Covidkuss: a magyar ellenzék szégyene - Jegyzet!

"Tíz hónapja zajlik a magyar vendéglátóipar kivéreztetése."

Tíz hónap. Ennyi ideje nyögjük szabadságjogaink nyírását annak okán, hogy száműzzünk végre a vérbe egy vírust, ami képes csúnyán megfektetni egy emberi szervezetet, amiben kevesebb a szufla az átlagnál. Ennyi ideje gyűrögetjük régen cserére szoruló maszkunkat, offiszolunk jobb esetben otthonról, csináljuk a négy fal között, amit csinálhatunk.

Tíz hónap: egy másik olvasatban ennyi ideje zajlik a vendéglátóipar kivéreztetése. Radikális szóhasználat, igen, nem is élnék vele, ha a kormány, mint minden tisztességes európai országban, tisztességesen a szektor hóna alá nyúlt volna. Csakhogy amikor vállalkozó barátok arról számolnak be, hogy a beígért (és egyébként önmagában, a járulékfizetés elengedésével együtt is csupán töredezett mankónak tekinthető, hiszen bérleti díj, rezsi és egyéb költségek is vannak a világon) bértámogatás valahogy hosszú hetek, esetenként hónapok óta nem képes megérkezni, cserébe rendes tájékoztatás sincs, ami ordas nagy kibaszás azokkal, akik amúgy szeretnék megtartani a munkavállalóikat - nos,

ebben a helyzetben nehéz lenne nem egy komplett szakma lassú leöléséről beszélni, amiben egyébként a magyarok 13 százaléka, félmillió ember dolgozik.

De inkább már csak dolgozott.

És mit csinál ebben a helyzetben a hazai ellenzék? Jobbára semmit. Az asszonyság-gate és a kínaivakcina-sikoltozás közepette éppen emberek tízezrei kerülnek padlóra, ha valamikor, akkor most illene szociálisan érzékeny baloldaliként felkérdezni a kormányt, hogy hol van egy rendes mentőcsomag, nem csak ilyen ímmel-ámmal odavetett féltámogatáska, potkívánok. Aztán lehetne egy kicsit szabadságpárti liberálisnak is lenni, és megérdeklődni, hogy ha viszont ez nincs, akkor milyen módjai nyílhatnának meg egy átgondolt lazításnak.

Mondom, jobbára. Mert egyvalaki meg merte pengetni az újranyitás húrjait. Ínfeszítően kínos ezt leírnom az ujjaimmal, de 2020 januárjában az egyetlenegy, a feljebb vázolt nyomorú helyzetben értelmes politikusi beleállás a témába - tehát a korlátozások azonnali enyhítésére irányuló javaslat - nem mástól érkezett, mint a Nagy Nemzeti Gyerekkönyvdarálótól, a legvállalhatatlanabb politikai alakulat vezéralakjától, Dúró Dórától.

Hát itt tartunk. Nem tudom, mi a szürreálisabb: hogy egy fasisztoid párt egyik feje lép fel fasisztoid túlkorlátozások ellen, vagy hogy plázákban, bevásárlóközpontokban, svéd bútoráruházakban szabad egymás nyakán hömpölyögni, míg az étterem, ahol pont megoldható lenne a távolságtartás okos ültetéssel, le van reteszelve. De most lemegyek sétálni egyet este nyolc után, és kitalálom. Szerencsére a brianstorming komoly munka, úgyhogy törvényt sem szegek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény