Bérlőknek adják tovább az önkormányzattól ingyen kapott szombathelyi cserkészházat

A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola tart foglalkozásokat az új épületben. A cserkészszövetséggel kötött szerződés szerint minden rendben van.

Az egykori EPCOS-telephelyen épült szombathelyi cserkészházról többször is írtunk. 2018 elején jelentették be, Vívóakadémia, Asztalitenisz Központ és Cserkészház lesz a REMIX helyén 2018. March 23. 06:54 hogy cserkészház, vívóterem és asztalitenisz központ épül a területen, ahová egyébként korábban egyetemi központot is terveztek, Megmutatjuk, milyen lesz Szombathely új, egyetemi városrésze 2014. December 19. 15:48 arról is volt szó, hogy az épületek némelyikét a városi tévé foglalná el. Kiköltözhet a Szombathelyi TV a legendás Géfin Gyula utcai székházából 2017. January 18. 18:29

A cserkészek nem szálltak be az önerőbe

A megállapodás azonban nem ment simán. Az építkezést ugyanis olyan uniós pályázatból indították el, amelynek több feltétele is volt. Az egyik, hogy önrész kell hozzá, a másik, hogy csak piaci alapon lehet hasznosítani. Az új épületeket tehát úgy alakították ki, hogy megfeleljenek a későbbi hasznosításnak, így a vívók, az asztaliteniszezők és a cserkészek igényeinek.

Mészáros Krisztián

Az önkormányzat a későbbi bérlőktől azt kérte, hogy az önerőbe szálljanak be. Tavaly ősszel kiderült, Kérdéses az Epcos volt szombathelyi telephelyére tervezett cserkészház sorsa 2019. September 24. 11:03 hogy míg a vívó- és az asztalitenisz-szövetség ezt megtette, a cserkészek nem. Arra hivatkoztak, hogy erre nincs lehetőségük.

Az üggyel a februári szombathelyi közgyűlésen Van költségvetés, Török Tibor a Médiaközpont ideiglenes igazgatója, új bérlő a mozikávézóban 2020. February 27. 08:31 is foglalkoztak a képviselők. Ekkor derült ki, hogy a két sportszövetség 50-50 millióval szállt be az építkezésbe. A cserkészekkel az előző városvezetésnek többszöri egyeztetés után sem sikerült megegyezni.

A cserkészek végül mégis megkapták az épületet, a piaci hasznosítás miatt kirótt bérleti díjat – éppúgy mint a két sportegyesületnél – az önkormányzat támogatásként adja a cserkészeknek. A bérleti díj egyébként szervezetenként közel évi bruttó 8,2 millió forint. (A cserkészek esetében az önerőtől az önkormányzat végül eltekintett.)

Más szervezeteknek is továbbadhatják

Nemrég viszont olyan információt kaptunk, hogy a cserkészszövetség is továbbadja bérbe a cserkészház helyiségeit. Az információ szerint a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola tart foglalkozásokat az épületben.

Az iskolának hiába küldtük el kérdéseinket, nem válaszoltak.

Megkerestük a Magyar Cserkészszövetséget, Szár Gyula Gergely, a III. Kerület elnöke válaszában azt írja, szerződésük engedélyezi a közös használatot. Szó szerint:

„A Közgyűlésen megszavazott, az önkormányzattal kötött szerződésünk fent van az interneten. Ez tartalmazza a közös használatot.

A jövőben más olyan szervezeteknek is biztosíthatjuk az épületet használatát, amelyek céljainknak (pl. oktatás, nevelés, képességfejlesztés stb.) és értékrendünknek megfelelnek. Mindezek összhangban vannak eddig nyilatkozatainkkal, az önkormányzattal folytatott tárgyalásainkon elmondottakkal és szerződésünkkel.”

Egy alapítványon keresztül fizeti az önkormányzat a bérleti díjat

Megkerestük a szombathelyi önkormányzatot is, Károlyi Ákos jegyző pedig válaszolt is. Azt írja, a bérlő jogosult arra, hogy meghatározott szervezeteknek bérbe adja az ingatlant:

„A bérlő a bérleti szerződés mindenkor hatályos feltételeivel jogosult a cserkészcsapatoknak, a Szombathelyi Egyházmegyének, az Evangélikus közösségnek és intézményeinek, illetve tevékenységébe illeszthető, értékrendjének megfelelő szervezeteknek a bérleményhasználatot átengedni.

A további használatba adásból származó bevétel a bérlőt illeti meg, azzal, hogy a további használók által okozott károkért a bérlő sajátjaként felel.”

A bérleti szerződés értelmében tehát a cserkészszövetség jogosan adja tovább bérbe a cserkészházat. A jegyzőtől azt is megtudtuk, hogy az idén július 1-től december 31-ig terjedő időszakra az önkormányzat bruttó 2.241.194 forinttal támogatta a cserkésszövetség mellett működő Boldogulás Ösvényein Alapítványt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet