Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bizonytalan a szombathelyi gazdasági helyzet – Most kellene átállítani a váltót

Az jó hír, hogy a cégek igyekeznek megtartani a munkaerőt. Azonban.

Emlékszik a kedves olvasónk arra a gazdasági konferenciára, Merre tovább, Szombathely? – Helyi gazdaságfejlesztési fórum politikusokkal és cégvezetőkkel 2020. February 20. 15:30 amelyet februárban tartottak a szombathelyi Tóvendéglőben?

Ez volt az a rendezvény, ahol az új városvezetés hivatalosan is bemutatta a programját a gazdasági élet helyi szereplőinek.

Még időnk is alig volt feldolgozni az ott elhangzottakat, amikor megérkezett a koronavírus-járvány, ami innentől kezdve dominálta a híreket, és a gazdasági kihívások is módosultak.

A konferencián Merre tovább, Szombathely? – Helyi gazdaságfejlesztési fórum politikusokkal és cégvezetőkkel 2020. February 20. 15:30 részt vett Barta Balázs, a Pannon Gazdasági Hálózat (PNB) ügyvezetője is. Ez a gazdaságfejlesztéssel foglalkozó szombathelyi cég az önkormányzat stratégia partnere a választási programban is megjelent digitalizációs központ létesítésében.

Mindezt azért elevenítjük fel, mert kedden hivatalosak voltunk a PBN sajtótájékoztatójára, ahol bemutatták az Európai Technológiai Intézet Szombathelyre érkezését.

Barta Balázs
Józing Antal

Ez utóbbira visszatérünk a cikk végén, de minket legalább annyira érdekelt, hogy Barta Balázs hogyan látja a február óta eltelt időszakot, amely csak fél év volt ugyan, de radikálisan átírta a világgazdaságot és benne Szombathely szerepét.

„Azt vettük észre, hogy nagyon sok a bizonytalanság. A nagyvállalatok óvatossá és bezárkózóvá váltak. Nem tudják, mit hoz a hónap, hogyan oldják meg a termelést, mi lesz a határokkal és a munkaerővel. Komoly az aggódás a kis- és a középvállalatok körében is, akik között sok a beszállító, ami tevékenység most hirtelen szintén kockázatossá vált. Mindenki keresi az új irányt, hogy hogyan tovább” – mondja az gazdaságfejlesztéssel foglalkozó cég ügyvezetője, aki szerint annyiban más a helyzet most, mint a 2008-as válság esetén, hogy a helyi cégvezetők mindent megtesznek, hogy megtartsák a munkaerőt. Egyrészt mert emlékeznek arra, hogy a munkaerőhiány miatt milyen nehéz azt pótolni, és mellesleg jó pontot lehet szerezni az alkalmazottak körében.

A járműipari bizonytalanság miatt ugyanakkor egyre égetőbb, hogy Szombathely új gazdasági irányt találjon magának.

Mivel a városnak nincsenek különleges adottságai, így szinte egyetlen lehetősége, hogy felépít egy zöldmezős tudásközpontot, ami aztán húzóerőt és új szellemi irányvonalat jelent – véli Barta, aki ebből a szempontból kiemelten fontosnak tartja az intelligens város pályázatot, Szombathely és Budapest jutott be az Európai Unió 100 intelligens városa közé 2020. July 10. 13:27 amivel közvetlen brüsszeli forrásokkal újra lehetne pozícionálni Szombathely gazdaságát.

A szakember úgy látja, hatalmas potenciál van például az egészségiparban, amihez minden együtt van a városban.

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan áll magának a digitalizációs központnak az ügye, azt a választ kaptuk, hogy

folyamatos egyeztetés alatt van.

Európai Technológiai Intézet

A sajtótájékoztató alaptémája az Európai Technológiai Intézet (EIT) volt, amely a legjelentősebb uniós innovációs szervezet, és amely immár Szombathelyen is képviselve van a PBN révén.

Az eurómilliárdok felett rendelkező EIT több területen dolgozik. Ezek közül a gyártással foglalkozik a PBN, amely a bécsi központhoz kapcsolódik – tudtuk meg.

A hálózathoz olyan óriások tartoznak, mint a VW, a Siemens vagy a Magna.

Gyakorlati szempontból ennél is fontosabb, hogy az EIT-en keresztül hatalmas pénzek állnak rendelkezésre vállalkozásfejlesztésre: Magyarországra például évi 400 millió euró érkezhet.

Jelenleg két program fut: Kezdő vállalkozók kaphatnak 5 millió forintos támogatást az ötlet kidolgozásához, illetve van egy 80 millió eurós keret, amivel nyugat-dunántúli cégek innovációs fejlesztéseit támogatják.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra