Csehország ma ünnepli Csehszlovákiát

Szlovákiában sima hétköznap van ma. Csehországban nemzeti ünnep. Csehszlovákia mint bosszú az 1867-es kiegyezésért? Egy XX. századi ország tündöklése és bukása.

1918 októberében, ezen a napon új ország jelent meg Európa térképén – és immár több mint húsz éve, hogy ezt az államot már hiába keressük az atlaszokban.

Október 28-a – a Csehszlovák állam megszületésének napja – Csehországban nemzeti ünnep, Szlovákiában egyszerű hétköznap.

Csehszlovákia az Osztrák-Magyar Monarchia romjain jött létre, és sokaknak kétségtelenül egy álom hihetetlen, csodás megvalósulását jelentette. A csehek az 1867-es kiegyezést követően úgy érezték, elárulták őket – minden addigi törekvésük arra, hogy a Monarchián belül egyenjogú partnerekké váljanak, feleslegesnek bizonyult. Pedig vágyuk nem volt alaptalan – gazdaságilag a Monarchia hajtóerejének számítottak.

Az államalapító Masaryk

Mindhiába léptek fel újabb és újabb tervezetekkel – a kiegyezés végleg megpecsételte sorsukat a birodalmon belül. És aztán mindebből – szinte egyik napról a másikra – nem csupán egy önálló állam jött létre, de az eredeti álmokhoz képest még a Kárpátalja egy részével is gazdagodott az új ország területe.

Csehszlovákia

Mindaz, amit Masaryk, Beneš és Štefánik végül kiharcoltak, a csehek és a szlovákok számára hihetetlennek látszott. A dologban persze főszerepe volt a világháborúnak, valamint a "csehszlovákok ősatyjának", Tomáš Garrigue Masaryknak. A mindmáig legnagyobb tiszteletben álló első csehszlovák köztársasági elnök kezdeti törekvései a Monarchia feldarabolására sokáig nem jártak sikerrel. Memoranduma, melyet Jan Hus halálának 500. évfordulójára adott ki egy független Csehország megteremtésének érdekében, még süket fülekre talált az európai diplomácia berkeiben. Az elkövetkező években számos kísérletet tett a csehek és szlovákok közös államának megteremtésére, ám az igazi eredményt az első világháború okozta törés hozta csak meg. 1918. június végén elsőként a franciák, majd az angolok és az amerikaiak is a diplomácia legfelsőbb szintjén foglalkoztak a kérdéssel. Még ebben az évben Masaryk, Beneš és Štefánik teljes győzelmet értek el: október 18-án papíron, majd 10 nappal később hivatalosan is megszületett az új állam!

Papíron is megszületett...

A Monarchia koporsójába 1918. október 27-én verték be az utolsó szeget, amikor Andrássy külügyminiszter – Károly császár nyomására – engedett Wilson békefeltételeinek. A hirtelen fordulatra a csehek már réges-régen felkészültek: más volt azonban a helyzet a szlovákoknál.

Csehszlovákia egyik büszkesége - persze ez is inkább cseh volt

1918 szeptemberében ugyan megegyeztek a csehekkel a kapituláció esetén létrehozandó új államról, a szlovákoknál ennek ellenére semmiféle hivatalos állami szervezet nem jött létre a dolog politikai intézésére. Minderre október 30-án került sor Martinban. Aznap este érkezett meg Budapestről Milan Hodza, és szinte sokként érte az ottaniakat a friss hír, amely szerint Prágában kikiáltották az önálló Csehszlovák köztársaságot.

Csehszlovákia a kikiáltásakor nemzeti állam volt, amelyben csehek és szlovákok egyetlen nemzetként szerepeltek – másképpen nem lehetett volna megindokolni születését.

Az új államalakulat ugyanis éppen annak jegyében jött létre, hogy megszüntesse a háború elsődleges okaként számon tartott soknemzetiségű hatalmakat. És ez volt a későbbi gondok elsődleges forrása: a csehek ugyanis hittek ebben az ideában, a szlovákok számára viszont kezdettől fogva egyfajta érdekházasságnak számított az egész. Akkoriban azonban ez nem jelentett különösebb problémát, mivel mindkét nép tudta, hogy enélkül nem jöhetett volna létre az új állam. És, ami talán ennél is fontosabb: a csehek számára az új ország a németek uralta Közép-Európa kialakítását tette lehetetlenné, a szlovákoknak viszont a teljes „magyarizáció” rémképének eloszlatását jelentette.

Kádár elvtárs és 1968...

A későbbiekben aztán minden rejtett ellentét felszínre került: ennek köszönhető, hogy a Bibó István által a két világháború közötti időszak demokratikus szigetének nevezett államalakulat mindössze 74 éves koráig létezett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző