Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Befejeződött a sok gonddal járó csatornafelújítás Szombathelyen

Sikerült eredményesen lezárni a beruházást, és plusz pénzbe sem került.

Tavaly sokszor foglalkoztunk a szombathelyi csatorna-felújításokkal, ezek mintegy másfél éven keresztül zajlottak. Az uniós támogatásból finanszírozott projekt nem volt probléma nélküli, sok volt a lakossági panasz, több helyszínen is problémák voltak a kivitelezéssel.

A tervben szereplő nyolc szakaszból kettőn probléma nélkül haladtak a munkálatok, így már tavaly februárban elkészült a Stromfeld és Joskar-Ola lakótelepen is az új csapadékvíz-elvezető rendszer. A maradék hat helyszínen viszont több gond is adódott, lapunkat is felkeresték jó páran, és az önkormányzatnak is küldtek leveleket az áldatlan állapotok miatt. A városvezetés a tavaly novemberi közgyűlésre be is vitte az ügyet.

Szent Imre Herceg utca felújítása
Mészáros D. Zsolt

A Szatmár utca, a Rumi út, az Olad falu és a Szent Imre herceg utca kapcsán kiemelkedően sok lakossági bejelentést kaptak, melyek közül két lakossági levelet nyilvánosságra is hoztak. Az oladiak nyílt levele lapunkhoz is eljutott, ebben azt kérték, hogy függesszék fel a csatorna-felújítást, mert a munka minősége elfogadhatatlan. A levelet ide Nyílt levélben követelik az oladi lakók, hogy függesszék fel a csatorna-felújítást, mert ez a munka elfogadhatatlan 2019. October 09. 14:16 kattintva elolvashatják.

Feltört kapubejárók a Szatmár utcában tavaly szeptemberben.
Olvasó

A Rumi úton Nagyon komoly gondok vannak a Rumi úti csapadékvíz-elvezetéssel 2019. July 18. 18:22 a négy méteresre épített bejáró sokaknak szűk volt, ráadásul 40-50 centiméteres hídfejeket építettek a széleikre, ezek miatt pedig még nehezebben lehetett ki- és behajtani az autókkal. A hibát szerencsére hamar orvosolni is kezdték, de sok helyen nem jártak ilyen jól a lakók.

A Szatmár utcaiak Nem tudnak ki- és behajtani a hétvégén a lakók a szombathelyi Szatmár utcában 2019. September 28. 12:03 viszont szeptemberben arról számoltak be, hogy a munkások egyszer csak mindenféle figyelmeztetés nélkül feltörték a kapubejárókat, emiatt pedig nem tudtak ki- és bejárni saját udvarukba. Itt is négyméteresek a bejárók, amik ugyancsak szűknek bizonyulnak nem kevés ember számára. Ezt a lakók nem csinálhatják meg maguk, mert megbüntetik őket. Igaz, engedélyt tudnak szerezni a munkálatokhoz, de az nem éppen olcsó, ráadásul csak a csatornarekonstrukciót végző kivitelező szélesítheti ki a bejárót.

Áchim András utca csatornázás
Mészáros D. Zsolt

A csapadékvíz-elvezetési anomáliák egyébként már szóba kerültek Szombathely új városvezetésének első sajtótájékoztatóján, Egy jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket - jelentették ki egy mai sajtótájékoztatón 2019. November 13. 14:21 ahol bejelentették, hogy megvizsgálják a problémás helyszíneket. Tóth Kálmánt, a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság elnökét kérték fel erre a feladatra.

A tavaly novemberi közgyűlésen aztán úgy döntöttek, hogy külső szakértőt bíznak meg Külső szakértővel akarja megoldani az önkormányzat a csapadékvíz-elvezetési problémákat Szombathelyen 2019. November 27. 16:39 a munka felülvizsgálatával, ezek után gördülékenyebben haladt a munka.

Levágják a túl magas hídfejeket a Rumi úton.
Tóth Kálmán

Szeptember 15-én, szerdán a városházán bejelentették, hogy befejeződött a projekt. Összesen 8 942 méter bel- és csapadékvíz-védelmi létesítmény újult meg a városban, összesen 783 millió forint uniós támogatásból.

A helyszínek és a pontos adatok:

 • Szombathely, Rumi út 1760 m
 • Szombathely, Stromfeld lakótelep csapadékvíz átkötés Bárdosi Németh János utcával párhuzamos közműsáv) 286 m
 • Szombathely, Joskar-Ola városrész csapadékvíz átkötés (Őrség utca folytatása) 296 m
 • Szombathely, Szent Imre herceg utca 833 m
 • Szombathely, Erdei Iskola utca – Lőportár utca – Nárai utca 1506 m
 • Szombathely, Dozmat utca – Achim András utca – Bárdos Alice utca – Komlósi Ferenc utca 1728 m
 • Szombathely, Szatmár utca 1296 m
 • Szombathely, Mérleg utca 1237 m
 • Mi azért megkerestük Tóth Kálmánt, aki kérdésünkre elmondta, a lakossági panaszokat és a kivitelezési problémákat megoldották, és ez nem került plusz pénzébe az önkormányzatnak. Ahol plusz költségek merültek fel, ott azok a kivitelezőt terhelték – mondta a képviselő.

  Megjegyezte, nem kellett többletmunkát elrendelni, a vállalkozó tett néhány plusz vállalást, és ezeket teljesítette is, a városnak egyetlen plusz forintot sem kellett beletenni a projektbe.

  Mint mondta, jelenleg még tart a garanciális időszak, kisebb-nagyobb hiányosságok még akadhatnak, ezek jellemzően árkok oldalának a kialakítását érintik. Ez azt jelenti, hogy nem tökéletes a profilozás, nem teljeskörű a parkosítás. Emiatt több helyen komoly nehézséget okoz a fűnyírás. Ezeknek a hibáknak a kijavítása a közeljövő feladata – mondta Tóth Kálmán.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra