Bizonytalan a szombathelyi gazdasági helyzet – Most kellene átállítani a váltót

Az jó hír, hogy a cégek igyekeznek megtartani a munkaerőt. Azonban.

Emlékszik a kedves olvasónk arra a gazdasági konferenciára, Merre tovább, Szombathely? – Helyi gazdaságfejlesztési fórum politikusokkal és cégvezetőkkel 2020. February 20. 15:30 amelyet februárban tartottak a szombathelyi Tóvendéglőben?

Ez volt az a rendezvény, ahol az új városvezetés hivatalosan is bemutatta a programját a gazdasági élet helyi szereplőinek.

Még időnk is alig volt feldolgozni az ott elhangzottakat, amikor megérkezett a koronavírus-járvány, ami innentől kezdve dominálta a híreket, és a gazdasági kihívások is módosultak.

A konferencián Merre tovább, Szombathely? – Helyi gazdaságfejlesztési fórum politikusokkal és cégvezetőkkel 2020. February 20. 15:30 részt vett Barta Balázs, a Pannon Gazdasági Hálózat (PNB) ügyvezetője is. Ez a gazdaságfejlesztéssel foglalkozó szombathelyi cég az önkormányzat stratégia partnere a választási programban is megjelent digitalizációs központ létesítésében.

Mindezt azért elevenítjük fel, mert kedden hivatalosak voltunk a PBN sajtótájékoztatójára, ahol bemutatták az Európai Technológiai Intézet Szombathelyre érkezését.

Barta Balázs
Józing Antal

Ez utóbbira visszatérünk a cikk végén, de minket legalább annyira érdekelt, hogy Barta Balázs hogyan látja a február óta eltelt időszakot, amely csak fél év volt ugyan, de radikálisan átírta a világgazdaságot és benne Szombathely szerepét.

„Azt vettük észre, hogy nagyon sok a bizonytalanság. A nagyvállalatok óvatossá és bezárkózóvá váltak. Nem tudják, mit hoz a hónap, hogyan oldják meg a termelést, mi lesz a határokkal és a munkaerővel. Komoly az aggódás a kis- és a középvállalatok körében is, akik között sok a beszállító, ami tevékenység most hirtelen szintén kockázatossá vált. Mindenki keresi az új irányt, hogy hogyan tovább” – mondja az gazdaságfejlesztéssel foglalkozó cég ügyvezetője, aki szerint annyiban más a helyzet most, mint a 2008-as válság esetén, hogy a helyi cégvezetők mindent megtesznek, hogy megtartsák a munkaerőt. Egyrészt mert emlékeznek arra, hogy a munkaerőhiány miatt milyen nehéz azt pótolni, és mellesleg jó pontot lehet szerezni az alkalmazottak körében.

A járműipari bizonytalanság miatt ugyanakkor egyre égetőbb, hogy Szombathely új gazdasági irányt találjon magának.

Mivel a városnak nincsenek különleges adottságai, így szinte egyetlen lehetősége, hogy felépít egy zöldmezős tudásközpontot, ami aztán húzóerőt és új szellemi irányvonalat jelent – véli Barta, aki ebből a szempontból kiemelten fontosnak tartja az intelligens város pályázatot, Szombathely és Budapest jutott be az Európai Unió 100 intelligens városa közé 2020. July 10. 13:27 amivel közvetlen brüsszeli forrásokkal újra lehetne pozícionálni Szombathely gazdaságát.

A szakember úgy látja, hatalmas potenciál van például az egészségiparban, amihez minden együtt van a városban.

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan áll magának a digitalizációs központnak az ügye, azt a választ kaptuk, hogy

folyamatos egyeztetés alatt van.

Európai Technológiai Intézet

A sajtótájékoztató alaptémája az Európai Technológiai Intézet (EIT) volt, amely a legjelentősebb uniós innovációs szervezet, és amely immár Szombathelyen is képviselve van a PBN révén.

Az eurómilliárdok felett rendelkező EIT több területen dolgozik. Ezek közül a gyártással foglalkozik a PBN, amely a bécsi központhoz kapcsolódik – tudtuk meg.

A hálózathoz olyan óriások tartoznak, mint a VW, a Siemens vagy a Magna.

Gyakorlati szempontból ennél is fontosabb, hogy az EIT-en keresztül hatalmas pénzek állnak rendelkezésre vállalkozásfejlesztésre: Magyarországra például évi 400 millió euró érkezhet.

Jelenleg két program fut: Kezdő vállalkozók kaphatnak 5 millió forintos támogatást az ötlet kidolgozásához, illetve van egy 80 millió eurós keret, amivel nyugat-dunántúli cégek innovációs fejlesztéseit támogatják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság