Másfél hét múlva bezár a szombathelyi Claudius Hotel – Ugyanarra a sorsra jut, mint a Savaria Nagyszálló?

Állítólag teljesen felújítják, de informátoraink szerint egészen más állhat a háttérben, és nem éppen egy tiszta ügyről van szó.

A hét elején több forrásból is úgy értesült lapunk, hogy február 17-én bezár a szombathelyi Claudius Hotel. Azonban nem végleg, hanem egy nagy volumenű felújítás miatt, tehát idővel újra tárt kapukkal várja majd a vendégeket Szombathely legnagyobb működő szállodája. Ám a történet nem ilyen egyszerű, több kérdést is felvet a hirtelen bezárás.

Derült égből villámcsapás

Úgy tudjuk, hogy február 3-án, hétfőn délelőtt a vezetőség behívott minden alkalmazottat egy megbeszélésre. Közölték velük, hogy február 17-én bezárják a hotelt, mert hatalmas ráncfelvarráson esik át. Az pedig, hogy teljesen felújítják az épületet kívül és belül is, nem kevés idő, így végül úgy döntöttek, hogy felmondanak minden dolgozónak. Ám mihelyst végeznek a munkálatokkal, keresni fogják őket – azt viszont nem tudni, hogy ez mikor lesz.

Ez váratlanul ért mindenkit. Nem csak a dolgozókat, hanem vendégeket is, hiszen sokaknak már hónapokkal előre volt foglalásuk a Claudiusba. Információink szerint pedig

nem csak a szobafoglalásokat kellett visszamondani, hanem temérdek rendezvényt, köztük ballagásokat és lakodalmakat is.

Claudius hotel
Mészáros D. Zsolt

A foglalások lemondása nem kis felháborodást okozott. Rettentő nehéz ugyanis mind ballagásra, mind lakodalomra megfelelő helyszínt találni. Egy neve elhallgatását kérő informátorunk, aki egy Szombathelyhez közeli szállodában dolgozik, például elárulta, hogy már a 2021-es ballagási szezonra is érkezett hozzájuk foglalás.

Éppen ezért sem tűnik úgy, hogy tervezett felújításról van szó, ráadásul december közepén még munkájára igényes, főzni tudó és szerető szakács munkatársat is kerestek a Claudiusba a Facebookon, részmunkaidős állásban. Most viszont, ha felmegyünk a hotel hivatalos oldalára, vagy valamely szállásfoglalásos oldalra, mindegyik telt házat jelez a Claudius Hotelben február 17-től – vagyis már nem lehet a szállodába helyet foglalni.

Felújítás, de minek?

A Claudiust még 2003 januárjában zárták be, és másfél év alatt tetőtől talpig felújították, 2004 októberében nyílt újra. Az valóban egy tervezett tatarozás volt, és már tényleg nagyon ráfért az épületre, de nem is két héttel korábban jelentették be a leállást. Most viszont több szakmabeli is azt mondta, felesleges lenne felújítani a hotelt. Volt, aki egyenesen

gazdasági manipulációnak titulálta az akciót.

2014-ben így nézett ki belülről a hotel.
Vágvölgyi Bálint

Egyik tulajdonos a másik után

És hogy miért is annyira gyanús ez az állítólagos felújítás? Azért, mert elég zavaros a hotel története. Egészen 1998-ig kell visszamennünk, hiszen ekkor privatizálták a Hungarhotels szállodaláncát, így Szombathely két legnagyobb hotelét, a Claudiust és a Savaria Nagyszállót is eladták. A kecskeméti cég, amely megvette a két hotelt, később ugyanazzal a tulajdonosi körrel megalapította az IGN Zrt.-t. Így ez a vállalkozás lett az új bejegyzett tulajdonos.

Aztán jött a gazdasági világválság, ami az IGN Zrt.-nek is betett. Tulajdonképpen működésképtelenné vált a cég, csak egy ideig még próbálták pótolni a veszteségeiket ingatlanjaik eladásával. Így került a Claudius Hotel egy kaposvári illetőségű céghez, a Wolf-CRS Kft.-hez, ami egyébként akkor a nyilvános cégbírósági bejegyezés szerint már 2011. május 31-e óta NAV-végrehajtás alatt állt.

Nyugat.hu

Több mint 547 millió forintért adták el végül a Wolf-CRS Kft.- nek a Claudiust. 2012. július 9-én jött létre az adásvétel, a vételár kifizetésének határideje pedig 2013. január 31. volt. Azóta a Wolf-CRS Kft. a Claudius Hotel tulajdonosa, viszont az ingatlan vételárát – öt másik ingatlan vételárával együtt – még 2015-ben Nem fizették ki a Claudius Hotelért a vételárat 2015. May 22. 14:36 és 2017-ben A szombathelyi Claudius Hotel tulajdonosa viheti csődbe az Alexandra könyvesboltokat? 2017. January 20. 14:54 nehezen akarták kifizetni. Arról, hogy ez azóta megtörtént-e, egyelőre nincsenek hivatalos információink, viszont több forrásból is úgy tudjuk, hogy nemleges a válasz a kérdésre.

Ahogy azt még 2017-ben írtuk - és néhány bekezdéssel feljebb is említettük - a nyilvános cégbírósági bejegyzésekre hivatkozva, a Wolf-CRS Kft. 2011 május 31. óta NAV-végrehajtás alatt állt. Az most már nem szerepel a nyilvántartásban, viszont helyette 2015. október 1-jén újabb végrehajtást indítottak a cég ellen és az ügy a mai napig folyamatban van. Érdemes megjegyeznünk azt is, hogy a Wolf-CRS Kft. ügyvezetőjéről, Ihász Péterről nincs nyilvántartott adat a cégnyilvántartásban.

Nyugat.hu

Szoros együttműködésben

A Claudius Hotelt egyébként a Savadius Kft. üzemelteti, melynek a Wolf-CRS Kft., így szintén Ihász Péter a tulajdonosa, ügyvezetője pedig Kulcsár Edit, aki a Claudiust is igazgatja. De itt még nem ér véget a történet, ennél több szál köti őket össze. A Wolf-CRS Kft.-nek szintén Kulcsár az ügyvezetője, ezenkívül pedig ott van még a Praetor Audit Kft. is, melynél ugyanez a felállás: tulajdonosa Ihász, ügyvezetője pedig Kulcsár.

Aztán ott van még a Lynx-Mrt Kft. is, melynek tulajdonosa és ügyvezetője is Kulcsár. Viszont a MOLE-Mrt Kft. és az AlexandraTAX Kft. is az imént említett Lynx-Mrt Kft. tulajdonában áll, így nem túl meglepő módon ezeknek is Kulcsár az ügyvezetője.

Táblázatunk a nyilvános cégjegyzék alapján:

Cégnév Telephely Tulajdonos 1 Tulajdonos 2 Ügyvezető Végrehajtás Biztosítási intézkedés Tevékenység
Savadius Kft. 9700 Szombathely, Bartók B. krt. 39. Ihász Péter Wolf-CRS Kft. Kulcsár Edit 2 1 Szállodai szolgáltatás
Wolf-CRS Kft. 7030 Paks, Nyárfa u. 6. Ihász Péter - Kulcsár Edit 3 - M.n.s. egyéb információs szolgáltatás
MOLE-Mrt Kft. 1111 Budapest, Etele út 54. A. ép. 1. lház. 8. em. 48. Lynx-MRT Kft. - Kulcsár Edit 1 - Épületépítési projekt szervezése
Lynx-Mrt Kft. 1115 Budapest, Etele út 54. A. ép. 1. lház. 8. em. 48. Kulcsár Edit - Kulcsár Edit - - Raktározás, tárolás, szállodai szolgáltatás
AlexandraTAX Kft. 2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám u. 2. Lynx-MRT Kft. Primus Total Kft. Kulcsár Edit 1 - Számviteli tevekénység
Praetor Audit Kft. 2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám u. 2. Ihász Péter dr. Pokó Diána Kulcsár Edit 2 Vagyon lefoglalása 2 Számviteli tevékenység
Schadowwolf Kft. 1115 Budapest, Etele út 54. A. ép. 1. lház. 8. em. 48. Mentica GmbH. - Kulcsár Edit 1 Kézbesítés: Réder E. Vagyonkezelés (holding)
Mentica GmbH. 5300 Hallwang, Landesstrasse 6. Ihász Péter - Ihász Péter - - Energetikai kivitelezés
Primus Total Kft. 2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám u. 2. Alexandra TAX Kft. - Kálmán Zsolt - - M. n. s. pénzügyi közvetítés

Ugyanarra a sorsra jut, mint a Savaria Nagyszálló?

Szót ejtettünk cikkünkben a Savaria Nagyszállóról is, hiszen ugyanazon az úton indult el a két hotel, az IGN Zrt. jogelődje vásárolta meg őket. A cég már terveket készített a Nagyszálló felújításáról. Több szobát szerettek volna, emeletráépítéssel és mélygarázzsal, de a gazdasági világválság közbeszólt és végül 2005-ben úgy döntöttek, hogy bezárják a szállót.

Egy ingatlanközvetítőn keresztül próbálták eladni, először egymilliárd, aztán 650 millió forintért, de mindhiába. Aztán 2011-ben felcsillant a remény, amikor „házon belül” akarták megoldani az értékesítést. Egy olyan ötletük támadt, hogy 250 millió forintért megveszi a tulajdonosok másik cége, de végül ez a terv is füstbe ment.

Aztán elindult az egész cégcsoport felszámolása és 2015-ben 600 millió forintos kikiáltási árral próbálták elárverezni. 600 millióért lehet egy Savaria Nagyszállója 2015. May 18. 11:56 A hányattatott sorsú hotel árát aztán egyre lejjebb vitték az évek alatt, tavaly nyáron például már csak 355 millió forintért árulták. Idén januárban aztán fordulat következett Újévi fordulat: a városé lehet a Savaria Szálló 2020. January 03. 18:57 az egykor patinás épület történetében. Csak itt és csak most: potom 355 millió forintért árulják a Savaria Szállót 2019. July 26. 16:13

100 éves a Nagyszálló
BZ

Most először érkezett ugyanis érvényes ajánlat a Savaria Nagyszállóra, ráadásul jóval több, mint a kikiáltási ár. 470 millió forintos ajánlatot tettek az ikonikus épületre, viszont jött az újabb csavar. A városnak ugyanis elővásárlási joga van és az októberben hatalomra került Éljen Szombathely! választási szövetség ígéretei közé tartozott a szálló és környezetének rendbetétele.

A városnak viszont mégsem kellett a Nagyszálló, a január 22-én összehívott rendkívüli közgyűlésen megszavazták, hogy nem élnek az elővételi joggal. Döntött a szombathelyi közgyűlés, nem veszik meg nettó 470 millióért a Savaria nagyszállót 2020. January 22. 10:21 Kiderült ugyanis, hogy egy nem működő cég tett ajánlatot, ráadásul nem is érdeklődtek a hivatalnál arról, hogy milyen kötelezettségei lesznek a nagyszálló új tulajdonosának és milyen megkötések vannak az épület hasznosítására. Így most újra az ajánlattevő kezében van a Nagyszálló sorsa.

Az IGN Zrt. felszámolását végző biztos egyébként már 2015-ben azt mondta, Nem fizették ki a Claudius Hotelért a vételárat 2015. May 22. 14:36 hogy ugyanarra a sorsra juthat a Claudius, mint a Savaria Nagyszálló. Méghozzá azért, mert ha a Wolf-CRS Kft. nem fizeti ki a Claudius vételárát – amit bizonyos információk szerint a mai napig nem tett meg –, a felszámolóbiztos beperli a céget és a bíróság elé kerül az ügy. Így

könnyen lehet, hogy a Claudius Hotelt is nyilvános elektronikus árverésen bocsájtják majd licitre.

Claudius hotel
Mészáros D. Zsolt

Az üggyel kapcsolatban természetesen felkerestük a Claudius Hotel ügyvezető igazgatóját, Kulcsár Editet is, aki 2014 óta vezeti a szállodát. Cikkünk megjelenéséig egyelőre nem érkezett tőle válasz. Amint nyilatkozik, közzétesszük az ő álláspontját is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet