Csúcstechnológia és ötcsillagos szállodák - Burgenland gazdasági felvirágzása részben az ott dolgozó magyaroknak köszönhető

A szomszédos régió talán jobban járt a rendszerváltással, mint mi. Minden hatodik munkavállaló magyar.

Sokat beszélünk arról, hogyan és miként alakult Magyarország sorsa a rendszerváltás után, mi az, amit jól, és mi az, amit rosszul csináltunk.

Arról azonban kevés szó esik, hogy mit nyert a vasfüggöny lebontásával a szomszéd, hogyan lett az Európai Unió perifériájából egy virágzó, gazdag tartomány.

Burgenland 1995 óta átlagosan 3,5 százalékos GDP-növekedést produkál
Pixabay.com

Ennek a történetét, hátterét világítja meg a közelmúltban kiadott Vas Megyei Gazdasági Magazin Telt házas regionális gazdasági csúcstalálkozó Szombathelyen, polgármesterrel és osztrákokkal 2019. November 27. 07:01 elemzése.

Jól jött nekik, hogy „szegények”

Ezek szerint néhány évtizeddel ezelőtt Burgenland (Őrvidék) elmaradott, periférikus területnek számított Ausztriában, és hiába voltak alacsonyak a fizetések, a határmentisége miatt kevés befektető látott benne fantáziát.

Már a vasfüggöny lebontásával megváltozott a tartomány helyzete, de az igazi fellendülés az uniós csatlakozással (1995) indult be, ugyanis a viszonylagos elmaradottsága miatt a legmagasabb támogatottságú kategóriába (Cél-1) került.

Számítások szerint 1995 és 2020 között Brüsszelből mintegy 1,5 milliárd euró érkezett , amihez még jócskán hozzátett az osztrák állam és a tartományi kormány, így összességében mintegy 6 milliárd euró támogatási összeggel lehet számolni.

Ráadásul ezt az irdatlan összeget láthatóan okosan is használták fel.

Technológiai centrumok

Burgenland úgy gondolta, a technológia fejlesztése jelenti az egyik kiugrási lehetőséget. Az elmúlt időszakban hat technológiai centrumot és négy új gazdasági parkot hoztak létre , így aztán csúcstechnikai vállalkozásokat (LED- és lézertechnológia, élelmiszereredet-elemzés stb.) sikerült bevonzani, és a jövőben tovább dolgoznak az innováció és a kutatás-fejlesztés erősítésén.

De a meglevő kisebb-nagyobb vállalkozásoknak is jutott szépen a fejlesztési pénzekből.

Fürdők és luxusszállodák

A másik nagy fejlesztési irány az idegenforgalom volt, azon belül is a minőségre mozdultak rá. Fürdőket és exkluzív, 4-5 csillagos szállodákat építettek , amelyekben 1995 óta a vendégéjszakák száma négyszeresére emelkedett (jelenleg évi 1,8 millió), az ágazatban dolgozók száma pedig megduplázódott.

Egy burgenlandi sokcsillagos szálloda
Tánczos Mihály

Érdekes, hogy mi, magyarok is előszeretettel megyünk burgenlandi szállodákba. A statisztikai adatok szerint honfitársaink évente 45 ezer vendégéjszakát töltenek a szomszédban .

Energetikai függetlenség

Majdnem hihetetlen, de igaz: Burgenland 2014 óta teljes egészéből megújuló energiaforrásokból fedezi energiaigényét , sőt még marad is belőle.

És a jövőben további euromilliókat fektetnek ilyen jellegű beruházásokra.

Sok pénzt hagyunk ott - Megfordult bevásárlóturizmus

Az idősebb korosztály még jól emlékszik arra az időre, amikor az osztrákok tömegével érkeztek a nyugat-dunántúli városokba, és komoly pénzeket hagytak az itteni boltokban és szolgáltatóknál.

Nos, mindez megfordult, és a számok mellbevágók.

Egy néhány évvel ezelőtti adatsor szerint míg a burgenlandi vásárlók egy év alatt mindössze 16 millió eurót hagynak Magyarországon, addig ez fordítva 120 millió euró . Azaz bevásárlóturizmusban ma már 104 millió euró a különbözet Burgenland javára.

Azt is megértük, hogy átjárunk élelmiszerért Burgenlandba
Garai Antal Atom

Ez részben persze azt is jelzi, hogy több pénzünk van, de valamit mégsem csinálhatunk jól, ha hozzátesszük, hogy a magyarok főként élelmiszereket (!) vásárolnak a határ túloldalán.

Részben a magyaroknak köszönhető a siker

A külföldi, különösen a magyar munkavállalók nélkül Burgenland gazdasági fellendülése ebben a formában nem lett volna lehetséges” – olvasható a kiadványban, ahol konkrét számokat is találunk.

Jelenleg legálisan 16 600 magyar dolgozik a szomszédban (az összes külföldi 62 százaléka), ami azt jelenti, minden hatodik-hetedik munkavállaló magyar. Legtöbbjük az idegenforgalomban és az építőiparban dolgozik, jellemzően Nyugat-Magyarországról származik és 61 százalékuk naponta ingázik.

Ez az a munkaerő egyébként, ami annyira hiányzik nálunk helyi cégeknek.

Már Ausztriában se ők a legszegényebbek

1995 óta Burgenland évente átlagosan 3,5 százalékos GDP-növekedést produkált , ami regionális szinten mára évente 9 milliárd eurót jelent, másrészt azt, hogy gazdaságilag már nem ez az utolsó osztrák régió.

Az is tanulságos, és fontos lehet a jövőben, hogy – Vas megyével ellentétben - nem függenek néhány nagyvállalkozás gazdasági sikerétől, ugyanis a gazdasági szerkezetben fontos szerepet játszanak a kis- és középvállalkozások is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság