16 év után elkészült a zanati kerékpárút, boldogságunk mégsem zavartalan

Egy építőmérnök hívta fel a figyelmet a magyar gyakorlatra.
„Az nagyon nem jó, hogy Magyarországon a bicikliutak egy része nem kap szegélyt, pedig tartósabbak és használhatóbbak lennének, kevésbé morzsolódnának, ha oldalról meg lennének támasztva.”

Ezt Szücs Gábor ismert szombathelyi építőmérnök, műszaki ellenőr mondta a telefonba még néhány héttel-hónappal korábban.

Akkor fel is jegyeztük a mondatot, hogy aztán most, mikor Szombathelyen hivatalosan is átadták Ez is eljött: Kedd délutántól teljes hosszában használható a zanati kerékpárút 2023. September 18. 15:22 a teljes zanati kerékpárutat a forgalomnak, eszünkbe jusson újra.

A mintegy 400 millió forintból épült, kétségkívül használható és látványos, de a még világítással is rendelkező út ugyanis szintén nem kapott szegélyt.

Mészáros D. Zsolt

Ez egyelőre nem látszik, mert a széleinél esztétikus kavicsszórással hozták szintbe az aszfaltot, de nem nehéz megjósolni, hogy mi történik néhány éven belül, különösen azokon a szakaszokon, amelyek afféle kis töltésen épültek.

A kivitelező egyébként szép munkát végzett, ők bizonyára szívesen lerakták volna a szegélygerendákat, ha ez van a tervekben. És bizonyára a tervező is betervezte volna ezt az extrát, ha nem kell spórolni.

Márpedig a legtöbb esetben a takarékoskodás az oka ennek a megoldásnak, pedig a szegély – az építőmérnök becslése szerint – maximum 10 százalékkal emeli a költségeket.

A szegély elmaradása egyébként nemcsak a kerékpárutaknál jellemző, hanem a járdáknál is, ettől tűnnek még az újak is esetlegesnek, befejezetlennek, rendetlennek.

Mészáros D. Zsolt

A bő egy kilométer hosszú zanati kerékpárút kacskaringós története egyébként 16 éves Még az idén láthatjuk, ahogyan épül a zanati kerékpárút 2022. November 29. 11:32 , eddig tartott, míg az önkormányzati döntésből aszfalt lett.

A közel 400 milliós beruházásba az állam 300, az önkormányzat 98 millióval szállt be, így mindkét politikai oldal magáénak érzi a sikert. Ami nem baj, de halkan megjegyezzük, hogy mindkét összeg a mi befizetéseinkből csordogált vissza.

Most már csak az az apróság kell, hogy odafigyeljünk a szegélyre; no meg hogy a zanatiak nyeregbe pattanjanak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Video