Biszku-ügy: ejnye-bejnyével statuáltak példát

Lehet, hogy megint rajtunk röhög a fél világ. A rendszerváltás után 25 évvel egyetlen emberen sikerült példát statuálni történelmi igazságtételből, a múlttal való leszámolásból.

Nem akármilyen teljesítmény. Egyetlen embert találtunk a kommunista államgépezetből, akit felelősségre lehetett vonni, és el lehetett ítélni az 1956-os forradalomhoz kötődő megtorlásért, bűnökért. Aki balszerencséjére akkor éppen a belügyminiszteri posztot töltötte be, neki kellett kiadni a parancsokat, neki kellett aláírni ítéleteket.

Ilyenkor szoktak a vádlottak arra hivatkozni, hogy parancsra tették, s valóban így is lehetett Biszku esetében is, aki nem egyszemélyes hatalmat testesített meg az országban. Azt tette, amit a párt, a pártapparátus, vagy éppen a nagy szovjet testvér diktált.

Persze, lehetne mondani, miért nem mondott ellent, miért ragaszkodott a beosztásához, részleges hatalmához, de hány olyan politikus tölt be manapság is vezető politikai funkciót, aki kisebb-nagyobb vezető pozícióban volt az általa annyira elítélt átkosban, mégsem ment a rendszer ellen, mert meg akarta őrizni jól fizető beosztását, helyét.

Tóth Szabolcs bíró az ítéletet indokolja (MTI Fotó: Marjai János)
MTI Fotó: Marjai János

Az nem kétséges - hiszen bizonyított -, hogy Biszku Béla bűnt követett el, sok ember élete, meghurcoltatása szárad a lelkén. Ennek ellenére igen magas életkorral áldotta meg a Mindenható. E miatt is már a mostani meghurcoltatás, a kihallgatások, a tárgyalások is büntetést jelenthettek a számára. Azon pedig értelmetlen csodálkozni, hogy továbbra is kitart amellett, hogy 1956 ellenforradalom volt, s hogy közönyösen vette tudomásul a büntetését.

Tessék mondani, 92 évesen hogyan kellett volna reagálnia? S megalkuvó köpönyegforgatónak sem lehet nevezni, hiszen annak idején is azt vallotta, hogy 1956 ellenforradalom volt, s álláspontja, véleménye mellett a történelmi kényszerhelyzet és büntetése ellenére is kitartott. Hányan és hányan nem tették ezt, meggyőződésük ellenére sem?

Ha pedig a minősítés háborús bűntett, akkor a nemzetközi joggyakorlat szerint halálbüntetés vagy életfogytiglan járt volna érte. Ha azt vesszük alapul, hogy egy ember meggyilkolásáért kaphat valaki a joggyakorlatunkban tíz évet, vagy éppen életfogytiglant, akkor egy háborús bűnös esetében az öt és féléves büntetés legföljebb ejnye-bejnyét jelent. Ennyit ér csak akkori áldozatainak az élete?

A lakásán talált tizenegy, vadászfegyverbe való lőszer vádiratba helyezését csak meg lehet mosolyogni. Mit veszélyeztetnek ezek fegyver nélkül, s hány és hány lakásban lehetne találni engedély nélküli tartott fegyverek, töltények arzenálját? A közügyektől való tízévi eltiltás pedig azt jelenti, hogy ha megéri a 102-dik életévét, már ismét szavazhat is. Ha akar.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény