Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Merre tovább, Szombathely? – Helyi gazdaságfejlesztési fórum politikusokkal és cégvezetőkkel

Ha BMW-gyár nem is épül a városban, jelentős iránymódosulás várható. Sőt, már el is kezdődött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Az új városvezetés tudja, hogy nincs nála a bölcsek köve” – mondta bevezetőjében Horváth Attila fejlesztésekért felelős alpolgármester az első helyi gazdaságfejlesztési fórumon, amelyet csütörtökön tartottak a szombathelyi Tóvendéglőben.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A rendezvény annyiban mindenképpen különbözött a korábbiaktól, hogy a helyi gazdasági élet szereplői mellett megjelentek a politikusok is, ami önmagában is jelzi, hogy valami elmozdult a helyéről.

De egyelőre még csak az alpolgármesteri bevezetőnél tartunk, melyben az is elhangzott, hogy városvezetés egy „élhetőbb, emberbarátibb, zöldebb és jobb” Szombathelyt szeretne építeni.

Majd jött a „holnap városa, a jelen valósága” – szlogen, amelyet minden bizonnyal sokszor hallunk még a jövőben - mint ahogy hallottuk mi is a prezentációk alatt.

A rendezvény egyik sarokköve mindenképpen Nemény András előadása volt. Talán most először fordult elő a város legújabb kori történetében, hogy a polgármester egy jelentős, nyilvános rendezvényen vázolt jövőre vonatkozó elképzeléseket a helyi gazdasági élet szereplőinek, együttműködésre és együttgondolkodásra kérve őket.

Helyi Gazdaságfejlesztési Konferencia
Nemény András
Józing Antal

Hogy ennek mennyi a kommunikációs értéke és valóságban hogyan lesz majd megtöltve tartalommal, az a jövő zenéje, mindenesetre a tény több mint szimbolikus, és egyben komoly irányváltást jelez a város gazdasági irányításában.

Csomópontok

A polgármester szerint a városnak négy tartópillére van:


*Egészségügy, szociális kérdések
*Oktatás, kultúra, sport
*Közlekedés
*Gazdaság

Nemény minden témáról beszélt egy keveset, amelynek a részleteire nem térnénk ki, annál is inkább, mert ezek jó része (kultúra, sport, civilek stb.) elhangzott egy közelmúltbeli sajtótájékoztatón „Hát itt tartunk most” – A szombathelyi városvezetés helyzetjelentést adott January 21. 15:21 – ehelyett önkényesen kiemelünk néhány csomópontot és érdekességet.

 • A 2020-as költségvetésnek nyertese az egészségügy lesz. Ezen belül is a háziorvosi rendszerre, a Markusovszky kórházra, az új egészségügyi ellátóközpontra és a sürgősségi ügyeleti ellásra fókuszálnak.
 • Közösségi bérlakási rendszert alakítanak ki, és ez megjelenik majd a költségvetésben.
 • A polgármesteri előadásban több összefüggésben is elhangzott az ELTE neve, és az együttműködés már messze nemcsak a támogatási pénzösszegre (200 millió forint) korlátozódik.
 • A közlekedés azért szerepel külön pillérként, mert túlmutat önmagán. 70 millió forintot már elkülönítettek egy stratégia kidolgozására (ebben része van a korábbi városvezetésnek). A helyi szereplőket (rendőrség stb.) is bevonják a tervezésbe.
 • A tömegközlekedést is átalakítják, új menetrenddel és átszervezéssel, közben átgondolják a buszok ügyét is, menet közben kiderült ugyanis, hogy vannak kérdőjelek az elektromos járművek körül.
 • „Az biztos, hogy semmi sem biztos” – jellemezte a város gazdasági és pénzügyi helyzetét meghatározó autóipart Nemény András, hozzátéve, hogy szerinte még most sem dőlt el teljesen, milyen irányba indul el az ágazat.
 • Összefügg a gazdasági bizonytalanságokkal, hogy munkahelyet megtartó alapban is gondolkodnak, akár kormánypénzeket is csoportosítanak ide.
 • A város partnerekben és hálózatokban gondolkodik. A városok közük Győr, Zalaegerszeg, Sopron és Graz neve hangzott el.
 • Új gyártó ágazatokat is szeretnének Szombathelyre hozni, építve a természeti adottságokra: ilyen például az erdők (Falco-bővítés) és a gyógyvizek.
 • Nagy lehetőség van az egészségiparban (PTE, Markusovszky, egyéb új szereplők).
 • A város tulajdonában van egy 15 hektáros új iparterület (Sárdi-ér), ahol 12 építési telek van előkészítve, emellett számolni lehet az északi ipari parkkal is.
 • Külön foglalkoznak majd a helyi kis- és középvállalkozásokkal (ennek módjáról nem hangzottak el konkrétumok).
 • Politikai hidak

  Nemény András közölte: két alkalommal is találkozott Hende Csaba országgyűlési képviselővel, akivel egy együttműködési megállapodást is aláírt. A polgármester nem szeretné, ha a cégeknek „viszonyulnia kellene ide vagy oda”, Hende Csaba pedig megígérte, hogy mindenben odaáll a város elképzelései mögé.

  Helyi Gazdaságfejlesztési Konferencia
  Nemény András
  Józing Antal

  A város embere elmondta: az utóbbi időben 5-6 kormányzati szereplővel is találkozott, mindenhol fogadták, és amikor megegyeztek a konkrétumokban, azok meg is valósulnak.

  A pártpolitikát ki akarjuk kapcsolni a várossal kapcsolatos kérdésekből – hangzott el.

  Digitalizációs központ

  Az Éljen Szombathely! választási programjában már felbukkant a digitalizációs centrum elképzelése, és most lassan kezd körvonalazódni, hogy mire is gondoltak.

  Elébe menve a technológiai és a munkaerőpiaci változásoknak, egy digitális oktatóközpont létesülne a városban.

  Helyi Gazdaságfejlesztési Konferencia
  Helyi Gazdaságfejlesztési Konferencia
  Józing Antal

  Fontos hozzátenni, hogy ez az ügy szintén politikai konszenzust tudhat magáénak, ugyanis a partnerek és támogatók között van a megyei önkormányzat is. A projekt szakmai partnere a szombathelyi PBN, akiknek laboratóriumáról nemrég lapunk is beszámolt Nyomtatott kaják és négydimenziós tárgyak? - A Zanati úton már kopogtat a jövő, kérdés, hogy ki hallja meg 2019. November 27. 20:06 .

  Az elképzelések szerint az itt képzett munkaerő majd új típusú, innovatív cégeket vonz a városba, az együttműködésre alapuló projekt pedig megnyitja a brüsszeli kasszákat is.

  Egyéb előadások

  A gazdaságpolitikai szekcióban Kondora Bálint megyei alelnök a TOP program megvalósulásáról, Bokányi Andrienn gazdasági bizottsági elnök pedig többek között a SMART-város elképzelésekről beszélt. Mindkét témára visszatérünk majd.

  A fórum második, vállalati szekciójában cégvezetők taglaltak szakági témákat, majd pódiumbeszélgetés következett.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Gazdaság

  Hirdetés