Biciklizni nem, de rollerezni lehet a szombathelyi Fő téren

A jegyző segített értelmezni a kacifántos jogi helyzetet. Lapunkat még a múlt hónapban telefonon kereste egyik olvasónk.

Nem kell nagy megfigyelőnek lennünk ahhoz, hogy észre vegyük: az utóbbi években hihetetlen népszerűségre tettek szert a rollerek.

Van belőlük hagyományos és elektronikus, egyszerű és hi-tech, használja őket a 3 évestől kezdve a 93 évesig mindenki.

Elterjedésük ugyanakkor egyre több kérdést vet fel a városi közlekedésben.

Lapunkat még a múlt hónapban telefonon kereste egyik olvasónk azzal, hogy a szombathelyi Fő téren kontrollálatlanul száguldoznak a rolleresek, ami szerinte balesetveszélyes.

Mások viszont - pont ellenkező nézőpontból – arról panaszkodtak, hogy a közterület-felügyelők vegzálják a Fő téren a rollereseket, azt mondják nekik, hogy a tér két végén szabad a rollerezés, a közepén viszont nem.

Egy közterület-felügyelőnek nem dolga, hogy járműkategóriába sorolja a rollereket
Mészáros D. Zsolt

Mivel rollereseket mi is látunk, de fogalmunk sincs, jogilag mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni, így a városházához fordultunk kérdéseinkkel.

„A közterület-felügyelet munkatársai a Fő tér ellenőrzése során naponta körülbelül 6-8 rollerező személlyel találkoznak” – közölte lapunkkal Károlyi Ákos jegyző, aki részletesen idézi az ide vonatkozó jogszabályokat, majd egyrészt megállapítja, hogy a lábbal hajtott rollerek „gyalogos személyeknek minősülnek".

A nem lábbal hajtott (jobbára elektromos) rollerek ügye bonyolult, hiszen ezek egyelőre nincsenek definiálva a KRESZ-ben, és – a mi értelmezésünk szerint – gyakorlatilag lehetetlen valamilyen járműkategóriába besorolni őket.

Károlyi Ákos így fogalmaz :

„A fentiek alapján látható, hogy a roller esetében minden esetben vizsgálni kell, hogy az adott eszköz a hatályos jogszabályok szerint minek minősül, amely vizsgálatára a közterület felügyelet nem jogosult.”

Mindezek tükrében már érthető, hogy ezidáig Szombathelyen

"a közterület-felügyelet munkatársai rolleres személyekkel szemben eljárást nem kezdeményeztek".

Mindebből az is következik, nem igaz, hogy a rollerezés csak a Fő tér két végén engedélyezett.

Ugyanakkor a jegyző felhívja a figyelmet, hogy a kerékpárosok számára a tér keleti és nyugati részén tábla tiltja a behajtást, és a közterület-felügyelők ezt ellenőrzik és szankcionálják is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech