KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. 750 milliót kért volna a kivitelezésért.
 • A pályázatot a Swietelsky – Alpok Terra Konzorcium nyerte meg, a konzorcium tagja a Swietelsky Magyarország Kft. és az Alpok Terra Kft., ez utóbbi tulajdonosáé a Frisss Rádió is.
 • A legalacsonyabb árajánlatot tevő KÉSZ Építő és Szerelő Zrt-t irreálisan alacsony ár miatt zárták ki.
 • A közbeszerzésre beadott pályázati összegek

  A KÉSZ Zrt. a kizárása után a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, ott azonban elutasították keresetüket. A Döntőbizottság határozata és az indoklás itt olvasható , érdemes megnézni.

  Tehát, többszöri pályázati módosítás után a négy jelentkezőből hármat kizártak, egyet azért, mert túl drága, egyet pedig azért, mert túl olcsó volt. (A STRABAG kizárásának indoklását nem ismerjük.) És mindezek után a szombathelyi stadion építőjét és a Frisss Rádió tulajdonosának vállalkozását hozták ki nyertesnek.

  Az új törvény lehetőséget ad a korrupcióra

  Mi is ez az új szabály, amely miatt irreális alacsony árra hivatkozva ki lehet zárni pályázókat? A 2015. évi CXLIII. törvény 76.§ (5) bekezdése alapján építési munkáknál a közbeszerzési ajánlatkérő nem köteles a legalacsonyabb árat elfogadnia, ehelyett a legjobb ár-érték arányt kell figyelembe vennie.

  Ez a módosítás azonban elméletileg egy új módszernek is megnyitotta a kiskaput:

 • Már a közbeszerzési pályázat kiírása előtt kiválaszthatják a későbbi nyertest, aki a beruházás valós értéke feletti árral pályázik
 • Megkérhetnek még egy-két baráti céget, hogy ehhez hasonló árral pályázzanak, tudva, hogy úgysem nyernek, de majd egy másik pályázatnál honorálják a szívességüket.
 • Így két-három hasonló, de a valós értéknél magasabb ajánlat érkezhet a pályázatra
 • A valós piaci áron pályázó, a mutyiban benne nem lévő pályázó ajánlata ezeknél jóval alacsonyabb lesz, így őt irreálisan alacsony ár miatt kizárhatják
 • A kalapban így már csak az előre leegyeztetett baráti cégek maradhatnak. Akik pedig csak árfelhajtóként pályáztak, nem tiltakoznak a kizárásuk miatt, máskor ők lehetnek majd egy ugyanilyen konstrukcióban a nyertesek.
 • Természetesen nem tudhatjuk, hogy a fenti esetben is ez történt-e, de az általunk megkérdezett szakértő szerint ez a módszer valóban működhet.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra