Továbbra is a munkaerőhiány okoz gondot a balatoni vendéglátásban. A Magyar Nemzet szerint idén nyáron is a szinte minden munkakörben jellemző munkaerőhiány lesz a legnagyobb problémája a turisztikai szolgáltatóknak. A külföldre vándorolt magyar munkavállalók részéről tapasztalható némi visszaáramlás a turisztikai munkaerőpiacra, ez azonban kevés - jelezte a lapnak Makkos Péter étteremtulajdonos.
Az is gondot okoz szerinte, hogy a mai fiatalok jelentős hányada nem bírja a vendéglátós munkával járó kötődést, a nem hagyományos időbeosztást vagy az olyan munkakörülményeket, hogy egy szakácsnak kánikulában, 40-45 fokos konyhában is kell dolgoznia.
Vágó Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Veszprém megyei elnöke szerint legfeljebb a nyári munkát vállaló egyetemisták, főiskolások és a nyugdíjasok menthetik meg a szezont.
Lehetőségek pedig bőven akadnak: szállodáktól, a szezonális kiskereskedelmi boltoktól, az élelmiszer-áruházaktól és a vendéglátóhelyektől bőven érkeznek ajánlatok, de keresettek az alkalmazottak a strandi munkákra.
És hogy mennyi a fizetés? Egy vendéglői konyha diákmunkásként alkalmazott kisegítője vagy egy „placcos” felszolgáló bruttó 400 ezer forintot kereshet havonta, egy szobalány vagy strandbüfés pedig ezerforintos órabérért dolgozhat az idén a Balatonnál.