Cseh Tamás-élettörténetétől a Radnóti Színházig – Négynapos színházi fesztivál lesz május végén Szombathelyen

Már elkészült a Határvonalak színházi fesztivál pontos programja, amely a formai sokféleséget állítja a központba.

Határvonalak címmel négynapos színházi fesztivált tartanak Szombathelyen – jelentették be a Weöres Sándor Színházban egy szerdai sajtótájékoztatón.

„Az a törekvésünk, hogy különböző színházi formákat hozzunk el az érdeklődőknek, hogy megmutassak, hányféleképpen lehet színházat csinálni” – közölte Szabó Tibor igazgató, hozzátéve, hogy „egy színháznak rendelkeznie kell egy saját fesztivállal”.

Ehhez jó úton jár a Weöres Sándor Színház, ami már második alkalommal rendezi meg a Határvonalakat, így akár hagyományteremtésről is beszélhetünk.

Horváth Soma, Szabó Tibor és Németh Károly
Mészáros D. Zsolt

A május 30-án (csütörtök) kezdődő programsorozat többek között Cseh Tamás élettörténetét bemutató, táncszínház és multimédiával megtámogatott előadást is felvonultat.

A fesztivált a Holdbéli csónakos díjátadó gála zárja június 2-án (vasárnap).

A fesztivál programja:

1. nap - 2024. május 30. (csütörtök)

 • Fesztiválmegnyitó; 17:00 óra, aula (ingyenes)
 • Egy tojásból minden lehet – jelenetek Örkény István egyperceseiből; a JátsszMa Diákstúdió előadása; 17:30 óra, stúdiószínpad (1200 Ft)
 • Vecsei H. Miklós – Szabó Balázs: Füst a szemében – Cseh Tamás-est; 19 óra, Színházterem (5000 Ft)

 • Fű, fa, füst – irodalmi beszélgetés Juhász Annával; 21 óra, Színházi büfé (ingyenes, de regisztrációhoz kötött)
 • 2. nap - 2024. május 31. (péntek)

 • Legyetek szerencsések! – táncszínházi előadás; Fitos Dezső Társulat; 18 óra, Színházterem (4200 Ft)

 • Fekete-fehér – monodráma; A Katona József Színház produkciója Göttinger Pál előadásában; 20 óra, Márkus Emília terem (4200 Ft)
 • 3. nap - 2024. június 1. (szombat)

 • Akár akárki – dráma; Forte Társulat; 17 óra, Márkus Emília terem (4200 Ft)

 • A vége – dráma; A Radnóti Miklós Színház vendégjátéka; 19 óra, Színházterem (9900 Ft)

 • 4. nap - 2024. június 2. (vasárnap)

 • Holdbeli csónakos díjátadó gálaműsor és állófogadás; 17 óra, Színházterem (6000 Ft)

 • A sajtótájékoztatón részt vett Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester is, aki megemlítette, hogy a Határvonalak fesztivál szervesen illeszkedik a 2020-ban indított Érezd Szombathelyt! kulturális-művészeti programba, részben ezért is támogatta a város anyagiakkal a fesztivált

  Az alpolgármester „zseniális”-nak tartja az idei évad repertoárját és azt is közölte, hogy a szakma - a miskolci mellett - a szombathelyit tartja a legjobb fővárososon kívüli színháznak. Ezt jelzik a színikritikusok díjesői is, és ezt erősíti az ismét növekedésnek indult nézőszám.

  Németh Károly produkciós menedzser megemlítette, hogy úgy rakták össze a programot, hogy a közönségnek elvileg lehetősége legyen minden előadást megnézni, amelyek között nem egy kuriózumnak számít.

  Németh Károly beszélt a fesztivál ideje alatti Pop up (naponta változó) kiállításról is. Ez az aulában lesz majd látható szombathelyi alkotók, művészeti csoportok és művészeti intézmények munkáiból. Május 30-án Poprócsi Barnabás és Kovács Nóra szombathelyi alkotók, május 31-én a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjai, június 1-jén a Művészeti Szakgimnázium tanárai állítanak ki, június 2-án a színház esélyegyenlőségi plakátkampányának teljes anyagát lehet megtekinteni.

  További részletek a színház honlapján.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra