Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Merre tovább, Szombathely? – Helyi gazdaságfejlesztési fórum politikusokkal és cégvezetőkkel

Ha BMW-gyár nem is épül a városban, jelentős iránymódosulás várható. Sőt, már el is kezdődött.

„Az új városvezetés tudja, hogy nincs nála a bölcsek köve” – mondta bevezetőjében Horváth Attila fejlesztésekért felelős alpolgármester az első helyi gazdaságfejlesztési fórumon, amelyet csütörtökön tartottak a szombathelyi Tóvendéglőben.

A rendezvény annyiban mindenképpen különbözött a korábbiaktól, hogy a helyi gazdasági élet szereplői mellett megjelentek a politikusok is, ami önmagában is jelzi, hogy valami elmozdult a helyéről.

De egyelőre még csak az alpolgármesteri bevezetőnél tartunk, melyben az is elhangzott, hogy városvezetés egy „élhetőbb, emberbarátibb, zöldebb és jobb” Szombathelyt szeretne építeni.

Majd jött a „holnap városa, a jelen valósága” – szlogen, amelyet minden bizonnyal sokszor hallunk még a jövőben - mint ahogy hallottuk mi is a prezentációk alatt.

A rendezvény egyik sarokköve mindenképpen Nemény András előadása volt. Talán most először fordult elő a város legújabb kori történetében, hogy a polgármester egy jelentős, nyilvános rendezvényen vázolt jövőre vonatkozó elképzeléseket a helyi gazdasági élet szereplőinek, együttműködésre és együttgondolkodásra kérve őket.

Helyi Gazdaságfejlesztési Konferencia
Nemény András
Józing Antal

Hogy ennek mennyi a kommunikációs értéke és valóságban hogyan lesz majd megtöltve tartalommal, az a jövő zenéje, mindenesetre a tény több mint szimbolikus, és egyben komoly irányváltást jelez a város gazdasági irányításában.

Csomópontok

A polgármester szerint a városnak négy tartópillére van:


*Egészségügy, szociális kérdések
*Oktatás, kultúra, sport
*Közlekedés
*Gazdaság

Nemény minden témáról beszélt egy keveset, amelynek a részleteire nem térnénk ki, annál is inkább, mert ezek jó része (kultúra, sport, civilek stb.) elhangzott egy közelmúltbeli sajtótájékoztatón „Hát itt tartunk most” – A szombathelyi városvezetés helyzetjelentést adott 2020. January 21. 15:21 – ehelyett önkényesen kiemelünk néhány csomópontot és érdekességet.

 • A 2020-as költségvetésnek nyertese az egészségügy lesz. Ezen belül is a háziorvosi rendszerre, a Markusovszky kórházra, az új egészségügyi ellátóközpontra és a sürgősségi ügyeleti ellásra fókuszálnak.
 • Közösségi bérlakási rendszert alakítanak ki, és ez megjelenik majd a költségvetésben.
 • A polgármesteri előadásban több összefüggésben is elhangzott az ELTE neve, és az együttműködés már messze nemcsak a támogatási pénzösszegre (200 millió forint) korlátozódik.
 • A közlekedés azért szerepel külön pillérként, mert túlmutat önmagán. 70 millió forintot már elkülönítettek egy stratégia kidolgozására (ebben része van a korábbi városvezetésnek). A helyi szereplőket (rendőrség stb.) is bevonják a tervezésbe.
 • A tömegközlekedést is átalakítják, új menetrenddel és átszervezéssel, közben átgondolják a buszok ügyét is, menet közben kiderült ugyanis, hogy vannak kérdőjelek az elektromos járművek körül.
 • „Az biztos, hogy semmi sem biztos” – jellemezte a város gazdasági és pénzügyi helyzetét meghatározó autóipart Nemény András, hozzátéve, hogy szerinte még most sem dőlt el teljesen, milyen irányba indul el az ágazat.
 • Összefügg a gazdasági bizonytalanságokkal, hogy munkahelyet megtartó alapban is gondolkodnak, akár kormánypénzeket is csoportosítanak ide.
 • A város partnerekben és hálózatokban gondolkodik. A városok közük Győr, Zalaegerszeg, Sopron és Graz neve hangzott el.
 • Új gyártó ágazatokat is szeretnének Szombathelyre hozni, építve a természeti adottságokra: ilyen például az erdők (Falco-bővítés) és a gyógyvizek.
 • Nagy lehetőség van az egészségiparban (PTE, Markusovszky, egyéb új szereplők).
 • A város tulajdonában van egy 15 hektáros új iparterület (Sárdi-ér), ahol 12 építési telek van előkészítve, emellett számolni lehet az északi ipari parkkal is.
 • Külön foglalkoznak majd a helyi kis- és középvállalkozásokkal (ennek módjáról nem hangzottak el konkrétumok).
 • Politikai hidak

  Nemény András közölte: két alkalommal is találkozott Hende Csaba országgyűlési képviselővel, akivel egy együttműködési megállapodást is aláírt. A polgármester nem szeretné, ha a cégeknek „viszonyulnia kellene ide vagy oda”, Hende Csaba pedig megígérte, hogy mindenben odaáll a város elképzelései mögé.

  Helyi Gazdaságfejlesztési Konferencia
  Nemény András
  Józing Antal

  A város embere elmondta: az utóbbi időben 5-6 kormányzati szereplővel is találkozott, mindenhol fogadták, és amikor megegyeztek a konkrétumokban, azok meg is valósulnak.

  A pártpolitikát ki akarjuk kapcsolni a várossal kapcsolatos kérdésekből – hangzott el.

  Digitalizációs központ

  Az Éljen Szombathely! választási programjában már felbukkant a digitalizációs centrum elképzelése, és most lassan kezd körvonalazódni, hogy mire is gondoltak.

  Elébe menve a technológiai és a munkaerőpiaci változásoknak, egy digitális oktatóközpont létesülne a városban.

  Helyi Gazdaságfejlesztési Konferencia
  Helyi Gazdaságfejlesztési Konferencia
  Józing Antal

  Fontos hozzátenni, hogy ez az ügy szintén politikai konszenzust tudhat magáénak, ugyanis a partnerek és támogatók között van a megyei önkormányzat is. A projekt szakmai partnere a szombathelyi PBN, akiknek laboratóriumáról nemrég lapunk is beszámolt Nyomtatott kaják és négydimenziós tárgyak? - A Zanati úton már kopogtat a jövő, kérdés, hogy ki hallja meg 2019. November 27. 20:06 .

  Az elképzelések szerint az itt képzett munkaerő majd új típusú, innovatív cégeket vonz a városba, az együttműködésre alapuló projekt pedig megnyitja a brüsszeli kasszákat is.

  Egyéb előadások

  A gazdaságpolitikai szekcióban Kondora Bálint megyei alelnök a TOP program megvalósulásáról, Bokányi Andrienn gazdasági bizottsági elnök pedig többek között a SMART-város elképzelésekről beszélt. Mindkét témára visszatérünk majd.

  A fórum második, vállalati szekciójában cégvezetők taglaltak szakági témákat, majd pódiumbeszélgetés következett.

  ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Tovább az oldalra