Cigánytelep kívül-belül, Rábahídvégen (fotóriport)

Amikor munkatársunkat figyelmeztették, hogy a közelébe se menjen a Rába melletti cigánytelepnek, akkor ő a fejébe vette, hogy a közelébe megy. Így képeinkkel most Olvasóink is bepillantást nyerhetnek egy rábahídvégi cigány közösség életének kis szeletébe.

Költöznének

A hídvégi cigánytelep közvetlenül a Rába mellett, a híd Vasvár felőli oldalán található. A túlparton ránézésre is sokkal szebb, komfortosabb házak állnak. Tulajdonosaik nem rejtik véka alá, nem örülnek igazán a szomszédságnak és ezt a szomszédok életmódjával magyarázzák. Nehéz ugyanis szó nélkül elmenni a rendszeresen a Rábába öntögetett szemétkupacok és az olykor terjengő szagok mellett, vagy látni azt, hogy a falu felőli oldalról szanált, másik oldalon felépített ivóvízkútból órákon át ömlik a víz, csak azért hogy ha valaki megszomjazik a telepen, akkor hideg vizet ihasson. A túlpartról állítólagosan szórt átkok sem a jószomszédi viszonyt erősítik.

A rábahídvégi roma-telep
A rábahídvégi roma-telep
Tánczos Mihály
A Rába másik oldalán élők sem ragaszkodnának a cigánytelephez, ők szívesen költöznének, csak mint mondják, nincs hova. Illetve lenne hova, de azokat a lakásokat a polgármester nem utalja ki nekik. Pedig – magyarázzák – a Rába melletti házak dohosak, vizesek, egészségre ártalmasak. Sokan asztmásak a romák közül, már egészen kis kortól és pl. ez is hátráltatja őket a munkavállalásban. Ennél mélyebbre azonban most nem kívánunk belemenni a részletekbe, hiszen csak háznézőbe érkeztünk.

Szeméthalom a ház előtt

A híd melletti földúton leballagva ahhoz a lomis házhoz érkeztünk elsőként, amelyről blogunkban már írtunk. Két hölgy tudakolja jövetelünk célját, ők csitítják a kutyákat is, majd beljebb invitálnak. Az első utunk a telep végén álló házhoz vezet, amelynek tulajdonosa - egy idős cigányasszony - éppen kórházban van. Kísérőink panaszkodnak a koszra és a látvány valóban megdöbbentő. A ház előtt hatalmas szemétdomb, de a nyitott ablakon benézve is hasonló látvány tárul a szemünk elé, a szagok is gyomorforgatóak, így innen szinte menekülünk.

A rábahídvégi roma-telep
A tulajdonos nem találta a porszívót
Tánczos Mihály

A házak jellemzően tapasztottak, rossz állapotúak, a Rába egy pillanat alatt elvinné őket, de erre az idei nagy árvíznél sem került sor. A következő házba belépve már rendezettebb kép fogad minket, de a nyomor szembetűnő látványát kissé árnyalja a szemétkosár tartalma, ahol márkás édességek és nassok zacskói hevernek. A falon hangyák masíroznak tömött sorokban, velük a ház lakói nem tudnak mit kezdeni. A szobában, amit sokan használnak alvásra, minden talpalatnyi helyet kihasználtak a ruhák, háztartási eszközök elhelyezésére. Kis ösvényeken lehet megközelíteni az ágyat. A falon látszik, hogy télen bizony kormol a kályha, de a cigarettafüst is megtette a magáét.

A rábahídvégi roma-telep
Még több kép a romatelepről
Tánczos Mihály

Tiszta udvar, rendes ház

Egy kék felsős anyuka a saját házába is beinvitálta a fényképezőgépes embert. Itt az eddig látottakhoz képest teljesen más kép fogadott minket. Rend és tisztaság. A bútorok lomizásból vannak - avatott be a részletekbe a hölgy, aki azt is hozzátette, a lehetőségekhez képest igyekeznek normális körülményt teremteni a gyerekeknek, hiszen a szegénység nem egyenlő a kosszal és mocsokkal. A kisfia azonban súlyos asztmás beteg, ezért leginkább a Rába közelségét okolja, a dohos falakat, szúnyogokat és az egészségtelen vizet, ami a telepet ellátja. Pénz azonban nincs a költözésre. A munkavállalásnál legutóbb azon bukott a mutatvány, hogy a család nem tudta volna kifizetni a buszbérletet, a munkát kínáló cég pedig nem volt hajlandó megelőlegezni az első havi bérletet.

A rábahídvégi roma-telep
Egy rendezett lakás a telepen
Tánczos Mihály

Az sem jó ajánlólevél, hogy cigányok vagyunk. Hiába keresek én munkát, ha már ránézésre eldöntik rólam, hogy roma vagyok, ezért biztosan nem alkalmaznak. Pedig ha lenne lehetőségem bizonyítani, akkor látnák, hogy tévesen ítélnek elsőre. A telepről úgy tudnánk kiszakadni, ha lenne munka és abból pénz, amiből vehetnénk egy kis házat valahol a faluban. Egészségesebbet, mint ahol most lakunk. A pénz nagy része most gyógyszerekre megy el, ezt a gyerektől nem lehet megspórolni. Amíg nincs munka, addig marad a lomizás, de ez is egyre kevesebbet hoz a konyhára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szanálták a híres-hírhedt házakat a Körmendi úton

Bontatlan gyógyszerek, kutyabőr, döglött patkány színesíti a látványt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló