900 millióért újítja fel a szombathelyi Berzsenyi tér környékét a Frisss Rádió tulajdonosa és a helyi stadion építője

Háromszor módosították a közbeszerzési pályázatot, végül a többi három pályázót kizárták.

 • A hivatalos, munkagépet felvonultató bejelentés után, egy hónappal, 2016 júliusában írták ki a közbeszerzési pályázatot a Berzsenyi tér, a Szily János utca és a Szent Márton templom környékének felújítására.
 • A pályázatra négy cég adott be ajánlatot.
 • A pályázati kiírást háromszor módosították két hét alatt.
 • Három pályázó, köztük a legolcsóbb ajánlatot tevő jelentkezését is érvénytelennek minősítették.
 • A nyertes egy konzorcium lett, ennek két vállalkozás a tagja.
 • Az egyik nyertes az osztrák tulajdonban lévő Swietelsky Magyarország Kft., ez a cég építi a szombathelyi stadiont a ZÁÉV-vel közösen.
 • A másik nyertes cég annak a Koroknai Róbertnek a tulajdonában van, aki birtokolja a Frisss Rádiót is.
 • A Frisss Rádió (és a frisss.hu) ügyvezetője Horváth Zoltán, aki Hende Csaba közvetlen munkatársa, bizalmasa, korábban Hende helyi sajtóügyeit intézte.
 • Nettó 897 millió forintos ajánlatával a Swietelsky – Alpok Terra Konzorcium nyerte meg a Szent Márton program első két ütemének (Berzsenyi tér, Szily János utca, Szent Márton templom előtti tér felújítása) kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatát - tudtuk meg a szombathelyi városházáról.

  Háromszor módosították a pályázatot

  A Berzsenyi tér felújításáról többször írtunk már, először akkor, amikor a sajtótájékoztató közben egy munkagép elkezdte elbontani a parkolókat Vége a parkolásnak, újjáépítik a szombathelyei Berzsenyi teret 2016. June 06. 12:42 , a felújítás ugyanis arról (is) szól, hogy ott megszüntetik azokat, és helyette a Szily János utca egyik felén pótolnak majd párat. Aztán kiderült, hogy a munkagépes akció csak performance volt, visszatemették a felbontott térköveket Visszaépítették a megszüntetésre ítélt szombathelyi parkolót 2016. August 11. 07:45 , és még most is ott vannak a parkolók.

  Az emlékezetes munkagépes sajtótájékoztató
  Bonyhádi Zoltán

  Végül bő egy hónappal a látványos bejelentés után kiírták a közbeszerzési pályázatot. Ami nem ment teljesen simán, háromszor is módosították azt két héten belül. Az első módosítás enyhített a szakmai referenciát előró szabályokon. A második módosítás adatokat pontosított, a harmadik pedig a környezetvédelmi szabályok előtérbe helyezése helyett a jótállás időtartamára helyezte a hangsúlyt a pályázat értékelésénél.

  Találtunk egy Közbeszerzési Döntőbizottsági határozatot is, egy szegedi vállalkozás tiltakozott, mivel őt kizárták a pályázatból. A beadványt a Döntőbizottság elutasította.

  Ha stadiont tudnak építeni, akkor utcát is

  A pályázatra négy ajánlat érkezett be, a városháza levele szerint ebből három érvénytelen volt, ezért ezeket a vállalkozásokat kizárták. Még azt is megjegyzik a levélben, hogy a legjobb ár-érték arányt kell figyelembe venniük, és nem a legalacsonyabb árajánlatot. Ebből nyilvánvalóan következik, hogy nem a nyertes adta a legolcsóbb ajánlatot. Szerettük volna megtudni a szombathelyi Városházától, hogy a három kizárt pályázó mennyiért vállalta volna a munkát. Ám erre nem kapunk választ.

  Ilyen lesz a Berzsenyi tér
  szombathely.hu

  A többször módosított pályázat nyertese így a Swietelsky – Alpok Terra Konzorcium lett, 897 millió forintos ajánlatával. A konzorciumnak két tagja van, az egyik az utóbbi években nagyot szakító Swietelsky cégcsoporthoz tartozó, budapesti székhelyű Swietelsky Magyarország Kft., ami nem azonos a Swietelsky Vasúttechnika Kft-vel, a Haladás névadó szponzorával, ahonnan tavaly ősszel menesztették Homlok Zsoltot Veszélyben a Haladás támogatása? Homlok Zsoltot leváltották a Swietelsky éléről 2016. September 07. 08:42 , a HVSE elnökét. Viszont azonos azzal a céggel, amelyik a ZÁÉV.vel közös konzorciumban építi a szombathelyi stadiont 15,2 milliárd forintra emelték az új Hali stadion építésének költségvetését 2016. February 28. 08:02 .

  Ha rádiózni tudnak, akkor utat építeni is

  De érdekes a Swietelsky – Alpok Terra Konzorcium másik tagja is, az Alpok Terra Kft. Ez egy szombathelyi székhelyű cég, tulajdonosa pedig Koroknai Róbert. Az ő neve korábban is felmerült már, mégpedig a Frisss Rádió kapcsán. Tavaly májusban írtunk a Frisss Rádió (és a frisss.hu) tulajdonosváltásáról Strómanok rádióznak Szombathelyen? 2016. May 05. 13:49 , a rádiónak akkor egy vélhetően offshore hátterű budapesti kft., valamint a Gyöngy Rádió Kft. volt a tulajdonosa.

  Ilyen lesz a Berzsenyi tér
  szombathely.hu

  A cégadatbázis szerint tavaly augusztusban ismét változás történt, eltűnt a budapesti cég, jelenleg a Frisss Rádió a Gyöngy Rádió Kft. tulajdona. A Gyöngy Rádió Kft. pedig a fentebb említett Koroknay Róberté. A Frisss Rádió ügyvezetője pedig az a Horváth Zoltán Hende Horváth Zoltánon keresztül irányít jónéhány szombathelyi médiát 2016. April 18. 17:34 , aki éveken át Hende Csaba országgyűlési képviselő helyi sajtóügyeit intézte, és közben szerkesztőként dolgozott és dolgozik a szombathelyi városi tévénél is.

  Szent Márton terv, Szombathely, 2017.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet