Eddig: 1 654 863 / 3 000 000 Ft, 77 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Még az idén láthatjuk, ahogyan épül a zanati kerékpárút

Jövő nyárra lezárulhat a 15 éves történet. Ha minden jól megy.

Augusztus 18-án aláírták a zanati kerékpárút kivitelezési szerződését az Alpok Terra Kft.-vel.

A munkaterületet szeptember 7-én adták át, a szerződés szerint a vállalkozónak tíz hónap alatt kell megépítenie a kerékpárutat

- tudtuk meg a szombathelyi önkormányzattól.

Jelenleg a munkaterület és az ideiglenes forgalomkorlátozás előkészítése, a munkához szükséges anyag és eszköz beszerzése zajlik, a munka látványos része még az idén elkezdődik.

A kerékpárút átvezet majd a szombathelyi elkerülő úton is
Baráth Noémi

A zanati úti kerékpárút hiányzó szakaszának megépítése 380 millió forintba kerül. Ez 96 millió forinttal több, mint az állam által a kerékpárútra adott vissza nem térítendő támogatás. Most már biztos: végéhez közeledik a kalandos történet, megépül a zanati kerékpárút 2022. January 04. 15:59 Az ajánlat már a második közbeszerzési pályázatra érkezett, az első pályázatot június végén eredménytelennek nyilvánították, Csúszik a zanati kerékpárút építése, túl magas árat kérnek a kivitelezők 2022. June 22. 19:57 mivel túl magas árat kértek a kivitelezők.

Arra viszont számítani lehetett, hogy ha a második pályázatot sem fogadják el, akkor közben tovább emelkednek az árak. A szakemberek valószínűleg számoltak is ezzel, és ezért úgy döntöttek, hogy eredményesnek hirdetik a közbeszerzési pályázatot. Amivel elfogadták a magasabb árat.

A közgyűlés júliusban rendkívüli ülésen A szombathelyi rendkívüli közgyűlés tanulsága: mindenki kapaszkodjon abba, amije van 2022. July 19. 12:26 döntött úgy, hogy elfogadják a 380 milliós ajánlatot, a hiányzó 96 milliót pedig az önkormányzat hozzáteszi a kormányzati támogatáshoz. Így írhatták alá augusztusban a kiviteli szerződést, és kezdődhetett el a munka előkészítése.

Közel 15 éve kezdődött a történet

2008-ban jelentkezett egy vállalkozó az önkormányzatnál azzal, hogy meg akarja vásárolni a Zanati úti körforgalom és a Zanatra vezető régi út melletti területet, hogy oda üzleteket telepítsen. Ahhoz azonban, hogy építési engedélyt kapjon, az ingatlant belterületté kellett nyilvánítani, amire az önkormányzatnak van joga. A vállalkozó a belterületté nyilvánítást ezért kérte az önkormányzattól.

Egy kis része készen van a kerékpárútnak
Szilágyi József (telefonos fotó)

Az akkori közgyűlés azzal a feltétellel teljesítette a kérést, hogy a vállalkozó saját költségén építse meg a kerékpárutat a Zanati út végétől egészen Zanatig, és oldja meg az átvezetést a nagyforgalmú elkerülőn.

Hogy nyomatékot adjon a kérésnek, az önkormányzat jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanokra azzal, hogy azt leveszi, ha a vállalkozó teljesíti a feltételeket. Plusz 50 milliós óvadékot is kért, amit a vállalkozás el is helyezett egy bankszámlán. A vállalkozó alá is írta az erről szóló szerződést, az átminősítés megtörtént, több üzlet és gyorsétterem is épült a területen, ezek már régóta működnek.

A kerékpárútra készültek tervek is, az elkerülő út alatt eredetileg aluljárót terveztek a gyalogosoknak és a bicikliseknek. A vállalkozó viszont arra hivatkozott, hogy a közlekedési hatóság ezt nem engedélyezi, ugyanis a nagy kamionforgalom miatt az aluljáró megtelhet kipufogógázzal.

Újratárgyalás egyszer, kétszer... nyolcszor

2011-ben az új, fideszes városvezetés újratárgyalta a megállapodást, és a kerékpárút megépítésének határidejét 2018 májusáig kitolták. Egyúttal jelzálogjogot jegyeztek be a vállalkozó tulajdonában lévő közeli ingatlanokra, aminek az összege 510 millió forint volt.

Most itt van vége a kerékpárútnak
Szilágyi József (telefonos fotó)

2015-ben az akkori városvezetés sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az első, 750 méteres szakasz az év végéig elkészül, a második, Zanat városrészig tartó, mintegy egy kilométeres szakasz pedig 2016 decemberére lesz meg.

De az ígéretek akkor sem teljesültek, és ismét jöttek a módosítások. 2018-ban, a júniusi közgyűlésen Közgyűlés: hajléktalanügyek, zanati kerékpárút, költségvetésmódosítás, megszűnő mandátum 2018. June 25. 08:30 arról volt szó, hogy 2020 végéig megépíti a vállalkozó a bicikliutat, ami, persze, nem történt meg.

Később kiderült, hogy 2010 és 2019 között az akkori városvezetés nyolcszor tárgyalta újra és módosította a vállalkozóval kötött szerződést, de nem történt előrelépés.

Megelégelték a huzavonát

A 2019-ben hivatalba lépett új városvezetés azonban megelégelte a huzavonát. 2020 májusra kidolgoztak egy új szerződést, amiben a vállalkozásnak 2022. március 31. napjáig két ütemben ki kellett volna építenie a hiányzó szakaszt, járdával, közvilágítással együtt.

Ez is kerékpárút
Horváth Zoltán

Az előkészített szerződés azt is tartalmazta, ha a vállalkozó ezt nem teljesíti, 300 millió forint kötbért köteles fizetni az önkormányzatnak. Ennek biztosítékául jelzálogjogot jegyeztetnek be a vállalkozó tulajdonában lévő területekre 300 millió forint értékben 2030. december 31-ig.

A vállalkozó azonban a szerződés aláírásán nem jelent meg, azóta sem írták alá az új szerződést. Ezért az önkormányzat a korábban elfogadott jelzálogjog érvényesítésére pert indított, a keresetet a Szombathely Törvényszék május 30-án be is fogadta.

Nulla bevétel

2020 szeptemberében kiderítettük, Évek óta nulla bevétele van a zanati kerékpárút megépítésére kötelezett vállalkozásnak 2020. September 17. 11:33 hogy évek óta nulla bevétele van a zanati kerékpárút megépítésére kötelezett vállalkozásnak.

Végül 2020 szeptemberében eldőlt, Elkezdődött a vita: ki a felelős, hogy 12 évig nem épült meg a zanati kerékpárút 2020. September 04. 11:27 hogy az önkormányzat megépítteti a kerékpárutat, meg is kötötték a szerződést egy tervezővel a tervek elkészítésére, a teljes költségét mintegy 150 millió forintra becsülték.

A kerékpárút befejezésére pedig támogatást is sikerült szerezni, egy júliusi sajtótájékoztatón jelentette be Hende Csaba, Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre 2021. July 07. 15:42 hogy a kormány 1,2 milliárd forinttal támogat öt szombathelyi beruházást. Ezek között szerepel a zanati kerékpárút is, amire 300 millió forintot adott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Ehhez az összeghez kellett hozzátennie az önkormányzatnak még 96 millió forintot. A kerékpárút egyébként egy nagyobb fejlesztési csomag része, amihez az önkormányzat 249,2 millió forint többlettámogatást igényelt a Belügyminisztériumtól. Erre a kérésre még nem érkezett válasz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet