Egyelőre békén hagyja az állam a büki és a sárvári fürdőt

Azt mondják, az egy régi terv volt, de Brüsszel miatt már nem aktuális.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Megszerezné az állam a fürdők egy részét 2023. January 24. 14:29 a Telex értesülései szerint a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nevével fémjelzett növekedési és versenyképességi kabinet azon tanakodott, miképpen lehetne kisajátítani a nagyrészt önkormányzati tulajdonban levő fürdőket.

Az indok pedig, hogy a koronavírus-járvány és az azt követő energiaválság miatt komoly finanszírozási és működési problémák jelentkeztek a közfürdőknél és a gyógyfürdőknél. Ezért úgy gondolták, „érdemes lenne újragondolni a fürdők tulajdoni viszonyait”.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az állam átvenné a fürdők egy részét, mert szerintük náluk jobb helyen lennének, miután az amúgy is sanyargatott önkormányzatoknak nincs elég pénzük a fürdők energiaszámlájára.

www.bukfurdo.hu

Szerdán viszont kiderült, hogy már nem aktuális ez a terv, méghozzá az EU miatt, mert 2022 novembere óta nem támogatják uniós forrásból a nagyobb fürdőkkel kapcsolatos energetikai és szolgáltatásfejlesztési beruházásokat. Ez a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Telexnek küldött válaszából derült ki. Mint írják:

„tájékoztatjuk Önöket, hogy a cikkben említett munkaanyag már nem aktuális, mert időközben a fürdők Brüsszel kérésére kikerültek az operatív programból”.

A lap hozzáteszi, hogy a GFM korrekt levelet írt: egyrészt nem cáfolta, hogy felmerült egy ilyen gondolat és készült hozzá munkaanyag is, másrészt azzal nyugtatta az esetleg érintett önkormányzatokat, hogy ez a terv már nem aktuális. Ennek oka pedig nem más, mint Brüsszel.

Sárvár és Bük is célkeresztben

A lap úgy tudja, hogy a munkaanyag több részegységbe csoportosította a hazai vizes létesítményeket, a teljesség igénye nélkül megkülönböztetett gyógyfürdőket, élményfürdőket, közfürdőket, strandokat, uszodákat, tanuszodákat.

A program ezek közül a 92 turisztikai célú fürdőre fókuszált, de ezen belül is voltak nemzetközi, nemzetközi regionális, országos és térségi jelentőségű fürdők. A munkaanyag 4 fürdőt sorolt a nemzetközi szintűbe (Hévíz, Gellért, Széchenyi, Rudas) és 31-et a nemzetközi regionális klaszterbe, köztük

a büki és a sárvári fürdővel.

Mészáros D. Zsolt

Kisajátítás, vétel, koncesszió – Van bőven megoldás

És bár most elvileg nem aktuális, de annak, hogy az államhoz kerüljenek a fürdők, többféle módja is lehet: kisajátítás, vétel, koncesszióba adás. Azt írják, a kormány vélhetően a gazdaságosan működtethető, turisztikailag jelentős fürdőkre utazik, hiszen azokat érdemes megkaparintani; amelyek viszont nem ilyenek, azok maradhatnak az önkormányzatnál.

A lap szerint

a kormány közvetlenül körülbelül 90 fürdőt vehetett célba a programban.

Egyébként több mint 400 fürdő van az országban, de ebből csak 35-nek van érdemi turisztikai jelentősége – írják.

Egyébként az, hogy nehéz fenntartani a fürdőket és uszodákat, nem lehet új hír olvasóink számára. Nemrég ugyanis 34,5 millió forintot ítélt meg a kormány Szombathelynek a fedett uszoda működtetésére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet