Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Érdekli, milyen útvonalakon jönnek Magyarországra a migránsok?

Most egy térképbe sűrítve minden fontosabb útvonal megnézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az MTI ma lehozott egy térképet, amelyen az illegális migráció Magyarországot érintő főbb útvonalai láthatóak. Ebből kiolvasható, milyen útvonalakon, mely országok érintésével érkeznek Magyarországra a bevándorlók. (És az is, mely irányba próbálják elhagyni az országunk.)

Bevándorlási térkép. Forrás: MTI
Nyugat.hu
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Az Európai Unió területére az Európai határőrizeti ügynökség (Frontex) adatai szerint a magyar határon történik a legtöbb illegális határátlépés. A honlapjukon a pontos adatokat is nyomon követhetjük, amelyek szerint a magyar határon az unió területére a legtöbb migráns Koszovóból, Afganisztánból és Szíriából próbál bejutni. A legutóbbi hírek szerint egyébként a koszovói menekültek száma a februári csúcs óta csökkent.

Az afgánok útja

2001-ben a New York-i terrortámadás után az Egyesült Államok háborút indított az Afganisztánt elnyomó tálibok ellen. A lassan 15 éve tartó háború akkor vett fordulatot, amikor Barack Obama 2009-ben az Egyesült Államok elnöke lett. Obama egyik legfontosabb ígérete volt a kampányban, hogy hazaviszi az amerikai csapatokat a Közel-Keletről.

Irakban a kivonások után kiderült, hogy a helyi hadsereg képtelen feltartóztatni az Iszlám Államot, Afganisztánban pedig az látszott, hogy a tálibok befolyása még mindig erős. Emellett a demokratikus átalakulás sem zökkenőmentes az országban: a tavalyi elnökválasztások után látszott, hogy nem kizárható egy újabb polgárháború az országban.

Migránsok a magyar-szerb határnál
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Afganisztán gazdasága sem állt helyre a háború után, a munkanélküliség 8-8,5 százalékos, az ENSZ becslései szerint pedig 8-10 millió ember is az éhezési küszöbön van. Ehhez jön még hozzá a bizonytalan politikai és hadi helyzet: még most is mindennaposak a terrortámadások. Sok család emiatt úgy dönt, hogy mindenét eladja, hogy a fiatalok - főként gyerekek, tinidzsérek és huszonévesek - elmenekülhessenek Nyugat-Európába, ahol már letelepedtek rokonaik vagy barátaik. Ez már nem is egyszerű migráció, hanem az afgán kultúra része lett: egyfajta felnőtté válási rituálé.

Migránsok a szegedi vasútállomásnál
Tánczos Mihály

A szírek útja

A legtöbb menekült Törökország felé indul el Szíriából. Becslések szerint tavaly tavasz óta több mint egymillió ember lépte át a szír-török határt. A szíriai területeken Kobane városánál még mindig sok a harc, nem ritka, hogy az Iszlám Állam fegyveresei tüzet nyitnak a határ felé tartókra. Aki elkerüli a katonákat, annak az aknákra kell figyelnie. Míg Törökország tavaly szeptemberben megnyitotta a határ egyes részeit a kurdok előtt, időről időre lezárja azt. Azok sem mozoghatnak szabadon, akik menekültstátuszt kérnek, őket a törökök táborokba rendelik, de előfordul, hogy visszaküldik őket Szíriába. Emiatt sokan inkább átszöknek vagy embercsempészekre bízzák magukat, és folytatják az útjukat Nyugat-Európába.

Migránsok a szegedi vasútállomásnál
Tánczos Mihály

Miért menekülnek Koszovóból?

Koszovó a délszláv háború és több évnyi USA és EU fennhatóság után 2008-ban nyerte el a függetlenségét, amelyet a mai napig nem ismert el a világ országainak a többsége. Az ország helyzete a Szerbiától való, egyoldalúan kijelentett elszakadás óta gazdaságilag kifejezetten rossz. Tavaly az egy főre jutó GDP-je mindössze 1900 dollár volt, összehasonlításképpen Magyarországon ez a szám 13486 dollár. A szegénység tapintható az országban, a Világbank adatai szerint a lakosság 29,7 százaléka, mintegy félmillió ember él szegénységben, ennek fele közel a mélyszegénységhez. Emellett Koszovóban az Amnesty International felmérése szerint folyamatos a nők kizsákmányolása és bántalmazása. Ezek az elvándorlás legfőbb okai.
(Forrás: http://hello90.blog.hu)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aktuál

Hirdetés