Ennek is vége: bontják a Red King Pubot a Március 15. téren

A pilléres sarokház szebb napokat is látott földszinti helyisége ismét tulajt cserélt. Kíváncsian várjuk, mi lesz a Vörös király sorsa.

Reggel munkába jövet meg kellett állnom egy percre a szombathelyi Március 15. téren, mert nem voltam biztos benne, hogy jól látom, amit látok. A Red King Pub ablakai és falai eltűntek, a támpillérek mögött már csak egy hatalmas lyuk tátong a falban, benne törmelékkupacok.

A Red King Pub

Szombathelyen a Március 15. tér pilléres sarokházának földszintje emblematikus helyiség Boldogult úrfikorunkban (18.) - Keringőakvárium 2020. July 04. 19:20 a város történetében. A hely keringő cukrászdaként kezdte pályafutását, volt is nagy népszerűsége, ami azután sem kopott meg, miután jelleget és vendégkört váltott.

A név maradt, de cukrászdából presszó lett, és ezután itt váltotta meg a világot az összes gimnazista órákat töltve egy kóla mellett a szuper modern műbőr fotelekben ülve.

A Keringő
Facebook

Kozma Gábor, aki maga is aktív résztvevője volt a rendszerváltás szombathelyi eseményeinek, egy emlékséta alkalmával Vajon miért mindig egy kocsmában kezdődtek a politikai változások? 2020. November 04. 17:16 elmesélte, hogy annak idején a Lenin-szobor letakarásának ötlete itt pattant ki a fejekből, de a helyi ellenzék programját is itt szerkesztették.

A kilencvenes évek elején az italbolt már Akvárium néven futott, a hely azonban továbbra is megmaradt a fiatalok és a fröccsös munkásosztály törzshelyének. Ezután visszatért a Keringő név, és jöttek a csattogó, csilingelő, zörgő-zizegő játékgépek, a meló után kikapcsolódni vágyók és az iskola után világmegváltó terveket szövögető diákok pedig mentek.

A helynek volt még egy utolsó kétségbeesett kapálózása, hogy a felszínen maradjon, Red King Pubra keresztelődött Helyek: Söröző a Vörös Királyhoz 2000. September 01. 02:24 és próbált nagyon széles réteget megcélozni, de nem jött össze. 2013 óta a sarokház földszintje üresen tátong arra várva, hogy valaki megvásárolja és felvirágoztassa.

Tudna mesélni a hely
Józing Antal

Mi lesz itt ezután?

Régi fotók alapján kikerestem azt a telefonszámot, amit az „eladó” tábla alatt tüntettek fel a még álló Red King Pub logó cégér alatt. A férfi, aki felvette a telefont, arról tájékoztatott, hogy már nem ő a tulaj, eladta a helyet, arról pedig nem tud semmit, hogy mi készül az egykori pub helyén.

Visszamentem a sarokházhoz, hátha a munkások segítenek kideríteni. Kértem, hogy beszélhessek a tulajjal, az egyik férfi pedig jelezte, hogy egy pillanat türelmet kér, hátra megy és szól neki. Egy perc múlva kijött egy fiatalos fickó, de sietve csak annyit mondott, hogy nem ér rá, és amúgy sem szeretné még elárulni, mi készül a sarokház földszintjén.

Már a falak se állnak
Telefonos fotó

Abban sem vagyok biztos, hogy a tulajjal beszéltem, mivel ennél a két mondatnál többet nem szánt rám, és sajnos azt sem sikerült megtudnom, hogy mi lesz a Keringő cukrászda következő reinkarnációja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Boldogult úrfikorunkban (18.) - Keringőakvárium

Volt egy-két este az új Keringőben aztán, ahogyan az Cseh Tamás után szabadon divatban volt filozófusokkal és világmegváltással, szeszekkel és lelkesedéssel.

Vajon miért mindig egy kocsmában kezdődtek a politikai változások?

Kozma Gáborral, a rendszerváltás egyik legaktívabb szombathelyi alakjával jártuk be a város ikonikus helyszíneit.

Helyek: Söröző a Vörös Királyhoz

A Vörös Király múltja a Keringő, jelene pedig - ne hagyjuk magunkat becsapni - a Red King Pub divat-ír, pénztárca-apasztó, látszat-söröző.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely