Biciklizni nem, de rollerezni lehet a szombathelyi Fő téren

A jegyző segített értelmezni a kacifántos jogi helyzetet. Lapunkat még a múlt hónapban telefonon kereste egyik olvasónk.

Nem kell nagy megfigyelőnek lennünk ahhoz, hogy észre vegyük: az utóbbi években hihetetlen népszerűségre tettek szert a rollerek.

Van belőlük hagyományos és elektronikus, egyszerű és hi-tech, használja őket a 3 évestől kezdve a 93 évesig mindenki.

Elterjedésük ugyanakkor egyre több kérdést vet fel a városi közlekedésben.

Lapunkat még a múlt hónapban telefonon kereste egyik olvasónk azzal, hogy a szombathelyi Fő téren kontrollálatlanul száguldoznak a rolleresek, ami szerinte balesetveszélyes.

Mások viszont - pont ellenkező nézőpontból – arról panaszkodtak, hogy a közterület-felügyelők vegzálják a Fő téren a rollereseket, azt mondják nekik, hogy a tér két végén szabad a rollerezés, a közepén viszont nem.

Egy közterület-felügyelőnek nem dolga, hogy járműkategóriába sorolja a rollereket
Mészáros D. Zsolt

Mivel rollereseket mi is látunk, de fogalmunk sincs, jogilag mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni, így a városházához fordultunk kérdéseinkkel.

„A közterület-felügyelet munkatársai a Fő tér ellenőrzése során naponta körülbelül 6-8 rollerező személlyel találkoznak” – közölte lapunkkal Károlyi Ákos jegyző, aki részletesen idézi az ide vonatkozó jogszabályokat , majd egyrészt megállapítja, hogy a lábbal hajtott rollerek „gyalogos személyeknek minősülnek" .

A nem lábbal hajtott (jobbára elektromos) rollerek ügye bonyolult, hiszen ezek egyelőre nincsenek definiálva a KRESZ-ben, és – a mi értelmezésünk szerint – gyakorlatilag lehetetlen valamilyen járműkategóriába besorolni őket.

Károlyi Ákos így fogalmaz :

„A fentiek alapján látható, hogy a roller esetében minden esetben vizsgálni kell, hogy az adott eszköz a hatályos jogszabályok szerint minek minősül, amely vizsgálatára a közterület felügyelet nem jogosult.”

Mindezek tükrében már érthető, hogy ezidáig Szombathelyen

"a közterület-felügyelet munkatársai rolleres személyekkel szemben eljárást nem kezdeményeztek".

Mindebből az is következik, nem igaz, hogy a rollerezés csak a Fő tér két végén engedélyezett.

Ugyanakkor a jegyző felhívja a figyelmet, hogy a kerékpárosok számára a tér keleti és nyugati részén tábla tiltja a behajtást, és a közterület-felügyelők ezt ellenőrzik és szankcionálják is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech