Ami neked már hasztalan, azzal akár jót is tehetsz

Charity Shop adománybolt nyílt Szombathelyen, a "mindenki jól jár" üzletpolitika jegyében.

Kedden reggel Charity Shop nyitott Szombathelyen a 11-es Huszár úton (pontosabban a Gödör étterem és a volt élelmiszerüzlet közt, térképen itt). A Charity Shop működési elve nagyon egyszerű, az is jót tesz, aki ad, és az is, aki vásárol. A szombathelyi bolt megnyitóján Szabó Tibor színművész is részt vett, aki a szalag átvágása előtt még elmondta, hogy mindenki körbenézhet otthon, ő is több zsáknyi adományt talált, ami másnak még hasznos, de neki már nem kell.

Közösségi bolt nyílt Szombathelyen
Rövid bábszínházi performansszal kezdődött a megnyitó
Bonyhádi Zoltán

Aki adományozni akar, beviszi a már nem használt, de mások számára értéket képviselő tárgyát, és ingyen átadja - legyen az ruha, műszaki cucc, könyv és hasonlók. Ezt az üzlet kedvezményesen beárazza, majd továbbértékesíti, a működési költségek után fennmaradt hasznot pedig jótékony célra használják fel. Így mindkét fél nyer. A Zala megyei Charity Shop üzletek az elmúlt két évben 2 461 000 forint értékben támogattak helyi célokat és szervezeteket. 12 új munkahelyet teremtettek, ebből 9 helyet megváltozott munkaképességű munkavállaló tölt be. 10 tonna ruhát és cipőt adományoztak karitatív szervezeteknek, akik azt rászorulókhoz juttatták el.

Közösségi bolt nyílt Szombathelyen
Szalagátvágás családias hangulatban
Bonyhádi Zoltán

A szombathelyi üzletben körbenéztünk a megnyitó után, láttunk sok mindent. Rézkarcgyűjteményt, rengeteg könyvet, nyomtatókat, monitort, bakelitlemezeket, cipőket és ruhákat. Egy-egy korábbi, jó állapotú National Geographic újsághoz már kétszáz forintért hozzá lehet jutni. Kedvencünk egy írógép volt, amit rögvest megvennénk, de úgy gondoljuk, akkor kicsit nehézkesebben jutnának el cikkeink az olvasókhoz.

Közösségi bolt nyílt Szombathelyen
Bonyhádi Zoltán

Mik kerülhetnek a polcra?

Könyvek, képeslapok, újsággyűjtemények, térképek, taneszközök, ruhanemű (tisztán, kivasalva), cipők, szandálok, műszaki cikk (tv, rádió, számítógép, hajszárító, mosógép, hűtő, mikró, hanglemezek, kazetták, szobabicikli, súlyzók, tornaszerek, gyermek és felnőtt kerékpárok stb.), képek, művészeti alkotások, szobrok, vázák, képkeretek, dísztárgyak, gyermekjátékok, háztartási eszközök, illetve lényegében bármi, az adományozók fantáziája szerint. Az üzletben az adományokat szigorúan minősítik, és csak a legjobb áruk kerülnek forgalomba. A közösségi bolt által forgalomba nem hozott termékeket továbbadják karitatív szervezeteknek, önkormányzatoknak, akik szétosztják a rászorulók közt.

Az Adomány Pont / Közösségi bolt nem az első az országban, Zalaszentgróton, Nagykanizsán és Zalaegerszegen is nyílt már egy-egy korábban, hogy csak a Nyugat-Dunántúlt említsük. Az első adománybolt 1941-ben nyitott Londonban, Angliában azóta már több mint nyolcezer üzlet van.

Közösségi bolt nyílt Szombathelyen
Majdnem minden kapható
Bonyhádi Zoltán

Ezek az üzletek a pályakezdőknek, diákoknak a szakmai gyakorlat megszerzéséhez, az idősebb korosztálynak a szabadidő eltöltéséhez, a munkanélkülieknek a munka világába történő visszailleszkedéséhez is biztosítanak lehetőséget, és aktívan segíthetik az egészségügyi műtéteken átesettek rehabilitációját is.

Az Adomány Pont nem "lomis", csak tiszta, jó és azonnal használható állapotban fogadjuk be az adományodat! Kezeld úgy, mintha a barátodnak, testvérednek adnád! - hívja fel a figyelmet egy szöveg a kirakatban.

Az üzletekben folyó munkáról naponta, az elért eredményekről a hét első napján, a www.facebook.com/AdomanyPont oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál