Betonbestia az újgazdagdomb tövében: a Déli pályaudvar

Itt nincsenek taxis hiénák és erőszakos arab valutázók, cserébe van gesztenyeárus és egy épülettömb, ami a szombathelyi városháza idősebbik testvére is lehetne.

Miután a Keletit másfél évvel ezelőtt jól lebalkánoztuk , úgy döntöttünk, ideje szemlét tartani a másik, Szombathelyről érkező vonatokat ugyancsak fogadó budapesti fejpályaudvaron, a tavalyelőtt 150 éves fennállását ünneplő Délinél. Kezdjük a jóval: a vadkapitalizmus burjánzása itt nem üti meg azt a szintet, hogy a lehúzós magánzó taxisok tébláboljanak a vonatokról éppen csak leeső utasok előtt, de gyanúsan váltott eurót és tengernyi füvet sem terítenek messziről jött népek. Helyettük egészen más típusú kereskedők vetették meg itt a lábukat.

Déli pályaudvar
Klikkeljen a többi képért!
Unger András (mobilfotó)

Például gesztenyeárus, aki keménykalapban, szótlanul lapogatja tenyerével a sütnivalóját, és hajlott kolozsvári nénike, aki kézzel készíti bizsuját és gyöngyöcskékből a kokárdát, amit már most elkezdett árulni. Hiába, ha abból indulunk ki, hogy egyes bevásárlóközpontok már karácsony után kipakolják a csokoládényulakat, akkor nem ördögtől való a februárt sem kikiáltani az 1848-as megemlékezések előszezonjának. Budán meg aztán főleg!

Apropó Buda: a Déli megépítését az itteni, 19. századi polgárság közel sem magához közel képzelte el, hanem elsősorban a Duna-partra. Végül mégis ide került, és a kontraszt máig tömbösített formában adja magát: a koszosszürkén magasodó szockó téglatestek (amelyek közül az egyik még a szombathelyi városházával is rokon vonásokat mutat) gyakorlatilag mind a Vérmező, mind a túloldali hegyvidék felől értékes házak által van szegélyezve, amelyek lakóit inkább látjuk autóban, mint gyalog - gyorsvonaton meg valószínűleg soha.

Déli pályaudvar
Senki nem javítja meg
Unger András (mobilfotó)

Közelben lévő luxus-gourmet plázának beillő Hegyvidék Központ ide, egy utcára jutó Audik száma oda, a Délin nem fog az idő vasfoga abban az értelemben, hogy mintha csak a hetvenes évek óta konzerválták volna: egyedül az utasoknak meg a pornak engedtek benne átjárást. Bezúzott ódivatú metrójelző tábla, menetrend-javítás felragasztott papírcetlivel megoldva, a belső járdákra ocsmányul felfestett "WC" feliratok pedig igazán groteszkül hatnak a köréjük épült folyadékfoltokkal - vagy fordítva.

Kék halál a narancssárga nátriumlámpák alatt

Ami nyomokban a 21. századra emlékeztet, az nem a csomagmegőrző, amiben a rá aggatott papírdarab szerint tilos holt állatot tárolni, hanem kizárólag a jegypénztár. Itt is bevezették egy ideje a szalagkorlátos sorbanállást a hatékonyság növelése érdekében, és ez tényleg be is vált, ellentétben az online megvásárolt jegyeket kiadó automatákkal: úgy két nyárral ezelőtt lábon kihordtam egy agyérgörcsöt, miután tíz perccel a vonatindulás előtt kék halállal folyamatosan restartolt a rendszer, újra és újra, de a tikettemet csak nem adta ki (végül a kapott kód villámsebes, még a hibaüzenet előtti beütése orvosolta a vészhelyzetet).

Én zöldfülű vagyok ebben, teccikérteni? most hétfőn utaznak Angliába, megvan a vízum... Nem három hónap, hanem egy év! Tisztelt uram, elnézést, nem akartam megsérteni, de nem én vagyok a helyzetben!

- hallom az információs pult felől, miközben a háttérben a jól megszokott szárazsággal kongó hang, mint valami disztópikus filmben, ami végül úgyis a gyarló emberség elpusztulásával ér véget, úgy mantrázza, hogy személyvonat érkezik Százhalombattáról a tizedik vágányra.

Déli pályaudvar
Unger András (mobilfotó)

Ami az elkapott félmondatokat illeti, odakint a peronon, az itt dolgozók között sem fényes a helyzet:

Szopjon le, csinálja egyedül. Ne haragudj tesó, de kurvára mérges vagyok

- közli egyik virító mellényes helyi munkaerő a másiknak. Közben a tekintetem egy kiírásra terelődik az egyik büfésbodénál: hambuci 390 forint, se a név, se az ár nem annyira bizalomgerjesztő, hát még a kettő együtt. De legalább húsz méterrel odébb van egy elfogadhatóan középszerű ázsiai wokos-tésztás is. Meg mellette egy kínai ruhaárus, aki lecsavart próbababa-fejeken mutogatja a sapkáit.

Átszellemült táblatisztelet

Kelenföld es Tárnok között pályaátépítés miatt módosult a menetrend, áll egy félreeső hirdetményen, vajon olvassa valaki ezeket? Aligha, itt a főműsorszám az induló-érkező szerelvényeket frissítő információs tábla, az emberek teljes testtel feléje fordulva és lecövekelve, átszellemült tekintettel firtatják a sárgán futó karaktereket. Az elcsigázottabbak talán még térdre is vetnék magukat, ha egy mókás kedvű vasúti dolgozó ezt írná ki rá.
Déli pályaudvar
Unger András (mobilfotó)

Kifelé, az állomás tövében még végigfutom szemmel a Kerengőként ismert teknőben az üzletek feliratait: gyógyszertár, optika, zálogfiók, antikvárium. Mögöttem suhintva igazítja meg kabátját valaki a nulla fokban, elsőre még megrezzenek, hogy valamelyik gyerekalapítványnak adományt kérő (de sárgacsekk-igényünkre jellemzően elforduló) pufidzsekis asszony az a paksaméta papírjával, de eszembe jut, hogy ez nem a Keleti, ez meg mögöttem nem lehet más, mint a hetyke bajszú gesztenyeárus.

Aztán magam mögött hagyom Victor Vasarely itt elhelyezett Zsolnay-szobrát, és már csak az éri el az ingerküszöbömet, hogy a nem is annyira mocskos aluljáróban már bankkártyával is lehet fizetni a harisnyáért. Let the good times roll.

Déli pályaudvar
Klikkeljen a többi képért!
Unger András (mobilfotó)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Rohadással légy üdvözölve, vonattal érkező

Nekünk, nyugatiaknak, meg még sokan másoknak a Keleti pályaudvar a főváros kapuja. Kár, hogy tárt karokkal elsősorban a hiénataxisok és az illegális arab valutázók fogadnak, az omladozó falak meg szégyellik magukat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód